Hopp til innhold

Stor, større, størst!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lyst på ny tv til OL? Vi har testet disse seks sterke gullkandidatene som virkelig kan bringe vinterlekene inn i stua!

Når isen legger seg på vindusrutene og kuldegradene nesten får gradestokken til å sprekke, er det godt å kunne ha en god tv å benke seg foran – særlig når det står massevis av fartsfylt vinteridrett på programmet.

Kanskje tiden endelig er inne for å ta farvel med det gamle bilderørsapparatet, eller bytte ut flatskjermen din med en som er større, nyere og bedre?

Følg OL-sendingene på nett:

Billigere tv-moro

På tv-fronten jages det ustoppelig etter resultater, og akkurat som i idrettens verden er det tallenes tale som gjelder. Men i stedet for distanse og sekunder, dreier det seg om skjermstørrelser, kontrasttall og millimetertykke skjermer.

Med introduksjonen av LED som lysteknikk har vi fått skjermer som er både tynnere, mer kontrastrike og bruker mindre strøm enn før. Men LED har også hatt en annen positiv bieffekt: Skjermer med tradisjonelt LCD-baklys har blitt billigere enn før.

Det betyr at du kan sikre deg en stor og velutstyrt LCD-skjerm med gode spesifikasjoner til en brøkdel av hva en tilsvarende skjerm ville kostet for et år tilbake.

Dette er kanskje spesielt merkbart på de litt større skjermene, som tradisjonelt har gjort et kraftig prishopp i forhold til de mer vanlige størrelsene. De som er spesielt glade i sport og film vil utvilsomt kunne dra nytte av dette.

Testen

I denne testen har vi tatt for oss seks skjermer med forskjellig størrelse og pris. Først ut er to tynne og lekre LED-skjermer på 40 tommer, som begge henvender seg til dem som vil ha bra bilde fra en tv som er relativt diskré (men likevel pen å se på).

Deretter kommer to skjermer i den populære ”folkestørrelsen” på 46/47 tommer – den ene rasende billig, og den andre rasende dyr.

Sist, men definitivt ikke minst, har vi sett på to virkelige storskjermer på 52 tommer hvor stikkordet er størst mulig skjerm for pengene. Finner du ikke en lovende kandidat til ny tv på disse sidene, kan vi anbefale en håndholdt mini-tv

Philips 40PFL8664

Philips 40PFL8664

Lekker LED-modell: Philips 40PFL8664

Philips har hittil sverget til skjermer med ekte LED-baklys, men nå tilbyr de også modeller med side-LED til gunstige priser. 40-tommeren i 8664-serien er et godt eksempel.

Denne Philips-modellen har mye til felles med designutgaven Aurea hvor hele rammen lyser i harmoni med bildet på skjermen. Du får riktignok ingen lysende bilderamme på 40PFL8664, derimot har skjermen Philips sitt velkjente Ambilight-lys som lyser opp veggen bak tv-en.

100 Hz bildebehandling og kantmontert LED-lys er også på plass. Fargebalansen er upåklagelig, og 40PFL8664 kan vise til svært god kontrast og et meget imponerende svartnivå, selv når vi skrur ned lyset i rommet for å få ordentlig filmstemning.

Ambilight-lyset skaper en spesiell fargeeffekt på bakveggen som mange vil finne tiltalende, og samtidig hjelper det litt på den opplevde kontrasten. En meget tynn og lekker TV!

40 " LED, 1920 x 1080p, 100 Hz
4 x HDMI
USB-inngang
Ambilight Spectra
Net TV/DLNA

  • PRIS: 15.000 kroner veiledende.
  • PLUSS: Skarpt og kontrastrikt bilde.
  • MINUS: Bakovervendte kontakter skaper besvær.
  • KARAKTER: 4 poeng av 6 mulige.

Grundig Fine Arts 40 LED

Grundig Fine Arts 40 LED

Nyskapende design: Grundig Fine Arts 40 LED

Grundig er også på markedet med sin LED-tv, men har valgt å gå sine egne veier når det gjelder design. Resultatet er overraskende smakfullt!

Designmessig utgjør denne skjermen et friskt pust med sitt stilrene utseende i børstet metall. Bildekvaliteten er også noe av det beste vi har sett fra Grundig til nå, med svært god kontrast og naturlige farger.

Fine Arts er derimot ikke den beste filmskjermen på grunn av et til tider ujevnt baklys og et svartnivå som gror litt igjen i de mørkeste partiene.

Som allround-skjerm er den likevel en het kandidat, og kan anbefales til de som vil ha en LED-tv som skiller seg ut.

40’’ LED, 1920 x 1080p, 100 Hz
4 x HDMI
USB-inngang m/opptaksfunksjon

  • PRIS: 15.000 kroner.
  • PLUSS: Flott design, balanserte bildeprestasjoner.
  • MINUS: Noe lyslekkasje i mørke omgivelser.
  • KARAKTER: 4 poeng.

LG 47LH4000

LG 47LH4000

Champagnebilder til bruspris: LG 47LH4000

Denne storskjermen kan du kjøpe for under 10 000 kroner. Med 100 Hz-teknologi og gode bildeprestasjoner er LG 47LH4000 en skikkelig god allrounder for pengene!

Billig er den, og det merkes først og fremst på kvaliteten i kabinettet og på lyden. Mye plast og rimelige løsninger til tross, bildekvaliteten er overraskende bra. Brukergrensesnittet er godt ivaretatt med enkle, selvforklarende menyer og svært gode bildejusteringsmuligheter.

Bildemessig får man svært mye for pengene med denne skjermen. Nei, den har ikke helt den samme mengden med detaljer i bildet som de beste og mest avanserte skjermene i testen. Heller ikke den dype svartgjengivelsen og det formidable kontrastomfanget. Men samspillet mellom et bra panel og svært god kalibrering fra fabrikk gjør at LG kommer ut av denne testen med æren i behold!

Kanskje ikke den beste filmskjermen med dempet belysning, men en skikkelig bra stor-tv for opplyste rom.

47’’, 1920 x 1080p
100 Hz, CCFL baklys
3 x HDMI, USB, optisk lydutgang

  • PRIS: 8000 kroner.
  • PLUSS: Bra bilde til prisen.
  • MINUS: Byggekvalitet, lydgjengivelse.
  • KARAKTER: 4 poeng.

Toshiba REGZA 46SV685

Toshiba REGZA 46SV685

Fet tv med fett bilde: Toshiba REGZA 46SV685

I likhet med Sharp har denne skjermen fra Toshiba ekte bak-LED-lys, og dermed et tykt kabinett. Men når de bildemessige prestasjonene er på topp, ser vi lett bort fra de forhistoriske formene!

Designmessig er tv-en lekker nok sett forfra. Delvis gjennomsiktig frontramme med innslag av sølv og svart er mer tidløs enn de koreanske "rød-tv-ene". Bildepanelet er dekket av et blankt frontglass som kan skape en del uønskede lysrefleksjoner.

Toshiba REGZA 46SV685 er en formidabel bildefremviser som duger til både mørke filmer og lyse sportssendinger med fart og action. Glimrende bildebehandling sammen med et formidabelt kontrastomfang skaper dybde og tredimensjonalitet.

Forhistoriske former til tross, denne skjermen viser klart at ekte bak-LED med lokal dimming er teknologien som virkelig kan true plasma kvalitetsmessig!

46’’, 1920 x 1080p
100 Hz, LED lokal dimming baklys
4 x HDMI, USB, CI

  • PRIS: 25.000 kroner.
  • PLUSS: Glimrende justeringsmuligheter, dype kontraster og svartnivå.
  • MINUS: Gammeldags design.
  • KARAKTER: 5 poeng.

Philips 52PFL7404H/12

Philips 52PFL7404H/12

Slank og rimelig storskjerm: Philips 52PFL7404H/12

7000-serien fra Philips har alt av eksklusiv bildebehandling som finnes fra tv-giganten, men er det nok i disse LED-tider da denne tv-en fortsatt bruker CCFL-baklys?

En slank ramme blir enda viktigere når skjermstørrelsen øker. Tross sine formidable 52 tommer ser denne tv-en mer ut som en 47-tommer takket være den syltynne innrammingen.

Philips-skjermen gir skikkelig bra svartnivå og viser god lyskontroll til vanlig LCD å være, mens enkelte funksjoner i bildebehandlingen gjerne kan slås av eller på etter hva slags type innhold man ser på. Natural Motion-bildeutjevningen er et godt eksempel – det fungerer enormt bra i kombinasjon med sport og tv-programmer, særlig på en stor skjerm som dette, men på film velger vi å slå av funksjonen for å ivareta den ekte filmfølelsen.

Med riktige innstillinger er det få som kan slå bildekvaliteten fra denne Philips-skjermen.

52’’, 1920 x 1080p, 100 Hz
CCFL-baklys, PixelPrecisHD
4 x HDMI m/easylink, USB, CI+

  • PRIS: 18.000 kroner.
  • PLUSS: Flott design, suveren skarphet, glimrende bevegelseskompensering.
  • MINUS: Villedende oppstartsmeny.
  • KARAKTER: 4 poeng.

Sharp LC-52LE705S

Sharp LC-52LE705S

Det beste LED-kjøpet? Sharp LC-52LE705S

Sharp-skjermen er utstyrt med ekte LED-baklys som gir den stålkontroll på baklyset, og dermed et formidabelt kontrastomfang!

Sharp viser med denne tv-en at deres prinsipp med LED-baklys uten lokal demping av lyset (Local Dimming) er et fornuftig kompromiss i denne prisklassen.

Her får du en real storskjerm til en behagelig pris, som ikke står mye tilbake fra de beste skjermene på markedet. LC-52LE705S kan by på en formidabel kontrast og lysstyrke, og selv om svartnivået ikke er helt på nivå med skjermer med ekte lokal dimming av baklyset, er forskjellen liten i praksis.

Et meget godt kjøp!

52’’, 1920 x 1080p
100 Hz Green panel, LED-baklys
4 x HDMI, 1 x CI, USB (foto + MP3)

  • PRIS: 20.000 kroner.
  • PLUSS: Glimrende kontrast, Balansert bildegjengivelse.
  • MINUS: Betraktningsvinkel, litt fargestikk.
  • KARAKTER: 5 poeng.

Se hele testen hos Lyd og Bilde her!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)