Hopp til innhold

Få en e-post når rotta går i fella

Nå kommer giftfrie rottefeller som sender e-post hver gang de fanger en rotte.

Elektronisk rottefelle

Et hull nederst på kassa er fristende for de nysgjerrige rottene. Innenfor venter en stygg skjebne - og en e-post.

Foto: WiseCon/ScanStock/montasje

Ny teknologi er på full fart inn på markedet for bekjempelse av skadedyr. En annerledes rottefelle til bruk i kloakken tas nå i bruk av borettslag, kjøpesentre, kommuner og bedrifter.

Den bruker ikke gift, og har nett-tilknytning. En tilsvarende løsning for privatpersoner er underveis.

Online-fella monteres i en kloakkum, der den klapper sammen rundt rotta og sender en e-post eller en tekstmelding om at dyret er tatt. På en egen nettside registrerer den også statistikk over hvor effektiv den er. Deretter spyles rotteliket ut i kloakknettet.

For privatpersoner

Rottefelle

På nyåret lanseres denne rottefella i Norge.

Foto: WiseCon

Snart kommer også en variant for bruk over bakken.

Huseiere som plages av rotter, eller som vil sjekke om skadedyrene faktisk er et problem, kan få utplassert en metallboks med elektrisk avlivningsutstyr og et apparat som varsler om og registerer hendelsene elektronisk.

Inne i den fristende boksen blir rottene avlivet med strøm. Metoden skal ifølge den danske produsenten gi en rask og smertefri død.

Til slutt puttes rottene helt automatisk i en innebygget søplekasse. Det eneste du må gjøre, er å knyte sammen plastposen med rottelikene og putte den i restavfallet.

Det hele skjer altså helt uten noen form for rottegift. Den elektroniske kassa erstatter "gammeldagse" avlivningskasser med gift, som er et vanlig syn mange steder i Norge.

– Vi regner med at fella til bruk oppå bakken kan være på markedet i løpet av vinteren. Nå venter vi bare på den siste godkjennelsen, sier teknisk sjef Eilif Lundberg i Anticimex til NRK.no.

Rottefelle i kloakkum

En elektronisk rottefelle av denne typen testes nå i kloakknettet under Oslo.

Foto: WiseCon

Firmaet hans spesialiserer seg på bekjempelse av skadedyr, og har det norske agenturet for de nye elektroniske løsningene.

LES OGSÅ:

– Miljøvennlig

Både i Danmark, der rottefellene produseres, og i Sverige har disse løsningene vært i bruk en stund. Omtrent 5000 online-feller er allerede satt ut i nabolandene.

Akkurat nå testes en rottefelle for kloakkbruk i Oslo. – På en drøy uke har den fanget 15 rotter i kloakknettet, forteller Lundberg.

Ifølge Anticimex har den nye teknologien flere fordeler sammenlignet med tradisjonelle løsninger. – De velkjente klappfellene er mer tungvinte. Går de av én gang, må du tømme og etterse dem før de kan brukes om igjen, sier Lundberg.

– De nye fellene krever mindre oppfølging. Men først og fremst bør dette være spennende for alle som er opptatt av giftbruk og miljøskader, mener han.

E-post og GPS

Rottefellene sender e-post eller tekstmelding til en eller flere personer hver gang de slår til.

– Dermed kan man enkelt kan få oversikt over hvor stor rotteplagen måtte være, og hvor ofte den innebygde søplekassa bør tømmes.

– Systemet kan også være nyttig for dem som trenger dokumentasjon på at det faktisk ikke er rotter i området der man holder til, sier Eilif Lundberg.

Online-fellene kan sende en feilmelding hvis systemet slutter å fungere. Den mest avanserte varianten har dessuten en GPS-sender som forteller hvor den befinner seg i kloakknettet.

Til bygg.no forteller Lundberg at GPS kan være nyttig hvis fella skulle bli stjålet eller når noen flytter den.

– En kommune med flere titalls feller trenger også oversikt over hvor de er og hvor mange rotter hver enkelt har tatt. Alt plottes inn i et kart, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)