NRK Meny
Normal

Dette er Europas punktligste flyselskap

Alle de «norske» flyselskapene er blant Europas punktligste, men SAS var best i september. Det viser tall fra det amerikanske nettsted Flightstats.com.

SAS-fly

SAS var i september det punktligste flyselskapet i Europa med over 10.000 flyvninger.

Foto: SAS

Norske medier har vært preget av flyforsinkelser denne sommeren. Streiker, arbeidskonflikter og problemer med drivstoffanlegget på Gardermoen er bare noen av hendelsene som har satt tålmodigheten på prøve.

Allikevel er situasjonen på bedringens vei, og alle de tre «norske» flyselskapene er helt i toppen av punktlighetsstatistikken, melder Takeoff.dk.

Flyr høyt etter en vanskelig sommer

Knut Morten Johansen

Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS

Foto: Knut Løvstuhagen/SAS

I september ligger både SAS, Norwegian og Widerøe som perler på en snor på oversikten over flyselskap med mer enn 10.000 flyvninger i måneden.

Det gleder Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.

– Vi hadde en vanskelig sommer, men nå viser tallene at vi virkelig har klart å få sving på situasjonen utover høsten.

Han mener at mye av punktligheten skyldes en stadig mer effektiv klargjøring av flyene mens de står på bakken, noe han takker en stor stab med ansatte for.

– Vi liker å sammenligne bakkeoperasjonene våre med et pit-stop i Formell 1. Når en racerbil kommer inn til service skal alt skje samtidig, og litt sånn er det på flyplassene også. På de mest effektive stoppene klarer vi å snu et fly i løpet av 20-25 minutter, sier han.

– Punktlighet i verdensklasse

Åsa Larsson

Åsa Larsson er informasjonssjef i Norwegian.

Foto: Norwegian
Norwegian

Også Norwegian kommer meget godt ut i Flightstats oversikt, med en gjennomsnittlig punktlighet på 91,17 prosent.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Også Norwegian gjør det meget bra i Flightstats måling, og ender opp som det nest mest presise flyselskapet. Åsa Larsson, informasjonssjef i Norwegian sier at tallene viser at norske flypassasjerer går en punktligere tid i møte.

– I august var tallene tydelig påvirket av at Avinor ikke hadde nok flyveledere på jobb, og forsinkelser knyttet til problemene der var på et halvt døgn, i tillegg til en rekke følgeforsinkelser.

Norwegian legger fram egne trafikktall for september på tirsdag neste uke, og Larsson ønsker derfor ikke å kommentere Flightstats tall. Hun sier allikevel at det er hardt arbeid som ligger bak pallplasseringen, både internt og i samarbeid med flyplassene.

– Punktlighet er et tema som er viktig for hele vår organisasjon, men like viktig for oss er det at folk kommer fram dit de skal. Vi kansellerer nesten ikke fly, og hadde en regularitet på hele 99,8 prosent i august.

Alle de «norske» i toppen

Punktlighetsoversikten er basert på hvor ofte flyene ankommer innen 15 minutter av oppsatt tidtabell, og er kategorisert etter hvor store flyselskapene er.

1) SAS hadde i september 23.828 flyvninger, og en gjennomsnittlig punktlighet på 91,53 prosent

2) Norwegian hadde en punktlighet på 91,17 prosent for 10.026 flyvninger.

3) Widerøe hadde en punktlighet på 91,1 prosent for 10.254 flyvninger.

4) KLM hadde 10.350 registrerte flyvninger, med en punktlighet på 89,70 prosent.

5) Tyrolean Airways (herunder Austrian Airlines); 11.500 – 89,55 pct.

6) Easyjet: 34.782 flyvninger og 89,33 prosent punktlighet.

7) Ryanair 29.908 flyvninger og 89,25 prosent punktlighet.

8): Lufthansa Cityline: 11.074 flyvninger og 88,72 prosent punktlighet.

9) Aeroflot: 13.195 flyvninger og 85,46 prosent punktlighet.

10) Turkish Airlines: 23.306 flyvninger og 84,43 prosent punktlighet.

Hvis du vil være mest mulig sikker på å nå fram til oppsatt tid er det derimot et lite flyselskap fra Kanariøyene som er ditt beste utgangspunkt. Hos Naysa landet hele 95,46 prosent av alle fly innen et kvarter etter oppsatt tid, men med 2.491 flyvninger i september er de i en annen gruppe enn de norske.

Undersøkelsen inkluderer forøvrig ikke alle flyvninger til de ulike selskapene, men bare de som blir registrert ved nettstedet Flightstats.com.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.