NRK Meny
Normal

Flere kreftpasienter kan få elektro-cellegift

Behandlingen er 300 ganger mer effektiv mot kreftceller enn vanlig cellegift. Nå skal metoden testes på større svulster.

Kreftcelle

Kreftcellene 'fintes ut' av elektriske impulser før cellegiften får fri bane inn til kjernen i cellen. Her ser vi en kreftcelle som er i ferd med å dele seg.

Foto: AP

En svært lovende metode for kreftbehandling skal nå testes på flere pasienter, skriver Forskning.no.

Metoden er todelt: Først angripes kreftcellene med korte, elektriske impulser som får det ytre skallet på cellene til å sprekke. Hullene gir cellegiften fri bane inn til cellekjernen i noen få minutter.

Dette har vist seg å være ekstremt effektivt. Forsøk har vist at denne metoden kan ramme kreftceller 300 ganger hardere enn vanlig cellegiftbehandling.

Vil utvide forsøkene

Behandlingen er testet på 80 pasienter i en felles europeisk studie. Disse pasientene hadde kreftsvulster i huden på opptil tre centimeter.

Nå har forskere ved Herlev hospital i Danmark fått klarsignal til å forske videre på pasienter som har svulster inne i kroppen, og på større svulster.

- Metoden har et enormt potensiale, sier overlege Julie Gehl til Forskning.no.

Gehl leder to nye forsøk, som etter planen vil vare i omlag ett år.

Flere bivirkninger på større svulster

Så langt ser det ikke ut til at friske celler i særlig grad blir skadet av elektro-cellegift. Derimot er det risiko for at det oppstår sår der kreftknuten lå.

I tillegg kan man få irritasjoner og smerter. Bivirkningene blir verre når svulstene er større. Smertene avtar etter en til to måneder, ifølge forskerne.

Selv om forsøkene så langt har vært svært lovende, er det en begrensning at man må kunne nå svulsten med en elektrode.

- Her i Herlev skal vi fortsette å utvikle elektro-kjemoterapi og prøve grensene for det, utvikle det riktige utstyret og løse de praktiske utfordringene. Det kan på lenger sikt være snakk om et bredt anvendelig middel mot kreftsvulster, sier Gehl til Forskning.no.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.