Hopp til innhold

Her spiser NRK-programlederen kjøttkaker fra 1945

Rydd i matskapet og send oss det mest utgåtte du finner, var oppfordringen fra NRK. Og resultatet? Et måltid satt sammen av matvarer med en alder på til sammen 400 år.

Her spiser NRK-programleder Bjørn Olav Skjæveland et til sammen 400 år gammelt måltid

Norges eldste måltid? NRKs Utakt-programleder skal spise Pumpernickel brød med rabarbrasyltetøy til forrett, kjøttkaker fra krigen til hovedrett og plommer fra 1945 til dessert. Drikke: 70 år gammel selters, litt millenniums-pils og gresk sitron-limonade fra 70-tallet.

Kjøttkaker fra 1945, rabarbrasyltetøy fra 1942, pumpernickelbrød laget i Vest-Tyskland på 80-tallet og selters fra 1950 er blant matvarene NRKs programleder skal spise.

Radioprogrammet Utakt og Forbrukerinspektørene oppfordret publikum til å grave i skuffer og skap, og sende inn sine mest utgåtte matvarer.

– Folk samler på det utroligste. Både tørrmat, hermetikk og egenproduserte delikatesser i Norgesglass, sier NRK Utakt-programleder Bjørn Olav Skjæveland.

Hans Dahl Ørstavik

Kokk Hans Dahl Ørstavik tilberedte det svært så utgåtte måltidet.

Foto: Erik Waage / NRK

Han har i flere år testet utgått mat på lufta, men aldri spist en så gammel treretters som han skulle gjøre nå. Om ikke verdensrekord, så håpet han nå på en norgesrekord i utgåttspising.

– Ingen usmak

Kjøttkaker på glass

Kjøttkaker fra 1945 sendt inn til NRK for testing.

Foto: Erik Waage / NRK

Kjøttkakene fra 1945 gikk i oppløsning da de havna i gryta.

– Det ble vrient å finne noen hele som jeg kunne servere. Men de lukta ikke vondt på noen måte, sier Hans Dahl Ørstavik, kokken som tilberedte de pensjonerte råvarene. Måltidet var vakkert anrettet på et lite bord med duk. Og smaken?

– Ingen usmak, mener prøvespiser Bjørn Olav Skjæveland.

– Syltetøyet og plommene var overraskende gode, kjøttkakene var ok, men konsistensen bar preg av 70 år på glass. Det var kjøttkake-puré, forteller han etter måltidet.

Hvordan kan så utgått mat være ufarlig?

mat gikk ut på dato for tilsammen 400 år siden

Norges eldste måltid? Pumpernickel brød med rabarbrasyltetøy til forrett, kjøttkaker fra krigen til hovedrett og plommer fra 1945 til dessert. Drikke: 70 år gammel selters, litt millenniums-pils og gresk sitron-limonade fra 70-tallet.

Foto: Janne Seime Siler / NRK

NRK tok kontakt med Mattilsynet i forkant av smakingen.

– Det ville jo være dumt dersom jeg gikk i bakken midt under direktesendingen, sier Skjæveland. Men svaret fra Ole Fjetland i Mattilsynet var betryggende:

– Det kan skjule seg mye i 70 år gamle, hjemmelagede og hjemmehermetiserte kjøttkaker, Botulisme er nok den største risikoen. Men etter varmebehandling ved 80 grader i 20 minutter vil alle toksiner som kan gi denne sykdommen være inaktivert. Lykke til! sa Mattilsynets mann.

Og NRK-programlederen har fortsatt tilgode å bli dårlig etter all den utgåtte maten han har testa.

– Min datoskrekk er kurert for lengst, sier Utakt-programleder Bjørn Olav Skjæveland.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)