Man kan nesten høre den knasende fiberen bare i navnene: Birkebeinerbrød, Grovt Energibrød, Jegerbrød, Fjellbrød, Mørkt Rugbrød med sirup. Og man kan i alle fall se det. Jo mørkere, jo grovere. Og i så fall er rugbrødet sikkert aller grovest, brunt som en sjokoladekake!
Ernæringsprofessor Wenche Frölich. Foto: NRK/FBI
Men vi tar feil, alle sammen.
Ikke engang ernæringsprofessor Wenche Frölich kan si sikkert hva som er hva:
– Det er i dag umulig å vite nøyaktig hvor grovt brødet er ut i fra navn, utseende eller det bakerne oppgir bakpå brødposen, sier professoren som regnes som en av de fremste ekspertene på brød i Norge.
Ta for eksempel et av Norges mest solgte brød, Birkebeinerbrødet:
Lovens krav til et grovbrød er minst 50 prosent sammalt mel og korn. Birkebeinerbrødet er bare 40 prosent grovt.
Eller Mørkt Rugbrød med Sirup:
Bare 39 prosent er sammalt mel - resten er stort sett siktet mel. Eller loffestoff som dikteren Jan Erik Vold ville kalt det. Den mørkebrune fargen skyldes bare maltmelet, en slags sukkerkulør.
Brødmerking fra nyttår
Men fra neste år skal det bli lettere å velge sunt. De største bakeriene i Norge innfører da en merking av brødet, som klart og tydelig skal fortelle deg hvor grovt det er.
Grovhetsgraden baserer seg på mengden av det melet som inneholder mest av de viktige vitaminene, mineralene og fiberet - sammalt mel og hele korn.
Brødposene vil få en sirkel, hvor grovhetsgraden er skravert ut - i tillegg oppgis nøyaktig prosentandel sammalt mel i tall. Coops bakeri, Goman, er ikke med på denne ordningen, men innfører en lignende merking på egenhånd.
Forbrukerinspektør Marit Evertsen Grimstad ser nærmere på det norske brødmarkedet onsdag kl. 19.30 på NRK1