Hopp til innhold

Ikke gå i «bankfella» på ferie

Enkelte banker lar deg åpne regionsperren med mobilen når du er på ferie, men ikke dra til utlandet med et bankkort som ikke kan brukes.

Hengelås på kortet

For å unngå svindel kan det lønne seg å ha tjenesten åpen for Norge og eventuelt Norden til vanlig, og åpne for det landet du skal på ferie til før du reiser.

Foto: Colourbox

I fjor sommer begynte en rekke banker med regionsperre på kortene.

Som nettbankkunde må du selv velge hvilke land kortet ditt skal fungere i, ved å krysse av for disse landene i nettbanken.

Bankene innførte regionsperren for å redusere kortsvindel i utlandet.

Les også: Slik blir du svindlet

Også kredittkort

Johnny Anderson

Johnny Anderson, informasjonssjef i Skandiabanken.

Foto: John Gjertsen / Skandiabanken

Skandiabanken var blant bankene som begynte med regionsperre i fjor, men i år er tjenesten forbedret.

- Vi har gjort noen nye endringer, blant annet har vi nå regionsperre også på kredittkortene, opplyser Johnny Anderson, informasjonssjef i Skandiabanken til NRK.no.

Tidligere var tjenesten deres bare for ungdomskort og bankkort.

I mai i fjor hadde 140.000 av kundene deres fremdeles ikke aktivert regionsperren, men Anderson regner med st de fleste har gjort det nå.

- Når du logger inn i nettbanken vår, blir du nå tvunget til å gå gjennom regionsperren før du går videre. Tjenesten er åpnet for Skandinavia, men du må velge om du vil åpne den for de andre landområdene i tillegg, forklarer han.

For å unngå svindel kan det lønne seg å ha tjenesten åpen for Norge og eventuelt Norden til vanlig, og åpne for det landet du skal på ferie til før du reiser.

Husk også å sperre for ferielandet igjen når du er tilbake i Norge.

Les også: Full bankkollaps i påsken

Pengeløs i utlandet

Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DnB NOR

Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DnB NOR.

Foto: DnB NOR

DnB NOR har ikke regionsperre som en tjeneste for sine kunder, blant annet fordi det kan skape problemer på ferie dersom du har glemt å åpne for det landet du er i.

- Den løsningen fungerer fint for noen, men ikke for de som står i utlandet og ikke får betalt. For oss som bank kan det være en fordel, men vi bruker ikke den løsningen i dag, sier Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DnB NOR til NRK.no.

Han forteller videre at banken hele tiden ser på nye løsninger for å gjøre kortbruk sikrere og redusere kortsvindel, men har ingen konkrete planer om å innføre regionsperre.

Banken tilbyr i stedet en SMS-tjeneste for at du skal kunne oppdage om det er andre en deg som forsøker å betale med kortet ditt.

- Du får en SMS umiddelbart etter at du eller andre har brukt kortet. Denne tjenesten skrur du på i nettbanken og er valgfri, legger han til.

Denne tjenesten gjelder både kredittkort og vanlig bankkort.

Les også: Dette dekker ikke reiseforsikringen

Endres med mobilen

Skandiabanken løser dette problemet med mobilbank.

- Hvis du er i utlandet, men har glemt å åpne regionsperren, kan du endre det via mobilbanken. Tjenesten har samme sikkerhetsnivå som i nettbanken, men du trenger ikke kodebrikke, beroliger Johnny Anderson.

Enn så lenge kan du bare åpne for bankkortene via mobilbanken, men fra juni vil det bli mulig å endre på kredittkortet også.

- Jeg vet at vi har sett en nedgang i kortsvindel etter at vi innførte regionsperre i fjor sommer. Det har hatt en god effekt for oss som bank med mindre tap, og kunder som slipper bli svindlet, sier han.

Les også: Sannheten om sløsingen din

Henger etter

Thomas Sevang

Thomas Sevang, informasjonssjef i Nordea.

Foto: Pressebilde / Nordea

Nordea startet utprøving av regionsperre i Finland og Sverige i fjor, men har fremdeles ingen regionsperre for de norske nettbankkundene.

- Vi har ikke den tjenesten eller liknende i Norge per nå. Det henger sammen med at vi skal ha samme plattform i Norden, og derfor må vi ta det i tur og orden, sier Thomas Sevang, informasjonssjef i Nordea til NRK.no.

Han legger til at de selvfølgelig setter i gang tiltak dersom de har mistanke om svindel, og følger nøye med på kortbruket.

- Planen er at regionsperre skal komme til Norge også, men det er litt frem i tid, avslutter han.

Les også: Slik får du trygg nettbank