Hopp til innhold

Ikke gå i «bankfella» på ferie

Enkelte banker lar deg åpne regionsperren med mobilen når du er på ferie, men ikke dra til utlandet med et bankkort som ikke kan brukes.

Hengelås på kortet

For å unngå svindel kan det lønne seg å ha tjenesten åpen for Norge og eventuelt Norden til vanlig, og åpne for det landet du skal på ferie til før du reiser.

Foto: Colourbox

I fjor sommer begynte en rekke banker med regionsperre på kortene.

Som nettbankkunde må du selv velge hvilke land kortet ditt skal fungere i, ved å krysse av for disse landene i nettbanken.

Bankene innførte regionsperren for å redusere kortsvindel i utlandet.

Les også: Slik blir du svindlet

Også kredittkort

Johnny Anderson

Johnny Anderson, informasjonssjef i Skandiabanken.

Foto: John Gjertsen / Skandiabanken

Skandiabanken var blant bankene som begynte med regionsperre i fjor, men i år er tjenesten forbedret.

- Vi har gjort noen nye endringer, blant annet har vi nå regionsperre også på kredittkortene, opplyser Johnny Anderson, informasjonssjef i Skandiabanken til NRK.no.

Tidligere var tjenesten deres bare for ungdomskort og bankkort.

I mai i fjor hadde 140.000 av kundene deres fremdeles ikke aktivert regionsperren, men Anderson regner med st de fleste har gjort det nå.

- Når du logger inn i nettbanken vår, blir du nå tvunget til å gå gjennom regionsperren før du går videre. Tjenesten er åpnet for Skandinavia, men du må velge om du vil åpne den for de andre landområdene i tillegg, forklarer han.

For å unngå svindel kan det lønne seg å ha tjenesten åpen for Norge og eventuelt Norden til vanlig, og åpne for det landet du skal på ferie til før du reiser.

Husk også å sperre for ferielandet igjen når du er tilbake i Norge.

Les også: Full bankkollaps i påsken

Pengeløs i utlandet

Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DnB NOR

Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DnB NOR.

Foto: DnB NOR

DnB NOR har ikke regionsperre som en tjeneste for sine kunder, blant annet fordi det kan skape problemer på ferie dersom du har glemt å åpne for det landet du er i.

- Den løsningen fungerer fint for noen, men ikke for de som står i utlandet og ikke får betalt. For oss som bank kan det være en fordel, men vi bruker ikke den løsningen i dag, sier Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DnB NOR til NRK.no.

Han forteller videre at banken hele tiden ser på nye løsninger for å gjøre kortbruk sikrere og redusere kortsvindel, men har ingen konkrete planer om å innføre regionsperre.

Banken tilbyr i stedet en SMS-tjeneste for at du skal kunne oppdage om det er andre en deg som forsøker å betale med kortet ditt.

- Du får en SMS umiddelbart etter at du eller andre har brukt kortet. Denne tjenesten skrur du på i nettbanken og er valgfri, legger han til.

Denne tjenesten gjelder både kredittkort og vanlig bankkort.

Les også: Dette dekker ikke reiseforsikringen

Endres med mobilen

Skandiabanken løser dette problemet med mobilbank.

- Hvis du er i utlandet, men har glemt å åpne regionsperren, kan du endre det via mobilbanken. Tjenesten har samme sikkerhetsnivå som i nettbanken, men du trenger ikke kodebrikke, beroliger Johnny Anderson.

Enn så lenge kan du bare åpne for bankkortene via mobilbanken, men fra juni vil det bli mulig å endre på kredittkortet også.

- Jeg vet at vi har sett en nedgang i kortsvindel etter at vi innførte regionsperre i fjor sommer. Det har hatt en god effekt for oss som bank med mindre tap, og kunder som slipper bli svindlet, sier han.

Les også: Sannheten om sløsingen din

Henger etter

Thomas Sevang

Thomas Sevang, informasjonssjef i Nordea.

Foto: Pressebilde / Nordea

Nordea startet utprøving av regionsperre i Finland og Sverige i fjor, men har fremdeles ingen regionsperre for de norske nettbankkundene.

- Vi har ikke den tjenesten eller liknende i Norge per nå. Det henger sammen med at vi skal ha samme plattform i Norden, og derfor må vi ta det i tur og orden, sier Thomas Sevang, informasjonssjef i Nordea til NRK.no.

Han legger til at de selvfølgelig setter i gang tiltak dersom de har mistanke om svindel, og følger nøye med på kortbruket.

- Planen er at regionsperre skal komme til Norge også, men det er litt frem i tid, avslutter han.

Les også: Slik får du trygg nettbank

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)