NRK Meny
Normal

Mat som hjelper mot kreft

Noen typer mat kan hjelpe deg i kampen mot kreft. Her er ekspertenes råd.

Kål og hvitløk

Kål og hvitløk er blant grønnsakene ekspertene anbefaler.

Foto: Colourbox.com

Chris MacDonald

Chris MacDonald begynte å lete etter kostholdsråd da faren fikk kreft.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

Rune Blomhoff

Professor Rune Blomhoff forsker på mat og kreft.

Foto: NRK
De er alle enige om én ting: Det finnes ikke noe alternativ til kirurgi, cellegift og strålebehandling.

Men et sunt kosthold er viktig, både under behandlingen og for å forebygge kreftsykdom.

- Hvitløk irriterer kreftcellene

Den danske helseguruen Chris MacDonald saumfor all forskning om mat og kreft da faren fikk kreft i spiserøret. NRK Puls viser i dag dokumentaren om hvordan faren i tillegg til vanlig kreftbehandling, spiste mat som kreftcellene ikke liker.

MacDonalds viktigste råd er å ta kålen inn i kosten vår igjen, erstatte salat med spinat og spise bær - både friske og frosne.

- Hvitløk irriterer kreftcellene mest av nesten alt, sier MacDonald til NRK Puls.

- Og det mest interessante krydderet er gurkemeie, som er en veldig sterk antioksidant. Det er kilovis av beskyttelse i denne maten, avslutter han.

Kål og tomater

Ved Universitetet i Oslo kartlegger en gruppe forskere matvarer som kan redusere eller dempe kreftutvikling.

Bladgrønnsaker som hodekål, rødkål, spisskål, rosenkål, salat og persille, samt brokkoli og blomkål, er matvarer som har en spesielt beskyttende effekt.

Det samme gjelder gulrøtter, sterkt fargede grønne og gule grønnsaker, og sitrusfrukter.

- I tillegg vet vi at tomat beskytter mot prostatakreft, særlig når den er kokt. Hvitløk beskytter mot kreft i tykktarm og endetarm, ifølge professor i ernæringsvitenskap Rune Blomhoff.

Blomhoff leder også Helsedirektoratets arbeid med nye nasjonale kostråd.

- Kreft trives med sukker

Lege og homeopat Bernt Rognlien har jobbet mye med kreftpasienter som ønsker råd for å få en bedre livskvalitet og for å påvirke sykdomsutviklingen.

Han mener du kan gjøre mye selv for at kreftcellene ikke skal trives i kroppen din, og for å hjelpe immunforsvaret.

- Mye sukker og høyglykemiske karbohydrater bør unngås siden det skaper et miljø i kroppen som kreftcellene liker. Med riktig kosthold kan du styrke immunapparatet og gjøre det vanskeligere for kreftcellene å vokse, sier Rognlien til NRK Puls.

Dokumentaren og etterfølgende debatt kan du se på NRK1 kl. 19:45.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.