Som kunde har du ingen lovbestemt «angrefrist» eller bytterett ved kjøp i vanlig forretning. Men selv om dette ikke er bestemt i lov, har bytte av varer i flere bransjer vært praktisert så lenge at det må sies å ha blitt en sedvane.
Produkter som er enklest å bytte er typiske gaveartikler som klær, bøker, smykker, sølvtøy, leker, CD'er osv.
Hvis du skal bytte må du passe på at varen er ubrukt og uskadet. Selgeren må med andre ord uten problemer kunne legge frem varen til nytt salg. At varen er pakket ut, kan være nok til at selgeren kan nekte å bytte dersom emballasjen er skadet.
Undertøy og badetøy som ikke er levert i forseglet forpakning byttes ikke. Undertøy fra H&M kan byttes.
Bør jeg spørre om byttereglene ved kjøp?
Ja, det er alltid lurt å være føre var. Ved kjøp av julegaver er det kanskje spesielt viktig å sjekke ut om en kan bytte varen.
Det er jo ikke sikkert at gaven faller i smak.
Et byttebevis som pakkes sammen med varen, er en nyttig bekreftelse for hvor varen er kjøpt - og at det er inngått avtale om bytterett.

Kvitteringen er alltid lønnsom å ta vare på! Foto: NRK/FBI
Trenger du kvittering?
Når det er snakk om bytting av julegaver, har du vanligvis ikke kvitteringen på varen, og vet kanskje heller ikke hvor varen er kjøpt.
Vanligvis pleier butikkene å være fleksible i forhold til dette rett etter jul, så lenge butikken fører varen og varen er ubrukt.
Ellers er kvittering en enkel måte å dokumentere hvor og når og til hvilken pris varen er kjøpt. Av den grunn er det nyttig å kunne legge frem en kvittering.
Når må du bytte?
Innen rimelig tid. Det kan være store forskjeller fra butikk til butikk, når det gjelder bytteretten. Mange større kjeder har etablert egne regler med 8 til 14 dagers bytterett hele året.
De fleste strekker seg imidlertid lengre ved bytte av julegaver fordi kjøpet ofte kan være foretatt lengre tid i forveien. Oppsøk forretningen i romjulen, eller første uken i januar hvis du ønsker å bytte en julegave.
Kan jeg kreve pengene tilbake?
Som regel er svaret nei, den sedvanebestemte bytteretten gir deg ikke rett til å kreve pengene tilbake for feilfri vare.
Du har normalt valget mellom å ta ut en vare som forretningen har, eller eventuelt å akseptere en tilgodelapp hvis du blir tilbudt det.
Salg i byttetiden?
Like etter jul er det ofte salg, og mange er usikre på hva de kan kreve. Varen som ble kjøpt før jul, kan være til halv pris rett over jul.
Du må akseptere og få bytte til en tilsvarende vare på byttetidspunktet. Det innebærer at du ikke kan kreve å innlevere en vare og få to tilbake. Du kan ofte få en tilgodelapp, men selger kan da sette som betingelse at den ikke kan benyttes på utsalgsvarer.
Netthandel?
Ved kjøp på internett har du angrerett. Angrerettloven gjelder ikke ved kjøp i vanlige butikker, bare for kjøp på internett, postordre, messesalg, dørsalg og telefonsalg, der selgeren tar initiativet.
Følger det med et angrefristskjema må du melde fra til selger at du vil gå fra kjøpet innen 14 dager. Har du ikke mottatt et slikt angrefristskjema, utvides angreretten til tre måneder. Ved kjøp via internett eller postordre må du betale returportoen selv.
Les også: Bytte av varer - dine rettigheter