Hopp til innhold

Leker katt og mus med HIV-medisin

HIV-viruset kan skjule seg i kroppen i mange år selvom en går på motmedisin.

Hiv
Foto: TENGKU BAHAR / AFP

Ved å gjemme seg i celler i kroppen, kan HIV-viruset gjemme seg for motmedisin i flere år, viser en studie trykt i Proceedings of the National Academy of Sciences.

LES OGSÅ: HIV

LES OGSÅ: Hva er virus?

LES OGSÅ: Ber 40.000 teste seg for smitte

Bør ta medisiner resten av livet

Blodprøve

Blodprøve for HIV-test.

Foto: Visual Media / Vismedia

På Sveriges Karolinska institutt ble det nemlig funnet lave nivå av slumrende HIV hos pasienter sju år etter at de startet med behandling, skriver BBC .

Det bekrefter at pasienter må ta medisiner i ubegrenset tid, og at et avbrudd øker risikoen for å gjenopplive infeksjonen.

Forskerne fulgte 40 pasienter som var HIV-positive I sju år. Vanligvis registrerer ikke leger infeksjons-nivå når antall HIV-partiker faller under 50 per milliliter.

Men teamet på Karolinska brukte høyt sensitiv utrustning for å måle infeksjonsnivå under dette nivået.

De fant at viruset fremdeles var tilstede på lavt nivå hos 77 prosent av pasientene.

Forskere antyder at selv om medisinen er aldri så kraftig, kan den undertrykke HIV-virusett til å komme ned på nivå som nesten ikke er identifiserbart. Men  likevel kan ikke medisinen utrydde viruset.

LES OGSÅ: Grønn te mot HIV?

- Gjemmer seg i immunforsvaret

HIV-test

En hiv-test

Foto: Visual Media / Vismedia

- Selvom nivået av viruset som er igjen er lavt, er det høyt nok til at infeksjonen kan vende tilbake om behandlingen avbrytes.

Risikoen for å smitte andre er lav, men det er ingen regel om at de ikke kan smitte.

Forskerne tror HIV muligens skjuler seg hos CD4 + celler, som har en funksjon i immunsystemet.

Disse cellene er mest sannsynlig smittet før behandlingen startet og mengden av virus de produserer er liten.

LES OGSÅ: - Må tre på kondomet selv

- Det er ekstremt viktig at nye medisiner er utviklet for å utslette HIV-smitten som bivirkningene tilknyttet langsiktig behandling, sier forskeren Dr Sarah Palmer.

Hun advarte også mot at manglende medsin kan føre til økt risiko for at HIV kan begynne å utvikle resistanse, slik at en fremtidig behandling kan bli mindre effektiv.

LES OGSÅ:

Kampen mot aids og HIV

Kan få tilbakefall

Keith Alcorn, fra HIV informasjonstjenesten NAM, mener forskere søkte etter mulig behandling som kan skylle ut HIV fra cellene.

- Forskningsresultatene viser at slik det er i dag, trenger folk med HIV å ta behandling på ubestemt tid fordi dagens medisin ikke er nok til å ta knekken på viruset, sier han.

Dersom behandlingen stopper, vil man kan kunne få tilbakeslag raskt.

- Denne forskningsrapporten setter bare søkelys på hvor komplekst HIV er, og hvorfor det er så vanskelig for oss å finne en helbredelig kur, sier behandlingsrådgiveren Mary Lima.

Det er viktig at vi finner ut så mye som mulig om hvordan HIV fungerer over lang tid, så vi kan fortsette å utvikler nye behandlingesstrategier for å håndtere HIV-viruset, mener hun.

Slik håper hun HIV-positive kan holdes friske lengre.

LES OGSÅ: HIV-vaksine skal testes ut i USA

LES OGSÅ:

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)