Hopp til innhold

Dette er like helsefarlig som p-piller

En rekke kvinner velger p-plaster og p-ring av frykt for å få blodpropp. Men risikoen er ikke lavere ved bruk av disse prevensjonsmidlene. Tvert imot, viser fersk studie.

P-plaster, prevensjon

9.051 norske kvinner bruker p-plaster, og 19.541 bruker p-ring. Men disse prevensjonsmidlene gir like stor risiko for blodpropp som vanlige p-piller.

Foto: Scanpix

Mange kvinner tenker nok at p-plaster og p-ring påvirker kroppen mindre enn p-piller. En ny, dansk undersøkelse viser at dette ikke stemmer. P-plaster og p-ring gir ikke mindre risiko for blodpropp enn p-piller.

Tvert imot: P-plaster og p-ring gir dobbelt så høy risiko for blodpropp som de «snilleste» p-pillene Microgynon og Loette.

LES OGSÅ: 5 ting du bør vite om prevensjon

Høy hormonkonsentrasjon

Det er velkjent at bruk av p-piller gir økt risiko for å få blodpropp. Hvert år rammes cirka 100 norske kvinner av blodpropp som følge av p-pillebruk. Én av disse kvinnene overlever ikke. Denne kjensgjerningen gjør at mange leter etter alternative prevensjonsmetoder.

– Ja, kvinner har nok tenkt at p-plaster og p-ring er tryggere valg med tanke på blodpropp. Men det er altså ikke tilfelle. Bruk av p-plaster og p-ring gir like stor risiko som vanlige kombinasjonspiller, for eksempel Marvelon, Mercilon, Yasmin, Yasminelle og Yaz, sier Sigurd Hortemo, overlege ved Statens legemiddelverk.

– Årsaken til at p-plaster og p-ring gir samme blodpropprisiko som p-piller er at hormonkonsentrasjonen blir høy også med disse preparatene.

Velg heller disse pillene

– Hva anbefaler du kvinner å gjøre, Hortemo?

– For kvinner som skal ha p-piller for første gang anbefaler vi Microgynon og Loette. Disse kombinasjonspillene inneholder østrogen og levonorgestrel og gir minst økt risiko for blodpropp. Risikoen er halvert sammenlignet med andre kombinasjonspiller, og altså p-ring og p-plaster.

LES OGSÅ: Følge ikke opp Yasmin-advarsel

Microgynon og Loette passer imidlertid ikke alltid for alle, med tanke på bivirkninger.

– Progestogenpillen, eller den såkalte minipillen Cerazette er et godt alternativ. Den gir ikke økt risiko for blodpropp hos friske kvinner, men den gir noe mer blødningsforstyrrelser enn en kombinasjonspille. Det er heller ikke mulig å «hoppe over» blødning med denne pillen, forteller Hortemo.

Den danske undersøkelsen viste for øvrig at hormonspiral, som bare inneholder progestogen, ikke øker risikoen for blodpropp. Heller ikke for p-stav, som også bare inneholder progestogen, ble det funnet signifikant økning i risiko.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)