NRK Meny

Dette er den sikreste prevensjonen

Flere tusen ikkeplanlagte graviditeter kunne vært unngått årlig hvis flere gikk over til sikrere prevensjonsmidler. Det viser ny, amerikansk forskning.

Spiral, p-sprøyte og p-stav

P-sprøyten, spiralen og p-staven de tre formene for prevensjon som gir best beskyttelse mot uønsket graviditet.

Foto: Fotomontasje / Gloecknerd / MSD Norge

Artikkelen er flere år gammel.

Rundt 220.000 personer bruker p-piller i Norge. Hvis flere av disse hadde valgt sikrere prevensjonsmetoder, kunne man unngått flere tusen ikkeplanlagte graviditeter hvert år.

Så stor er nemlig forskjellen mellom p-piller og de sikreste prevensjonsmidlene, ifølge en større, amerikansk studie som nylig ble presentert i det prestisjefulle tidsskriftet The New England Journal of Medicine.

20 ganger så sikkert

Selv om p-pillen er det mest populære hormonelle prevensjonsmiddelet i Norge, så er det ikke det sikreste. P-sprøyter, p-staver og spiraler, som alle fordeler hormonene i kroppen over en lengere periode, er et langt sikrere alternativ til dem som ikke ønsker å få barn.

I artikkelen kommer det frem at bare 0,22 av 100 kvinner som bruker p-sprøyten blir uønsket gravide årlig, mot 4,55 av 100 kvinner på p-pillen.

Artikkelen er skrevet på bakgrunn av amerikanske kvinner, og er derfor ikke direkte overførebart til norske forhold, blant annet ligger antallet uønsket gravide etter p-pillebruk i Norge mellom 0,2 og 3 prosent, ifølge boken Legemidler og bruken av dem.

De fleste valgte spiral og p-stav

Studien ble gjennomført ved av 7 468 kvinner kostnadsfritt fikk velge mellom ulike typer prevensjon, og antallet graviditeter i de ulike gruppene ble sammenlignet i etterkant.

Tre av fire kvinner i studien valgte spiral eller p-stav, mens 20 prosent brukte p-piller eller lignende preparater. Til sammenligning er det over dobbelt så mange p-pillebrukere som spiral- og p-stavbrukere i Norge.

– Kanskje har vi ikke vært flinke nok til å fortelle om de mer langtidsvirkende alternativene til p-pillen. Det sier Sigurd Hortemo, overlege ved legemiddelverket.

– Skyldes tradisjon

Sigurd Hortemo

Sigurd Hortemo mener at flere gjerne kunne ha brukt langtidsvirkende prevensjon.

Foto: Legemiddelverket

Selv om alternativene til pillen er gode og velutprøvde, sverger allikevel de fleste norske kvinner til pillen. Hortemo tror det er to grunner til dette:

– Det har nok mye med tradisjon å gjøre. Alle kjenner til pillen, og man velger gjerne det andre rundt en bruker.

Den andre grunnen er knyttet til hvordan medisinen skal brukes. En liten pille oppleves som mindre truende enn en sprøyte eller gjenstander som må plasseres inn i kroppen.

– Mange synes nok at pillen er en behagelig måte å ta medisin på, mens alternativene er en større inngripen.

En spiral settes inn gjennom livmormunnen av en lege, mens en p-stav plasseres under huden til brukeren. P-sprøyten settes som navnet tilsier i en sprøyte.

Hortemo påpeker at brukere av langtidsvirkende prevensjon fortsatt må oppsøke lege for jevnlige kontroller.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.