- Hjelp, jeg skal kjøpe TV!

Hvordan bør du installere og justere den nye flatskjermen slik at du får full glede av den? Dette ser vi nærmere på i fjerde og siste episode av FBIs TV-skole.

Ny flatskjerm i hus.
Foto: Svein Ommundsen, NRK

Se hele serien i nett-TV:

Mange sliter med å finne riktig TV når de har bestemt seg for å kjøpe nytt. Bortsett fra at skjermen skal være flat og digital, da. Tradisjonelle tjukkas-TV'er har gått ut på dato. Her får du hjelp fra FBI til å orientere deg i flatskjerm-jungelen.

De fleste forstår at det ikke bare handler om ytre design, smekre linjer og pianolakk. Det er innmaten som avgjør om du virkelig får det du trodde du betalte for.

Hjemme i stua

I TV-skolens siste episode handler det blant annet om lysstyrke, sortnivå, kontrast og fargemetning. Ekspertene viser hvordan du best stiller inn og justerer apparatet for maksimalt gode bilder.

Kjøper du en flatskjerm bør du koble den til med HDMI-kabel. Bruker du gamle kabler, vil bildet bli analogt og gi et mye dårligere resultat enn det du trolig forventer og i hvert fall har betalt for.

Kalibrerings-DVD'er

Du kan få DVD-hjelp til å stille inn flatskjermen riktig.

Foto: NRK

Et godt råd er også å bruke en hjelpe-DVD når du skal stille inn den nye flatskjerm-TV'en hjemme i stua.

Dette er en selvforklarende DVD for kalibrering, som kan kjøpes i butikk og på nett for tre - fire hundrelapper. Mange mener det er en god investering og et nyttig hjelpemiddel.

Hva er egentlig kalibrering? Du kan lese mer på våre våre eksperters hjemmesider .

I butikken

I TV-skolens episode 3 er den store dagen kommet. Carina og Per Anders er i butikken sammen med FBI-ekspertene. Nå skal det handles flatskjerm!

Ekspertenes kanskje viktigste råd er at en god TV skal gjengi virkeligheten så naturtro som mulig. Dette bør du alltid ha i bakhodet når du vurderer de ulike skjermene. Sjekk gjerne fargene ved å kikke ekstra godt på TV'ens gjengivelse av hudtoner. Virker de ekte?

Det kan også være smart å ta med en DVD du kjenner godt når du skal kjøpe TV. Den kan gi et fint sammenlikningsgrunnlag. Og ikke vær redd for å be betjeningen om å sette skjermen i normalinnstilling i stedet for butikkinnstilling. Dette vil gi et mye bedre inntrykk av den virkeligheten du vil møte hjemme i stua.

Full HD-oppløsning anbefales både for Carina som har en HD-dekoder fra Canal Digital, og Per Anders som ofte skal bruke skjermen til spill med høy oppløsning.

  • Carinas valg blir en 42 tommers plasmaskjerm. Plasma fordi hun ser mest på film og vanlige TV-sendinger. Pris 9670 kroner. For henne er svartnivået viktig for valget hun gjør.
  • Spillentusiasten Per Anders velger en LCD på 46 tommer til 18.000 kroner. Litt over budsjett for å unngå hakkete bevegelser i bildet og dårligere kontrast i en rimeligere skjerm.

Valgets kval

  • I første runde så vi nærmere på hva Carina og Per Anders bør ta hensyn til når de startet jakten. Alenemoren Carina hadde et budsjett på 10 000 kroner.
  • Når hun sitter i godstolen går det mest i film og rockekonserter. I butikken ble hun nesten overveldet av antallet TV-modeller, varianter og skjermstørrelser.
  • Unggutten Per Anders kunne tenke seg å bruke 15 000 kroner på sin kommende flate skjerm. Hos ham er det dataspill som gjelder.
  • Å spille Guitar Hero på det gamle kassefjernsynet er i ferd med å bli en frustrerende opplevelse. Noe måtte gjøres, men Per Anders hadde store problemer med å bestemme seg til tross for 20 butikkbesøk det siste året.

Målebånd må til!

  • Som et første skitt på veien mot ny flatskjerm avlegger Øyvind Jacobsen og hans kolleger i spesialistfirmaet Edge et besøk hjemme hos våre to kommende TV-eiere. Med blant annet tommestokk i hånda.
  • Bud nummer én er nemlig å bestemme hvor stor flatskjermen bør være. Da er det smart med en helt enkel oppmåling av TV-rommet.
  • Neste skritt var å besvare følgende to viktige spørsmål: Hvor mye penger vil du bruke på det nye vidunderet? Og hva skal du bruke TV'en til?
  • I episode nummer to tok vi for oss begrepet naturtro gjengivelse og hva "full HD" egentlig er.
Avstandmåling til TV'en.

Avstandsmåling kan være lurt hvis du skal anskaffe flatskjerm.

Foto: Svein Ommundsen, NRK

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)