Hopp til innhold

Har du sett de nye slusene på flyplassen?

Nå får alle de store, norske flyplassene selvbetjente ombordstigningssluser.

Boardingsluse oslo lufthavn

En av de nye, selvbetjente ombordstigningsslusene ved Oslo lufthavn. Snart blir disse å se på de fleste store lufthavner i landet.

Foto: Kim Jansson / NRK

Kirsti Bratterud og Egil Tollefsen

Kirsti Bratterud og Egil Tollefsen er strålende fornøyd etter første test av boardingslusene. I høst skal de til Madeira, og da håper de ombordstigningen går like lett.

Foto: Kim Jansson / NRK

Først fikk flyplassene innsjekkingsautomater og selvbetjent «bagdrop». I fjor ble også automatisk passkontroll introdusert i Norge.

Selvbetjening, der passasjeren får mer ansvar for å administrere sin egen reise, blir mer og mer vanlig på flyplassene. Nyeste innslag er selvbetjent boardingkortkontroll.

– Kjapt og enkelt

På Oslo Lufthavn møter NRK.no Kirsti Bratterud (73) og Egil Tollefsen (76) fra Hokksund. De står i ombordstigningskø for Norwegians rute til Bodø, og skal teste ut de nye boardingslusene for aller første gang.

– Hvordan fungerer dette da?, spør Tollefsen.

Svaret er ganske enkelt. Etter at du har skannet boardingkortet, lyser en grønn pil, før glassporten åpner seg. Deretter er det bare å stille seg i kø for å komme om bord på flyet.

Dersom det skulle være noe problemer med billetten, blir du henvist til personalet som står klar ved den gamle ombordstigningskontrollen.

– Dette gikk jo kjapt og enkelt. Det skal vi gjøre igjen, konkluderer de to passasjerene. I høst skal de til Madeira, og da håper de ombordstigningen går like lett.

Kirsti Tollefsen

Kirsti Bratteruds første test av det nye ombordstigningssystemet.

Foto: Kim Jansson / NRK

Disse flyplassene er først ut

Oslo lufthavn og Ålesund lufthavn er de første flyplassene som har fått på plass de nye slusene, der passasjerene skanner boardingkortene sine selv, for å komme inn på gaten og flyet. Slusene har også en kortleser, til deg som har ombordstigningskortet på bankkortet eller lojalitetskortet.

Boardingsluse

Når du skanner strekkoden på boardingkortet, vil en grønn pil mest sannsynlig dukke opp, og da kan du gå gjennom slusen. Har du ikke fått setenummer før du står ved utgangen, vil de nye slusene kunne skrive ut en liten kvittering med setenummer til deg.

Foto: Kim Jansson / NRK

I løpet av høsten skal også Bergen lufthavn Flesland, Stavanger lufthavn Sola, og Trondheim lufthavn Værnes få slike sluser.

Enkelte flyselskaper har testet ut automatisk ombordstigning tidligere, men det er først nå at Avinor har fått til et felles system, som på sikt skal erstatte store deler av den tradisjonelle boardingkontrollen.

Skann kortet selv

Driftsutvikler Lars Helge Aasvestad ved Oslo lufthavn sier målet med slusene er å gjøre ombordstigningen mer effektiv.

– De skal også hjelpe flyselskapene i å nå en raskere turnaround-tid på flyene (perioden flyene står mellom flyvninger, red.anm.), og for at de skal rette søkelyset mot de passasjerene som trenger litt ekstra assistanse, sier, til NRK.no.

De nye slusene erstatter likevel ikke den gode, gamle boardingen helt.

– Den gammeldagse boardingen blir nok ikke borte, for det vil alltid være behov for å ivareta personer som trenger assistanse, spesielt svaksynte, personer i rullestol og familier med små barn.

Betydelig ombygging

De nye slusene er foreløpig satt opp ved utvalgte utganger, og det vil nok ta tid før de aller fleste utgangene blir utrustet det nye systemet.

Prisen per sluse ligger på rundt 170.000 kroner, en utgift flyplassen dekker, ifølge Avinor. Hver utgang skal i utgangspunktet ha to sluser for å fungere effektivt.

– For å ivareta et mest effektivt boardingløp, er det en del gater som må bygges om, for å blant annet ivareta alle rømningsveier. Det krever litt jobb, sier Lars Helge Aasvestad ved Oslo lufthavn.

Oslo lufthavn bygges om

I disse dager står landets største flyplass overfor en stor utvidelse. De nye utgangene er tegnet slik at de har plass til mange selvbetjente ombordstigningssluser. Her ser du byggingen av det nye terminalbygget per september 2013.

Foto: Kim Jansson / NRK

Ikke helt ubemannet – av sikkerhetshensyn

Slusenyheten tar ikke bort behovet for bemanning ved utgangene. For selskapene må følge med på at ikke uvedkommende tar seg gjennom den automatiserte ombordstigningsløsningen.

– Selv om dørene har alarmer, er det viktig å ha en person som står og overvåker. Vi har ikke kommet dit hen, at vi tør å gi slipp på å ha noen til å overvåke, sier Aasvestad.

For eksempel vil Avinor unngå at foreldre løfter barn gjennom boarding-kontrollen, uten at boardingkortet leses av. Alle om bord må kunne gjøres rede for.

– De nye slusene går ikke utover flysikkerheten, lover Aasvestad.

Ved utganger som går til land utenfor Schengen-området, vil man fortsatt måtte «boarde» på gamlemåten, selv om også denne prosessen antageligvis blir automatisk i fremtiden.

– Der det er krav til positiv id-sjekk ved gaten, kan det senere komme teknologi som har pass og id-kjenning, sier Aasvestad.

SAS: – Vi vet at nordmenn liker det

Ingen flyselskaper er pålagt å bruke slusesystemet. Og i testperioden har det vært mange småfeil, men det meste skal nå være rettet opp.

SAS er glade for at Avinor nå gjør selvbetjente boardingsluser til en del av infrastrukturen på flyplassen.

– Selvbetjening er enklere, mer effektivt – og vi vet at nordmenn liker det, sier pressekontakt Tormod Sandstø i SAS, og legger til:

– Nordiske reisende er raske til å ta i bruk selvbetjentløsninger, så vi forventer ingen negative reaksjoner på dette. Vi kommer fortsatt til å ha en bemannet gate, men nå kan passasjerene som vil gli gjennom, bruke denne løsningen, sier han til NRK.no.

Astrid Mannion, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, sier det er viktig for selskapet å gi passasjerene en så effektiv og behagelig reise som mulig.

– Med denne teknologien går boardingen fortere, noe passasjerene selvfølgelig setter pris på. Vi ser frem til at teknologien blir tilgjengelig på flere flyplasser fremover, sier Mannion i Norwegian, til NRK.no.

Boardingsluser

Ifølge SAS liker nordmenn selvbetjening. Og her ser du nyeste ledd i gjør-det-selv-trenden på flyplassene.

Foto: Kim Jansson / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)