NRK Meny
Normal

Sitronkaka ser like fin ut etter 16 år

Berit og Harald har hatt sitronkaka fra Berthas i 16 år. Kaka ser like god ut nå som i 1999, men hvordan smaker den?

Kaka hadde utløpsdato 250399

Sitronkaka ble antakelig kjøpt på det lokale Samvirkelaget i Feiring i 1999. Utløpsdatoen er 230399!

Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK

– Det er skremmende, vet du. Det må være tilsatt noe svineri, for det du baker sjøl kan jo ikke ligge mange dagene før det begynner å mugne, sier Berit Andersen til NRK.no.

Sammen med mannen Harald Nilsen driver hun et småbruk i Eidsvoll. NRK kom på kaffebesøk for å se nærmere på sitronkaka.

– Vi har tatt vare på den for å se hva som ville skje, forteller Harald.

For sitronkaka har utløpsdato 230399! Altså for over 16 år siden.

Harald er bekymra for konsekvensene det kan få for helsa at vi får i oss så mange tilsetningsstoffer.

– Det kunne vært interessant å vite hva vi egentlig dytter i oss for noe, sier kakeeieren.

Berit Andersen og Harald Nilsen

Berit Andersen og Harald Nilsen med den tilårskomne kjøpebaksten.

Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK

Matforsker smaker på kaka

NRK tar med den gamle kaka til matforsker Trygve Eklund.

– Det er sorbinsyre og propionsyre som er konserveringsmidlene her. Dette er effektive midler mot mugg og bakterier, sier mateksperten.

Mikroorganismene i kaka ble drept under stekingen, men om noen skulle ha overlevd ville de så dø av vannmangel, forklarer Eklund. Stabilisatoren som er tilsatt hindrer mikroorganismene tilgang til vannet i kaka.

– Jeg ville ikke vært redd for å spise den, sier Eklund.

Konserveringsmidlene i kaka frykter eksperten heller ikke.

– De er helt ufarlige for alle som ikke har allergi mot stoffene.

Men hvor langt vil matforskeren gå for å illustrere sitt poeng? I videoen under smaker han på den 16 år gamle kaka:

Matforsker Trygve Eklund smaker 16 år gammel kake

(Foto/red.: Karen B. Sveen)

– Vet ikke hvor mye propionsyre vi får i oss

Tore Midtvedt

Tore Midtvedt, professor emeritus ved Karolinska institutet i Stockholm. Tidligere i år arrangerte han en konferanse på Nobel Forum i Stockholm, hvor ny forskning på tarmfloraen ble presentert.

Foto: Kim Holtan / NRK

– Konserveringsmidler hemmer veksten av bakterier, og det er klart de påvirker tarmfloraen. Men hvordan, det vet vi for lite om, sier Tore Midtvedt, professor emeritus ved Karolinska instituttet i Stockholm.

Midtveit arrangerte tidligere i år en konferanse med ny forskning på tarmfloraen– deriblant en studie hvor propionsyre framprovoserte autismelignende symptomer hos rotter.

– Selv om det er grenser for hvor mye propionsyre hvert produkt kan inneholde, vet vi ikke hvor store mengder vi får i oss totalt, forteller Midtvedt.

– Det er ikke for ingenting at jeg fisker min egen fisk og dyrker mine egne poteter.

Tore Midtvedt, professor

Kaka produseres ikke lenger

Firmaet Baxt kjøpte Berthas i 2014, siden har ikke sitronkaka vært i produksjon.

– Jeg kjenner ikke til oppskriften fra 1999. Men jeg forsikrer at Baxt forholder seg til enhver tid gjeldende regelverk for bruk av tilsetningsstoffer, uttaler kvalitetssjef i Baxt, Kjersti Solhaug, til NRK.no.

Mattilsynet sier også at propionsyre er godkjent til denne bruken.

– Propionsyre og saltene av propionsyre er godkjent brukt i en rekke næringsmidler, og antas å ikke medføre noen helsemessig risiko, sier Cecilie Svenning i Mattilsynet.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.