Hopp til innhold

Sebastian-Mikel (5) hang bevisstløs i sykkelhjelmen

Femåringen Sebastian-Mikel ble nesten drept da sykkelhjelmen hans hang fast i et lekeapparat. - Hjelmer som ikke løses ut automatisk kan være livsfarlige for småbarn, mener lege.

Sebastian-Mikel Målund Enoksen

Sebastian-Mikel Målund Enoksen var døden nær da han ble hengende etter halsen i stroppen fra en sykkelhjelm.

Foto: May-Tove Enoksen

Selv om sykkelhjelmer i utgangspunktet kun er laget for sykling, er det ikke uvanlig at barn også bruker dem under lek og andre fysiske aktiviteter.

Det gjorde femåringen fra Harstad. Og det kunne gått riktig ille.

- For små barn er det naturlig å veksle mellom flere aktiviteter, for eksempel fra sykkel til klatrestativ. Men de tar ikke nødvendigvis av seg hjelmen av den grunn, sier anestesioverlege Geir Ivar Elgjo ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Geir Ivar Elgjo

Overlege Geir Ivar Elgjo etterlyser sikrere sykkelhjelmer for de minste barna.

Foto: privat

- Det kan være livsfarlig hvis hjelmen henger seg fast i et lekeapparat eller i et tre, sier legen.

Ble nesten kvalt

For noen uker siden var Elgjo en av dem som behandlet Sebastian-Mikel etter at femåringen kom til sykehuset med livstruende hjerneskader etter en ulykke med sykkelhjelm.

Gutten ble nesten kvalt da hjelmen hans satte seg fast i et lekeapparat. Han mistet bevisstheten fordi stroppen under hjelmen klemte mot halsen. Dette hindret blodtilførsel til hjernen.

- Han lå i koma i flere dager, og vi fryktet en større hjerneskade, sier Geir Ivar Elgjo til NRK.no.

- Utrolig nok våknet han opp, og ble etter hvert helt frisk. Men dette kunne gått - og går dessverre av og til - riktig galt. Dette er ikke det eneste eksempelet på tilsvarende ulykker med sykkelhjelm, forteller legen.

- Bør bli standard

Han etterlyser hjelmstropper som løses ut automatisk når de blir utsatt for ekstra kraftig belastning. Slike stropper løser ikke ut hvis barnet ramler av sykkelen eller faller på hjelmen.

Sebastian-Mikel Målund Enoksen

Sebastian-Mikel er tilbake på sykkelen etter den dramatiske ulykken. Her i aksjon under Harstadrittet i sommer.

Foto: May-Tove Enoksen

Denne hjelmtypen er den vanligste i blant annet Sverige, men finnes nesten ikke på det norske markedet.

- Hakestropper med automatisk utløsning bør bli standard på sykkelhjelmer for barn, mener overlegen.

- Et mirakel

- Sønnen min ble hengende etter hakestroppen i nesten ti minutter før han ble funnet. Det er et mirakel at han lever idag, forteller May-Tove Enoksen i Harstad.

I mai deltok femåringen på et sykkelarrangement i Balsfjord. Etterpå syklet han rundt på et inngjerdet skoleområde, der det også sto et lekeapparat.

På impuls klatret Sebastian-Mikel opp i apparatet, med sykkelhjelmen på hodet. Der ble han klemt fast, nesten usynlig bak løvverket på et tre. Hodet hang fast i hjelmstroppen.

Flere minutter gikk før ulykken ble oppdaget . Etter førstehjelp ble han fraktet med helikopter til sykehuset i Tromsø, der han ble liggende bevisstløs i flere døgn.

- Vi har alltid vært påpasselige med at ungene våre tar av seg hjelmen når de ikke sykler. Men barn er impulsive. Uten å tenke seg om klatrer de fort opp i et tre eller et apparat med hjelmen på. Det er ungenes natur å gjøre slikt, selv om man prøver å passe godt på dem, sier femåringens mor.

Hun forteller at muligheten for en slik ulykke ikke var noe de hadde tenkt mye over på forhånd. - I ettertid vet vi at dette skjer alt for ofte, sier May-Tove Enoksen.

- Burde vært påbudt

Hun støtter overlegens ønske om automatisk utløsermekanisme på sykkelhjelmer for de minste barna.

- Jeg ville i hvert fall kjøpt slikt utstyr hvis jeg visste hvor jeg får tak i det. Dette burde vært påbudt for de minste barna, mener hun.

Sebastian-Mikel Målund Enoksen er nå helt restituert etter den alvorlige ulykken, og vil ikke få varige men.

- Også mentalt ser han ut til å takle det bra. Men for oss har dette vært en tøff lærepenge, sier moren.

LES OGSÅ:

Vanlig i Sverige

Grønn spenne

I Sverige signaliserer grønn spenne at hjelmen løses ut automatisk ved ekstra stor belastning.

Foto: NTF

I Sverige er de fleste hjelmene for barn i førskolealderen utstyrt med automatisk utløsermekanisme. Slike hjelmer har en grønn spenne som gjør det enkelt å finne modeller med denne funksjonen.

Ifølge Trygg Trafikks svenske søsterorganisasjon NTF, velger de fleste svenske småbarnsforeldre å kjøpe hjelm med grønn spenne. Etter at dette ble vanlig, er det ikke registrert alvorlige hjelmulykker under lek i nabolandet.

- Norske kunder kan kjøpe hjelmer med grønn spenne i nettbutikken vår hvis de har problemer med å finne dem andre steder, forteller adm. direktør Jan Sandberg i NTF. - Det kommer bare et tillegg for porto i prisen, sier han.

- Bør bli vanlig i Norge

- Den svenske ordningen med grønne spenner henger sammen med svenskenes hjelmpåbud for barn under 15 år. Men det hindrer ikke at slike hjelmer bør bli mer vanlig i Norge også, selv uten at vi innfører påbud, mener informasjonssjef Hulda Tronstad Nydal i Syklistenes Landsforening.

- For hvorfor skal ikke norske barn få tilgang på det beste sikkerhetsutstyret? Når utløserspenner finnes på hjelmer, bør også vi i Norge ha muligheten til å kjøpe dem.

- Norske forhandlere bør kjenne sin besøkelsestid. Hvis ikke, anbefaler jeg at norske forbrukere kjøper hjelmer i Sverige, sier hun til NRK.no.

Hun mener også at hjelmtilbudet henger sammen med sykkeltilbudet. - Det selges mange sykler i Norge som ikke har det som kreves for at sykkelen er godkjent til sykling på vanlige veier, forteller Tronstad Nydal.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)