Hopp til innhold

Har du slike hjemme hos deg?

De siste årene har det vært en økning av veggedyr i Norge. Om natten kommer de frem fra gjemmestedene sine og suger blod av mennesker.

Veggdyr

541 tilfeller av veggedyr ble bekjempet i fjor. Her ser du et eksemplar av veggedyret. - Blir du bitt, kan du få store blemmer som klør intenst, sier Folkehelseinstituttet.

Foto: Anticimex

Hvor helsefarlig er ditt hjem? Ta testen her.

Bjørn Arne Rukke, FHI.

Bjørn Arne Rukke, forsker ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

Veggedyr i Norge var ikke et problem på 90-tallet, men i det siste har de formert seg grundig.

Fra 2007 til 2009 ble det bekjempet 109 flere tilfeller av veggedyr i Norge.

- Tall fra ulike deler av verden viser en stor økning av veggedyr. New York hadde for eksempel to bekjempelser i 2002, men i 2009 var det over 9000 bekjempelser, opplyser Bjørn Arne Rukke, forsker ved Folkehelseinstituttet, til NRK.no.

Vanskeligere å utrydde

Stein Norstein

Stein Norstein, fagsjef for skadedyr i Anticimex.

Foto: Anticimex

Anticimex kan fortelle at økningen av veggedyr først og fremst skyldes at de har blitt vanskeligere å kvitte seg med.

- Veggedyrene er nå oftere resistente mot de kjemikaliene vi bruker for å fjerne dem. Veggedyrene i dag tåler sprøytebehandling de ikke tålte før, forklarer Stein Norstein, fagsjef for skadedyr i Anticimex, til NRK.no.

EU har laget et nytt reglement for kjemikalier. Man må dokumentere om produktet er giftig, og hvordan det virker for å få det registrert.

- Det kjemikaliet vi brukte som fungerte best, ble forbudt for om lag halvannet år siden. Det var en stor gruppe kjemikalier som blant annet inneholdt stoffet klorpyrifos, forteller Norstein i Anticimex.

- Bruk av insektmidler benyttes ofte, men det er viktig å være klar over at disse stoffene også er giftig for pattedyr og mennesker slik at de må benyttes med forsiktighet. For eksempel er innsektsmidler i sengen ikke bra fordi mennesker da vil komme i direkte kontakt med stoffene, forteller Rukke fra Folkehelseinstituttet.

Månedlig oversikt over veggdyr

Månedlig oversikt over veggedyr i Norge fra 2007 - 2009.

Foto: Skjermdump fra Folkehelseinstituttet

Skadedyrstatistikk

Skadedyr

2007

2008

2009

Totalt

Tysk kakerlakk

524

507

498

1529

Veggdyr

432

505

541

1478

Faraomaur

28

52

29

109

Kles-/pelsmøll

112

102

108

322

Brun pelsbille

58

66

51

175

Stikkveps

780

1446

962

3188

Stokkmaur

1574

1548

1061

4183

Stripet borebille

0

563

685

1248

Husbukk

0

65

70

135

Kilde: Folkehelseinstituttet

Kommer med bagasjen

En annen grunn til økningen av veggedyr i Norge, er at det norske folk reiser mer enn før.

- Veggedyrene kan ikke fly, bare krabbe. Derfor kommer veggedyrene alltid med mennesker og bagasje, sier Norstein fra Anticimex.

Har du vært på tur til Syden, er det ikke utenkelig at veggedyrene har fulgt med deg i kofferten - og deretter flyttet inn i leiligheten din.

- Når man er på ferie lønner det seg å reise med en hard plastkoffert, som har mindre gjemmesteder enn for eksempel en sekk, og ha tingene i den lukkede kofferten på rommet, råder Rukke fra Folkehelseinstituttet.

Da vil ikke dyrene krype inn. Det er også lurt å sjekke rommet før man begynner å bruke det.

- Se etter mørke ekskrementflekker oppunder sengebunnen, fortsetter han.

Har du først fått veggedyr, kan det ta inntil seks måneder før du oppdager dem.

- For et trent øye er det lett å se. Men det kan ta tid før beboerne merker dem. De bor i madrassen eller i sprekker i veggene, og legger igjen avføring i form av små, sorte flekker, opplyser Norstein fra Anticimex

Suger blod om natten

Veggedyrene holder seg i veggens sprekker på dagtid, men kryper frem om natten.

- De går til sengen din for å suge blod om natten. Etter noen dager begynner man å klø, og det ser ut omtrent som et myggstikk, forteller Norstein fra Anticimex.

Hvordan man reagerer på dette, kan variere fra person til person.

- Noen får kraftige reaksjoner og andre ikke. Men veggedyrene er artsspesifikke og suger derfor bare blod fra mennesker – og ikke husdyr, understreker han.

Rukke fra Folkehelseinstituttet forklarer at enkelte kan få store blemmer som klør intenst.

- Primært stikker de på naken hud. De sitter gjerne på en tekstilkant og stikker ned på naken hud, derfor får man ofte en rekke av stikk på samme sted på kroppen, legger han til.

Bekjempelse av veggedyr

Det er mange skadedyrfirmaer i Norge som kan gjøre bekjempelse. Folkehelseinstituttet har noen råd til hva man skal passe på ved anskaffelse av profesjonell hjelp til å bekjempe skadedyr.

- Har man først fått veggdyr inn i huset kan det være vanskelig å bli kvitt det på egenhånd, mener Rukke fra Folkehelseinstituttet.

Man bør sørge for å ha en bekjempelse som er god, ved å kombinere flere metoder.

- Det må gjennomføres grundig inspeksjon for å avdekke hvor omfattende et veggedyrangrep er; er for eksempel mange rom angrepet, eller er det kun et rom som man trenger å gjennomføre bekjempelse i. Det er også svært viktig å gjennomføre en inspeksjon etter en utført bekjempelse for å forsikre seg om at veggedyrene faktisk er bekjempet. Hvis ikke alle dyrene er drept er det prekært å fortsette bekjempelsen før veggedyrene igjen kan bli mange individer, understreker Rukke fra Folkehelseinstituttet.

Det er ved en bekjempelse også svært viktig å minimere antall gjemmesteder for veggedyrene.

Fjern løst inventar og tett igjen ulike sprekker der veggedyr og deres egg kan gjemmes.


Ett år uten mat

Veggedyr

Voksne veggedyr kan bli opptil 6 mm store, og lever av menneskeblod.

Foto: Anticimex

De vanligste stedene veggedyrene oppholder seg er på hoteller, herberger og hytter.

Veggedyrene bruker rundt en måned på å formere seg, og legger da mellom 10 og 20 egg.

- Dersom du har veggedyr på hytta og ikke er der hele vinteren, dør de ikke av den grunn. De kan klare seg uten mat et helt år dersom de bor på et kjølig sted, avslutter Norstein fra Anticimex.

Har du hatt veggedyr i boligen din? Delta i diskusjonen nedenfor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Maja (16) er glad i merkeklær, men moren synes det er galskap med en jakke til over 1000 kroner. Programleder er Anders Hoff.
Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.