Her er kredittkort best

I disse tilfellene er det bedre med kredittkort enn vanlig bankkort.

Kredittkjøp

I utlandet og ved netthandel er du bedre sikret med kredittkort enn bankkort.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Elisabeth Realfsen

På de dyreste kredittkortavtalene er rentene ofte mellom 50 og 60 prosent, sier Elisabeth Realfsen.

Foto: Ida von Hanno Bast / Finansportalen

Kredittkort kan være bra, så lenge du bruker det korrekt og har råd til det.

– Så lenge økonomien din tåler at du handler på kreditt er det noen fordeler, sier Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder i Finansportalen til NRK.no.

Mindre gebyrer

Kredittkort har ofte lave eller ingen gebyrer på varekjøp.

– Rentene begynner ofte å løpe først etter første forfall på regningen. Du har fordelen uten å betale for ulempene i noen uker etter at kjøpet er gjort, forteller hun.

Skal du for eksempel handle på nettet, er du bedre sikret hvis du bruker kredittkort.

– Det gir deg en mulighet til å fremme et krav overfor kredittyter, hvilket vil si banken eller finansieringsselskapet du har inngått kredittkortavtale med. Om det skulle vise seg at du har kjøpt en mangelfull vare eller tjeneste og ikke når frem med klagen, gir det at du har brukt kredittkortet deg en ekstra mulighet til å fremme et krav til kortselskapet, forklarer hun.

Butikk, men ikke minibank

Er du i utlandet er det også smart å bruke både kredittkort og bankkort.

Kredittkortet bruker du til å betale med i butikker, og bankkortet bruker du til uttak i minibanken.

Dette fordi det som oftest er gratis å betale med kredittkort i butikker, men du får et gebyr på minibankuttak.

– Ved uttak av kontanter bør du også velge å gjøre uttaket i minibank og ikke i bankfilial, fordi kontantgebyret ved uttak av kontanter i bankfilial normalt er høyere enn om du gjør uttaket i minibank, legger hun til.

Pass på at du velger utenlandsk valuta dersom du blir spurt om du vil betale i norske kroner eller den lokale valutaen.

Velger du å betale i norske kroner vil vekslingskursen nemlig settes av brukerstedet, og den er ofte dårligere enn den omregningskursen du vil få på oppgjørsdag fra kortutsteder.

– Kredittkortrenten begynner normalt å løpe fra uttaksdato ved uttak av kontanter med kredittkort. Det aller beste i utlandet er derfor å bruke kredittkortet til butikkjøp, og et vanlig bankkort, gjerne ett som er gebyrfritt i minibanken, råder hun.

Det er ikke uvanlig at gebyret ved minibankuttak med kredittkort er opptil 50 kroner per gang.

– I tillegg legges det på et prosentvis gebyr av beløpet du tar ut, samt et valutapåslag. Disse er ofte på henholdsvis 1 og 1m75 prosent, skisserer hun.

Tilbakebetalingen krever disiplin

Selv om det er mange goder, er det dessverre også noen ulemper med kredittkort.

Og de er ganske alvorlige.

– Når du får en regning i posten kreves det bare at du betaler et minstebeløp på 200 kroner. Å betale hele regningen ved forfall krever masse disiplin, og det vet vi at ikke alle har, sier Realfsen.

Da kan det fort bli rotete.

– Det kommer ikke en ny regning på restbeløpet, da har du opparbeidet deg løpende kredittkortgjeld, presiserer hun.

Etter første forfall begynner kredittkortrentene å forfalle, og de er svært høye.

– Rentene på slike typer kredittkort er i beste fall 16 prosent, men på de dyreste kredittkortavtalene er rentene ofte mellom 50 og 60 prosent, understreker hun.

I denne kalkulatoren kan du sjekke rentene på de forskjellige kredittkortene.

– Da vil de ti beste kredittkortene komme opp, men hvis du velger «alle» i menylinjen øverst til venstre vil du se rentesatsen til de dyreste kortene også, legger hun til.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)