Hopp til innhold

Fraråder barn å nikke fotballen

– Barn bør ikke heade fotballen, mener Fotballforbundet i USA, som frykter hodeskader. Norske eksperter deler ikke bekymringen.

Jotun aldersbestemt fotball

En sikkerhetskampanje i USA skal forhindre hjernerystelse og andre hodeskader i barnefotballen. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Kai Wigum

Etter at en gruppe foreldre har saksøkt FIFA (Det internasjonale fotballforbundet) og det nasjonale fotballforbundets avdeling i California på grunn av hjernerystelse i barnefotballen, går amerikanerne nå ut med advarsler mot å heade ballen når barn spiller fotball.

Advarselen gjelder barn fra 10 år og nedover. Det amerikanske fotballforbundet vil også ha begrensninger på antall headinger hos spillere i aldersgruppa 11–13 år.

Bak anbefalingen ligger en vurdering fra den medisinske komiteen i USAs fotballforbund om risikoen for hjerneskade. Alle spillere og klubber innen barnefotball blir bedt om å følge de nye rådene.

– Bruk nakkemuskulaturen

Thor Einar Andersen

Fotballspillere under 10 år har mer enn nok med å kontrollere ballen med beina, sier tidligere landslagslege Thor Einar Andersen.

Foto: NRK

Tidligere landslagslege Thor Einar Andersen har vært trener i barnefotball i over 20 år, og er tilknyttet Senter for idrettsskadeforskning.

Han beroliger eventuelt bekymrede foreldre overfor NRK:

– Det finnes ikke forskning på barn som spiller fotball som antyder at heading utført teknisk korrekt kan ryste hjernen, så lenge ballen er tilpasset aldersgruppa, sier Andersen.

– Finnes det noen forholdsregler foreldre og barn bør tenke på når det gjelder heading?

– Teknikk er viktig. Barna må lære seg å stramme nakkemuskulaturen og spille med en treer-ball. De må treffe ballen, og ikke omvendt.

Andersen mener også at dette grenser til å være et ikke-problem, ettersom barn under 10 år sjelden header ballen.

– Å beherske ballen med heading er veldig lite vanlig. Den aldersgruppa har mer enn nok med å kontrollere ballen med beina, sier han.

Andersen legger til at det ikke finnes like lange tradisjoner for fotball i USA som her hjemme.

– I løpet av en sesong tror jeg det heades få ganger. De fleste er redde for å få ballen i ansiktet eller ikke treffe skikkelig, sier han.

Ingen planer om forbud i Norge

Alf Hansen

Ingenting ved den store aktiviteten og lange tradisjonen i europeisk fotball tilsier at heading er et helseproblem for unge spillere, sier Alf Hansen i Fotballforbundet.

Det norske fotballforbundet har ingen planer om å forby heading i barnefotballen.

– Her hjemme er det ikke rapportert om medisinske argumenter mot heading. Dessuten vet vi at barn ofte vegrer seg mot å nikke fotballen. Lysten til å ta ballen med hodet utvikles med alderen, sier direktør Alf Hansen i Fotballforbundets sportsavdeling til NRK.no.

Han mener forbudet er uttrykk for en kulturforskjell som blant annet handler om muligheten for rettssak mot det amerikanske fotballforbundet.

Les også:

Lettere ball

I disse dager innfører Fotballforbundet et prøveprosjekt der barna i 100 norske Telenor Extra-klubber tar i bruk fotballer som veier mindre.

– De nye ballene veier 290 gram, mot hittil 450 gram. Dette handler ikke om frykten for hodeskader, men om at det kan bli enklere for barna å mestre spillet, sier Hansen.

Ingenting ved den store aktiviteten og lange tradisjonen i europeisk fotball tilsier at heading kan være et helseproblem for unge spillere, ifølge Fotballforbundet.

– Men vi er selvsagt åpne for å vurdere dette på nytt dersom det motsatte blir påvist, sier Alf Hansen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)