NRK Meny
Normal

Veide 137 kilo for to år siden, gikk NM i sprint

Helt på egenhånd startet Trond Wiggo Hagen å trene, og gikk ned 40 kilo. Fredag gikk han NM i sprint langrenn. Sjekk oppskriften på slankesuksessen.

Trond Wiggo Hagen

Bildet til venstre er tatt før Trond Wiggo la om livsstilen sin for to år siden. I dag ser han ganske så annerledes ut, og er en racer på ski.

Foto: Privat/Maria Elsness, NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I januar 2009 var livet til Trond Wiggo Hagen (24) ganske så annerledes enn i dag. Han veide 137 kilo, og hadde ikke gått på langrenn siden har var 14 år.

- Jeg var stor, og bestemte meg bare for at jeg måtte gå ned i vekt. Ta et røsk, rett og slett, sier Trond Wiggo Hagen til NRK.no.

24-åringen fra Spydeberg i Østfold klarte å gå ned hele 30 kilo på fem måneder, helt på egenhånd. Og deretter gikk han ned ti kilo til.

- Det sitter mellom øra. Hvis du virkelig vil forandre livet ditt, så klarer du det, mener superslankeren.

Puls-trener Yngvar Andersen skamroser innsatsen til Trond Wiggo:

- Dette er helt spesielt imponerende. Trond Wiggo er et fantastisk eksempel på hva som går an dersom man virkelig vil, mener treningseksperten.

Trond Wiggo Hagen

Fredag deltok Trond Wiggo i NM i sprint langrenn. Målet hans er å bli blant de 30 beste i landet om noen år.

Foto: Maria Elsness/NRK

Hadde ikke gått på ski på åtte år

Trond Wiggo la om kostholdet totalt, og han begynte også å trene jevnlig.

- Siden jeg hadde drevet mye med langrenn for mange år siden, var det naturlig for meg å begynne å gå på ski igjen når jeg skulle trene, forteller 24-åringen.

Han begynte ikke bare å trene litt. De første månedene trente han stort sett hver eneste dag. Nå trener han drøye 50 timer i måneden.

- Den første uka klarte jeg så vidt å løpe i ti minutter. Men nå kan jeg løpe i gud vet hvor mange timer. Jeg trener både langkjøring, intervaller og styrketrening, sier Trond Wiggo Hagen.

Les også:

NM på fredag

Og så veltrent har han blitt, at han nå går aktivt på ski. Fredag gikk han NM i sprint langrenn. Målet på forhånd var å ligge under 30 sekunder bak vinneren.

- Jeg kom i mål 26 sekunder bak vinneren, og kom på 85.plass. Det er jeg kjempefornøyd med, forteller den nye NM-deltakeren.

- Folk i skimiljøet er veldig imponert, det er flere som ikke tror på at jeg kan ha kommet så langt på to år, sierTrond Wiggo videre.

Målet hans nå er å bli blant de 30 beste i landet i sprint om noen år.

- Jeg har fått en del kommentarer fra folk rundt meg om at det må da gå an å gjøre noe halvveis. Men det hadde ikke fungert for meg, for å klare dette måtte jeg gå hundre prosent inn for det, sier Trond Wiggo.

Puls-trener Yngvar Andersen mener at talentet til Trond Wiggo har mye å si.

- Det at han kan stille i NM nå er jo fantastisk. I tillegg til jobben han har gjort med mat og trening, er det ingen tvil om at han har et talent for dette. Om andre følger hans opplegg, er det nok uhyre få som ville ha kommet på startstreken i NM, mener tv-treneren.

Yngvar Andersen

Tv-trener Yngvar Andersen mener at talentet til Trond Wiggo har mye å si, i tillegg til den formidable innsatsen hans.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

- Ikke så mye som skal til for å spise sunt


I tillegg til å trene, har 24-åringen også forandret mye på kostholdet.

- Før gikk det veldig mye i cola, potetgull og pizza. Jeg spiste alt som var usunt, egentlig, sier han.

- I begynnelsen av slankeprosessen hadde jeg et veldig strengt kosthold, og spiste blant annet kun knekkebrød med makrell i tomat til frokost og lunsj hver dag. Til middag spiste jeg typisk karbohydratfritt. Nå spiser jeg mer variert, og spiser mye grove karbohydrater blant annet.

De første 30 kiloene Trond Wiggo gikk ned, klarte han helt på egenhånd. Nå får han også hjelp fra en ernæringsfysiolog.

- Mitt beste tips til andre, er at det er ikke så veldig mye som skal til for å få et bedre kosthold. Bytt til fullkornsprodukter for eksempel, bruk kesam i stedet for rømme, skift ut melk med lettmelk, og vanlig ost med magerost, råder superslankeren.

- Søk hjelp for å gå ned mye

Trond Wiggo holdt seg til en ekstrem diett i begynnelsen. Er det forsvarlig?

- Har man en god nok plan for overgangen og støtte fra profesjonelle rundt seg, kan et slikt opplegg være forsvarlig i en kortere periode når en er veldig overvektig. For folk som trenger å tape 10-15 kilo, så vil dette være uhensiktsmessig. Både fordi det vil føre til stort tap av muskelmasse, og fordi slike kurer veldig ofte ender med en kjempesprekk, mener tv-trener Yngvar.

- Men har en 40 kilo for mye kan det å ta et skikkelig jafs være aktuelt, da en har så utrolig mye fett å ta av. Men søk assistanse dersom du vil gå ned i et lignende tempo, fortsetter eksperten.

Trond Wiggo Hagen

Trond Wiggo trener nå over 50 timer i uken.

Foto: Maria Elsness/NRK

- OL et realistisk mål

Superslankeren klarte altså å fortsette sitt nye liv etter det første vekttapet.

- Det som Trond Wiggo har fått til etter de første 30 kiloene, er både imponerende og smart. Nå spiser han vanlig sunn mat, med fokus på å unngå raske karbohydrater.

Trond Wiggo trener fortsatt mer enn de aller, aller fleste.

- Han trener masse, men skal han bli topputøver må det være slik. Jeg kan ikke skjønne annet enn at OL i 2018 kan være et realistisk mål om han fortsetter slik og virkelig vil. Uansett er hans historie utrolig spennende og imponerende allerede, avslutter tv-trener Yngvar Andersen.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.