Hopp til innhold

Sitronkaka ser like fin ut etter 16 år

Berit og Harald har hatt sitronkaka fra Berthas i 16 år. Kaka ser like god ut nå som i 1999, men hvordan smaker den?

Kaka hadde utløpsdato 250399

Sitronkaka ble antakelig kjøpt på det lokale Samvirkelaget i Feiring i 1999. Utløpsdatoen er 230399!

Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK

– Det er skremmende, vet du. Det må være tilsatt noe svineri, for det du baker sjøl kan jo ikke ligge mange dagene før det begynner å mugne, sier Berit Andersen til NRK.no.

Sammen med mannen Harald Nilsen driver hun et småbruk i Eidsvoll. NRK kom på kaffebesøk for å se nærmere på sitronkaka.

– Vi har tatt vare på den for å se hva som ville skje, forteller Harald.

For sitronkaka har utløpsdato 230399! Altså for over 16 år siden.

Harald er bekymra for konsekvensene det kan få for helsa at vi får i oss så mange tilsetningsstoffer.

– Det kunne vært interessant å vite hva vi egentlig dytter i oss for noe, sier kakeeieren.

Berit Andersen og Harald Nilsen

Berit Andersen og Harald Nilsen med den tilårskomne kjøpebaksten.

Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK

Matforsker smaker på kaka

NRK tar med den gamle kaka til matforsker Trygve Eklund.

– Det er sorbinsyre og propionsyre som er konserveringsmidlene her. Dette er effektive midler mot mugg og bakterier, sier mateksperten.

Mikroorganismene i kaka ble drept under stekingen, men om noen skulle ha overlevd ville de så dø av vannmangel, forklarer Eklund. Stabilisatoren som er tilsatt hindrer mikroorganismene tilgang til vannet i kaka.

– Jeg ville ikke vært redd for å spise den, sier Eklund.

Konserveringsmidlene i kaka frykter eksperten heller ikke.

– De er helt ufarlige for alle som ikke har allergi mot stoffene.

Men hvor langt vil matforskeren gå for å illustrere sitt poeng? I videoen under smaker han på den 16 år gamle kaka:

Matforsker Trygve Eklund smaker 16 år gammel kake

(Foto/red.: Karen B. Sveen)

– Vet ikke hvor mye propionsyre vi får i oss

Tore Midtvedt

Tore Midtvedt, professor emeritus ved Karolinska institutet i Stockholm. Tidligere i år arrangerte han en konferanse på Nobel Forum i Stockholm, hvor ny forskning på tarmfloraen ble presentert.

Foto: Kim Holtan / NRK

– Konserveringsmidler hemmer veksten av bakterier, og det er klart de påvirker tarmfloraen. Men hvordan, det vet vi for lite om, sier Tore Midtvedt, professor emeritus ved Karolinska instituttet i Stockholm.

Midtveit arrangerte tidligere i år en konferanse med ny forskning på tarmfloraen– deriblant en studie hvor propionsyre framprovoserte autismelignende symptomer hos rotter.

– Selv om det er grenser for hvor mye propionsyre hvert produkt kan inneholde, vet vi ikke hvor store mengder vi får i oss totalt, forteller Midtvedt.

– Det er ikke for ingenting at jeg fisker min egen fisk og dyrker mine egne poteter.

Tore Midtvedt, professor

Kaka produseres ikke lenger

Firmaet Baxt kjøpte Berthas i 2014, siden har ikke sitronkaka vært i produksjon.

– Jeg kjenner ikke til oppskriften fra 1999. Men jeg forsikrer at Baxt forholder seg til enhver tid gjeldende regelverk for bruk av tilsetningsstoffer, uttaler kvalitetssjef i Baxt, Kjersti Solhaug, til NRK.no.

Mattilsynet sier også at propionsyre er godkjent til denne bruken.

– Propionsyre og saltene av propionsyre er godkjent brukt i en rekke næringsmidler, og antas å ikke medføre noen helsemessig risiko, sier Cecilie Svenning i Mattilsynet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)