NRK Meny
Normal

Måtte avbryte flyvning etter berusede passasjerer gikk amok

To fulle passasjerer laget så mye bråk om bord på SK809 fra Oslo til London at det måtte avbryte flyvningen og lande på Sola.

Passasjerer arrestert av politiet

Her blir de to passasjerene tatt hånd om av politiet utenfor flyet på Stavanger lufthavn.

Foto: Leserbilde

SK809 på vei fra Oslo til London sto parkert i over to timer på Stavanger lufthavn Sola etter at det måtte avbryte flyvningen ved 16-tiden onsdag ettermiddag.

En 34 år gammel mann fra Finland og en 32 år gammel dame fra Australia var begge beruset og oppførte seg truende mot kabinpersonalet.

Tom Reffhaug satt om bord på flyet og forteller til NRK.no at de to passasjerene ble voldelige da de ikke ville lytte til flyvertinnene.

– Det er litt forskjellige oppfatninger av hva som har skjedd. Jeg satt i nærheten og opplevde to situasjoner. En av passasjerene ble fysisk mot flyvertinnene, mens en annen begynte plutselig og hyle og skrike.

– Folk er litt skjelvne, men SAS-crewet er flinke til å håndtere situasjonen. Så ting begynner å roe seg ned, sier han til NRK.no i 17:30-tiden.

Må bytte «crew»

Han opplevde ikke situasjonen som dramatisk, men forteller at flyvertinnene ble engstelige.

– De er tatt av flyvningenen, så nå sitter vi og venter på et nytt kabinpersonal. Vi har fått beskjed om at flyet skal gå klokken 6, sier Reffhaug.

Flyet tok ikke av før rundt 18:15 onsdag kveld, to timer etter at det måtte lande på Sola.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Fly SAS Sola Stavanger lufthavn

Her står flyet parkert ved utenlandsgaten på Sola i påvente av å få ta av videre mot London.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Laget bråk om bord

Politiet forteller at det er to personer som er arrestert etter hendelsen.

– De to ble pågrepet uten dramatikk. De er arrestert og blir siktet etter paragrafen «forstyrrelse av alminnelig ro og orden», sier operasjonsleder Sølvi Didriksen Ravndal i Rogaland politidistrikt.

– Grunnen til at de bråkte skal være at tilgangen til alkohol og røyk ikke var god nok for dem, sier hun.

Hun forteller videre at de to oppførte seg på en måte at flykapteinen ikke ville ha dem med videre, og tok derfor en kontrollert landing på Sola.

– Kan vente seg en stor regning

Knut Morten Johansen, SAS

Knut Morten Johansen i SAS forteller at selskapet ser alvorlig på hendelsen.

Foto: Knut Løvstuhagen/SAS

SAS ser alvorlig på hendelsen.

– Denne mellomlandingen fører til konsekvenser for passasjerer som skal videre, og det beklager vi på det sterkeste. Vi ser med fullt alvor på situasjoner hvor ansatte føler seg truet.

Det sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NRK.no. Han forteller at kabinpersonalet ble byttet ut etter en totalvurdering.

– Ettersom mellomlandingen skjedde på Sola hvor vi har base, var det ikke noe problem å få inn et nytt personalet på kort varsel. I tillegg ville vi at flyvertinnene skulle kunne bidra med mest mulig info til politiet, sier han.

– De to passasjerene blir ikke bare anmeldt, men de kan også vente seg en stor regning med alle utgiftene som er knyttet til denne mellomlandingen. Og den blir fort stor for å si det slik, sier han.

Johansen forteller at flyselskapet har rundt 10–15 anmeldelser årlig på passasjerer som oppfører seg truende eller lager bråk om bord.

– Men det er ganske sjeldent at flyet må mellomlande og slippe av truende passasjerer slik som i dette tilfellet, avslutter han.