25 millioner er døde av AIDS

Rundt 25 millioner mennesker på verdensbasis er døde av AIDS siden sykdommen først ble registrert, opplyser FN-organisasjonen UNAIDS.

HIV-pasienter på Wat Phrabatnampo AIDS-sykehus i Thailand
Foto: David Longstreath / AP

Rundt 60 millioner er smittet i samme periode. Landene i Afrika sør for Sahara er sterkest rammet. To tredeler av alle som er hiv-smittet i dag, 22,4 millioner mennesker, bor i den regionen.

Likevel er er det lyspunkter. De siste åtte årene har antallet nye smittede sunket med 17 prosent. I det sørlige Afrika er nedgangen 15 prosent.

Les: – Aidsvaksinen er et gjennombrudd

Færre blir smittet

I Øst-Asia er antallet smittede falt med nærmere 25 prosent i samme periode, mens nedgangen i Sør- og Sørøst-Asia har vært på rundt 10 prosent.

Også i Øst-Europa er epidemien i ferd med å flate ut, selv om utviklingen i enkelte land går i motsatt retning, viser statistikken.

- Den gode nyheten er at vi nå har beviser for at nedgangen i alle fall delvis kan tilskrives hivforebyggende tiltak, konstaterer lederen for UNAIDS, Michel Sidibe.

Lever med hivsmitte

33,4 millioner mennesker lever i dag med hivsmitte, og det er flere enn noensinne, viser statistikken.

Hivsmitte er ikke lenger ensbetydende med snarlig død, og antallet dødsfall har de siste fem årene falt med 10 prosent.

WHO og UNAIDS anslår at 2,9 millioner menneskeliv er spart siden effektive behandlingsmetoder ble tatt i bruk i 1996. Særlig behandlingen av hivpositive mødre har gitt gode resultater, og det anslås at 200.000 nyfødte har unngått hivsmitte som følge av slik behandling.

SISTE NYTT

Siste nytt