Hopp til innhold

Flatskjermer til hytta

Før du smører skiene og setter til fjells, kan det være lurt å sjekke ut denne testen av flatskjermer som passer bra til hyttebruk.

Hytte

Stadig flere ønsker seg tv på hytta, og det er mye bra å velge mellom.

Foto: Illustrasjonsfoto: ScanStock/NRK

Også på påskeferie kan en god tv være kjekk å ha, enten du vil holde deg oppdatert på nyhetsfronten, sjekke vær- og trafikknyheter eller slappe av med en god film etter en dag i skibakken.

Det er rett og slett godt fjellvett med en tv på hytta, og til dette formålet passer det perfekt med en 32-tommer eller mindre.

Stort og smått

Til denne testen har vi valgt ut fire 32’’ flatskjermer med gode spesifikasjoner. For å holde prisene nede har vi holdt oss til skjermer med tradisjonell LCD-teknologi. De har enten HD-klare- (1366 x 768) eller full HD- (1920 x 1080) bildepaneler med 50 Hz oppdateringsfrekvens.

Full HD-oppløsning er ikke noe "must" i størrelser så små som 32 tommer, men kan være en fordel om tv-en skal brukes til høyoppløste Blu-ray-filmer og tv-spill.

I tillegg til 32-tommerne har vi tatt med to mindre skjermer på henholdsvis 22 og 24 tommer, som begge går på 12 volt. Disse superkompakte skjermene bruker den mer effektive LED-teknologien og er godt egnet til mindre hytter og campingvogner hvor man bruker 12 volts strøm, men kan også brukes på det vanlige strømnettet via medfølgende adapter.

Philips 32PFL5404

Philips 32PFL5404

Enkel og brukervennlig: Philips 32PFL5404

Om du leter etter en billig og bra tv, er 5000-serien fra Philips et bra sted å begynne.

Philips har vakt oppsikt i tv-verdenen med sine kontraststerke LED-skjermer, designmodellen Aurea og den ekstra brede kinoskjermen Cinema 21:9. Den kompakte 32-tommeren i 5000-serien er til sammenligning av ganske enkel sort, med tradisjonelt LCD bildepanel av HD-klar-typen.

Philips-tv-en har fått et oppdatert menysystem som gjør den veldig enkel å bruke, selv om fjernkontrollen gjerne kunne hatt større og enda mer tydelige knapper.

Philips 32PFL5404 gjør det lett å selv velge et bilde man liker, selv om det ikke nødvendigvis ser 100 prosent korrekt ut. Aller best bilde får du faktisk ved å skru av Philips sine mange "bildeforbedringer" i menyen. Men da får du også en tv som fungerer bra til det meste av tv-underholdning, selv om svartnivå og kontrast ikke er spesielt imponerende.

PLUSS: Lett å bruke. Balansert fargegjengivelse.
MINUS: Begrenset svartnivå. Mye unødvendig bildebehandling.

  • 32’’ LCD, 1366 x 768
  • Pris: 5000 kroner
  • Samlet vurdering: 4 poeng av 6 mulige


Grundig Vision 6 32

Grundig Vision 6 32

Ikke helt i mål: Grundig Vision 6 32

Grundig stiller til test med en nyrevidert utgave av den populære Vision 6-serien. Men er den nye modellen godt nok rustet til å ta opp kampen med konkurrentene?

32-tommeren i Grundigs Vision 6-serie er en enkel tv med tre HDMI-innganger. Foten er laget i plast og er av den stive typen som ikke lar seg vinkle.

Av utstyrsmessige høydepunkter er USB-inngangen verdt å nevne. Den byr på muligheten til å spille av filmer og annet videoinnhold man har lastet ned fra nettet, med støtte for det populære DivX HD-formatet.

Grundig har for vane å levere tv-apparater med god brukervennlighet og flott bildekvalitet. Den nye versjonen av Vision 6 får imidlertid merke tøff konkurranse fra de andre testdeltakerne.

Grundig-skjermen må klare seg med et bildepanel hvor kontrasten og svartnivået er begrenset, og grunninnstillingene kunne dessuten vært bedre.

Derimot gjør skjermen en bra jobb med mindre krevende bildemat, og Vision 6 fungerer derfor greit som en allround-skjerm.

PLUSS: God lysstyrke. Presis fargegjengivelse.
MINUS: Mangler skikkelig svartnivå. Ujevnt baklys.

  • 32’’ LCD, 1366 x 768
  • Pris: 5000 kroner
  • Samlet vurdering: 3 poeng

Panasonic TX-L32S10

Panasonic TX-L32S10

Knallgod allround-tv: Panasonic TX-L32S10

Foto: NRK

Panasonic er kanskje best kjent for sine plasmaskjermer, men de lager også LCD-skjermer i toppklasse, noe denne er et klart bevis på.

TX-L32S10 befinner seg midt på treet i Panasonics LCD-hierarki, og byr på et høyspesifisert bildepanel med full HD-oppløsning.

Fjernkontrollen har store og logisk plasserte knapper med tydelig skrift, og bør være enkel å håndtere selv for den som ser dårlig eller er mindre teknologivant. Panasonic er også den eneste skjermen i testen med fysisk av/på-bryter, noe som er spesielt kjekt i hyttesammenheng.

Skjermen kommer med relativt nøytrale innstillinger fra fabrikk, og fargegjengivelsen er rik på nyanser uten at det blir for mye av det gode.

TX-L32S10 gir veldig bra resultater med variert tv-innhold. Bildet er ikke bare sylskarpt, men også svært nøyaktig når det kommer til kontrast og fargebalanse. Enten vi ser på sport, film eller naturprogrammer ser det meget realistisk ut.

Svartnivået er langt fra å være i LED-klasse, men gir likevel et merkbart dypere og mer detaljert bilde i mørke filmscener sammenlignet med Philips og Grundig.

Utover Panasonics fabrikkinnstillinger har du ikke mange valgmuligheter. Dermed blir det vanskelig å justere inn bildet helt perfekt, selv for den som har tilgang til måleutstyr.

På den annen side er det også mindre sjanse for den mer gjennomsnittlige bruker å "justere seg vekk". Vi hadde likevel satt pris på litt mer avanserte menyvalg.

PLUSS: Naturlig bilde rett opp fra esken. Overbevisende kontrast.
MINUS: Svartnivået kunne gjerne vært enda bedre.

  • 32’’ LCD, 1920 x 1080
  • Pris: 6000 kroner
  • Samlet vurdering: 5 poeng

Samsung LE32B557

Samsung LE32B557

Fortsatt i teten: Samsung LE32B557

Samsung trenger ingen ytterligere presentasjon når det gjelder tv. Den koreanske giganten er blitt svært populær her hjemme på berget, ikke minst med sine syltynne og designorienterte LED-skjermer.

LE32B557 bruker ikke lysdioder og er derfor heller ikke spesielt tynn, men den har det samme blanksvarte utseendet som Samsungs LED-skjermer. Den er i tillegg velutstyrt, med hele fire HDMI-innganger.

I motsetning til Philips, Grundig og Panasonic, har Samsung også kostet på seg en flott vridbar sokkel i glass. Fjernkontrollen er også blant de bedre, med store og tydelige knapper, dog kanskje ikke like oversiktlig og enkel som Panasonics fjernkontroll.

Samsung har fått det til igjen, og leverer en fornuftig priset tv med svært god bildekvalitet. LE32B557 scorer bra på både bilde, brukervennlighet og utstyrsnivå, men lyden er ikke spesielt inspirerende. Om man velger denne tv-en bør man derfor sterkt vurdere å supplere med en lydplanke eller minianlegg slik at lyden kan stå i stil med det flotte bildet.

PLUSS: Meget bra svartnivå og kontrast. Velutstyrt.
MINUS: Tynn lyd

  • 32’’ LCD, 1920 x 1080
  • Pris: 6000 kroner
  • Samlet vurdering: 5 poeng
  • Best i test!

Tandberg Display Ergoclass 24’’ LED

Tandberg Display Ergoclass 24’’ LED

Liten og lekker: Tandberg Display Ergoclass LED

Norske Arvani er på banen igjen med en splitter ny 24’’ LED-skjerm under Tandberg Display Ergoclass-navnet.

Den nye Tandberg-tv-en er svært kompakt, og kommer i en praktisk eske med bærehank som gjør den lett å ta med seg. For dette er kanskje ikke en tv man etterlater seg på hytter uten alarm, da den vil være et yndet mål for tyver!

Skjermen har pc-inngang og kan tiltes bakover ved pc-bruk. Det gjør den til en skikkelig flerbruksskjerm man kan ha glede av også hjemme.

Tandberg Ergoclass 24 LED er en flott tv for bruksområdet den er tiltenkt. Er man på jakt etter en liten tv, finnes det knapt alternativer til den gode bildekvaliteten man får her. Svartnivået og kontrasten er noe man bare ikke kan få med tradisjonelle LCD-tv-er.

Denne tv-en er også omfattet av Tandbergs unike to års full bytterett-garanti som gir ekstra trygghet til kjøper.

PLUSS: Kompakt og lekker. Meget bra svartnivå og kontrast.
MINUS: Litt overdrevne farger.

  • Pris: 4500 kroner
  • Samlet vurdering: 5 poeng


United 22’’ LED

United 22’’ LED

Déjà vu? United 22’’ LED

Kjært barn har mange navn heter det, og denne 22-tommeren fra United ser til forveksling helt identisk ut med Tandbergs apparat. Helt like er de likevel ikke.

Den slående likheten kommer selvsagt av at United og Tandberg stammer fra samme fabrikk, nærmere bestemt den kinesiske produsenten Proview. Etter det Lyd & Bilde kjenner til, er den flotte og slanke designen opprinnelig utviklet for Tandberg/Arvani. Proview har imidlertid kjøpt rettighetene til å bruke designen på andre små-tv-er, slik som denne fra United.

Tandberg er imidlertid først ute med å tilby en 24 tommer LED, mens United må nøye seg med 22 tommer. Likevel skal man ikke bli overrasket om det også dukker opp flere 24’’ LED-skjermer med lignende design.

Uniteds 22-tommer er svært lik Tandbergs 24-tommer i design og bildekvalitet, men virker ikke like gjennomført i alle ledd. United krever at du jobber litt mer med innstillingene for å få bildet optimalt, og menyspråket er heller ikke like godt oversatt.

Slik vi ser det, burde tv-en kanskje vært priset noe lavere for å møte Tandberg fullt ut. For 500 kroner ekstra får du tross alt en skjerm som er to tommer større, har bedre garantiordning (to års ny tv-garanti), og bedre oversatte nordiske menyer.

PLUSS: Kompakt og lekker. Meget bra svartnivå og kontrast.
MINUS: Krever en del jobbing med bildeinnstillinger.

  • Pris: 4000 kroner
  • Samlet vurdering: 4 poeng

LES HELE TESTEN HOS LYD OG BILDE HER.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)