Ta rotta på rottene

Høsten er høysesong for rottene. Nå fråtser de i matrester, søppel og nedfallsfrukt. Se hva du kan gjøre for å holde dem unna.

Rotte

Med søppel og uorden rundt huset, øker farene for rottebesøk.

Foto: Colourbox

Ingen vet hvor mange rotter som kryper rundt i Norge. Men på folkemunne heter det at de er like mange som antall innbyggere her i landet. Det er nok ikke så veldig langt fra sannheten.

Noen av oss kan ha rotter i huset uten å være klar over det. I hvert fall i noen uker.

- Etterhvert vil man oppdage spor etter dyrene, enten som rottelort eller ved at man hører tassing og kravling i veggene. Da må noe gjøres.

- Trøsten er at rotter ikke er de vanskeligste skadedyrene å bli kvitt, forteller Stein Norstein som er fagsjef skadedyr i Anticimex.

Mye mat ute

Rotteproblemet er ganske permanent året rundt, med store lokale variasjoner som følge av graving i gatene eller dårlig sikring av matavfall og søppel.

- Men sommerhalvåret er den mest aktive sesongen for gnagerne på grunn av god tilgang på mat utendørs, sier Norstein til NRK.no.

Rottenes liv og gjøremål er først og fremst knyttet til menneskelig aktivitet. Og i likhet med oss trekker de innendørs når kulda kommer.

- Ryddige forhold når det gjelder matavfall og hygiene er den beste måten å forebygge rotteinvasjon på, forteller eksperten.

Nedfallsfrukt og visne blomster

Nedfallsfrukt kan være fristende rottemat.

Foto: Ellen Janne Hunn Olsen

- Så lenge matrester sorteres innendørs og avfallet puttes i lukkede søppeldunker, og man ellers har det rent og pent rundt huset, er man ganske godt sikret.

- Men hageeiere i villastrøk bør vite at nedfallsfrukt kan være en lekkerbisken for rottene. Selv om kornavlinger i landbruket er selve favorittretten.

LES OGSÅ:

Akrobater

Rotter er akrobatiske vesener. Størrelsen til tross, trenger de en sprekk på bare 1,5 centimeter for å komme seg innenfor veggene.

Usikrede ventiler i grunnmuren er også en inngang for rotter, som dessuten kan komme inn via kloakken.

- Hvis man for eksempel har demontert en vask uten å sikre avløpsrøret med en effektiv plugg, kan det være fritt fram. Å tette med en plastpose er ikke nok.

- Dessuten kan rotter gnage seg gjennom plastrør i kloakksystemet og komme seg inn i veggene på den måten, forteller Norstein.

- Hva med boligblokker i byene?

- Garasjer, søppelboder og kjellere med knuste vinduer kan være interessante steder for en rottefamilie. Generelt kan man si at dyrene kommer seg innendørs enten via bakken eller avsløpsrøret. Hus med krypkjellere uten støpt gulv er de mest utsatte, sier Norstein.

Rottegift

Hvis rottene først slår til, er det tetting av hull og utsetting av rottegift som er løsningen. Er man usikker på framgangsmåten, kan man kjøpe profesjonell hjelp fra ett av de mange firmaene som driver med bekjempelse av skadedyr.

- Hva er ditt viktigste råd til huseiere som bekymrer seg for rotter?

- Å sjekke at det ikke finnes åpninger i huset som kan tiltrekke dyr. Ser det greit ut, er det ingen grunn til sterk bekymring. Da kan du heller tenke på noe hyggeligere, sier skadedyreksperten.

Fakta om rotter

FAKTA OM ROTTER:

  • Skadedyr som er blant de verste smittekildene for mennesker. Tiltrekkes av steder der de finner noe å spise, som komposthauger med nedfallsfrukt og steder der fugler mates.
  • Komposthauger i hagen bør ha bevegelse. Du bør rote i haugen for å unngå at rottene får brukt det som tilholdssted. 
  • Sikker utlegging av rottegift skjer i låste og fastboltede åtestasjoner av hardplast eller metall.
  • Brunrotte (latinsk navn Rattus norvegicus) er altetende og meget fruktbar. Drektigheten varer i tre uker, og kullene kan bestå av opptil 15 unger. Gråbrun med lysere underside, opptil 29 cm lang kropp og 23 cm lang hale. Veier 140–500 gram.
  • Brunrotta stammer opprinnelig fra tempererte deler av Asia, men har spredt seg med menneskene og er i dag utbredt over hele Jorden. Kom til Europa i middelalderen, til Norge omkring 1750, og finnes nå over hele landet. Navnet norvegicus har den fått fordi individet som ble brukt ved beskrivelsen av arten kom fra et norsk skip i London.
  • Svartrotte (Rattus rattus) er litt mindre enn brunrotta, men med litt lengre hale. Tidligere meget alminnelig i hele Europa, men er nå på tilbakegang på grunn av konkurranse fra brunrotte. I Norge forekommer den bare tilfeldig.
  • Se også .

 (Kilder: Store norske leksikon / Oslo kommune / Folkehelseinstituttet)

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)