Hopp til innhold

Dropp slankekuren - lev lenger

Vektnedgang kan være helsefarlig, ifølge ny norsk forskning.

Mage

Kanskje er det bedre å beholde flesket, mener norske forskere.

Foto: ScanStockPhoto

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Wenche Brenne Drøyvold

Vektnedgang gir økt dødelighet, viser doktorgraden til Wenche Brenne Drøyvold.

Foto: NRK

Flertallet av nordmenn er overvektige, og mange av oss har et ønske om å gå ned noen kilo. Hvor mange ganger har du ikke hørt at det ville vært bra for helsa?

Doktorgraden til Wenche Brenne Drøyvold er derfor temmelig overraskende.

- De som går ned fire kilo eller mer i vekt har økt dødelighet, sammenlignet med de som er vektstabile eller går opp i vekt, forteller hun til NRK Schrödingers katt.

Hun har brukt tall fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT), som gir et representativt bilde av den norske befolkningen sett under ett.

- Prøv heller å bli fornøyd

Drøyvold understreker at andre faktorer enn vekttap kan spille inn. Men likevel står man igjen med en effekt som ikke kan forklares. Og det uforklarlige tror forskerne altså er slanking.

Daglig leder i HUNT, Steinar Krokstad, mener det er grunn til å droppe slankekurene for mange.

- Hvis du er overvektig, ikke prøv å slanke deg. Prøv heller å holde vekta. Spis sunn mat og hold deg i form, oppfordrer han.

Slankekurer fører bare til frustrasjon for de aller, aller fleste, mener han.

- Dersom du er ganske gjennomsnittlig, vil jeg si at det er bedre å prøve å holde vekta. Og så må man trimme litt da, fortsetter Krokstad.

- Snakk om «catch 22»

Yngvar Andersen

Trener Yngvar Andersen er oppgitt over rådet.

Foto: NRK
Kari Jaquesson

Kari Jaquesson synes det er synd hvis man skaper forvirring rundt helseeffekten av å gå ned i vekt.

Foto: Nicolas Touurenc

Yngvar Andersen har brukt hele januar på å få nordmenn to buksestørrelser ned. Han er oppgitt over rådet fra forskerne.

- Hvis du sitter der med en liten mage som du har lyst til å bli kvitt, så skal du til og med ha angst for å dø hvis du gjør det? Snakk om «catch 22»! Da er det ingenting som kan bli bra, sier han til Schrödingers katt.

Kari Jaquesson er ikke mindre oppgitt.

- Det er veldig synd hvis man skal skape enda mer forvirring, «blås i å gå ned i vekt, du kommer til å dø», sier hun til NRK.

Administrerende direktør i Grete Roede AS, Lis Pedersen Strøm, synes rådet om å unngå vektnedgang virker underlig.

- Et generelt råd om at man ikke bør ned i vekt hvis man har høy BMI virker litt underlig, når man vet at det er mange helserisikoer forbundet med en BMI som nærmer seg 30, sier hun.

Enige om noe

Selv om ekspertene er uenige om det helsemessige aspektet ved vektnedgang, er de enige om noe.

- Alle må ikke ned i vekt, men det er lurt å leve slik at man har best mulig sjanse for god livskvalitet. Der kommer fysikken inn i bildet, sier Kari Jaquesson.

- Trening påvirker livskvaliteten i så stor grad at vi kan ikke la være å jobbe for å påvirke akkurat dette, supplerer Yngvar Andersen.

Der er også Steinar Krokstad i HUNT helt tydelig:

- Mosjoner og spis sunn mat, er hans klare anbefaling.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)