NRK Meny
Normal

Dette bør dere ikke være like på

Marte Marlene (25) ble overrasket da hun fikk vite hvilket personlighetstrekk hun hadde til felles med kjæresten Fredrik (25).

Fredrik og Marte Marlene

Fredrik og Marte Marlene har et personlighetstrekk til felles, som de ikke var klar over. De har lært mye av å vite om likheten.

Foto: Halvard Jakobsen/NRK

Da Marte Marlene (25) og kjæresten Fredrik (25) meldte seg på NRK-programmet «Bør de gifte seg», var hun sikker på at det var han som hadde temperament og kort lunte. Hun visste ikke at hun hadde de samme trekkene selv.

– Jeg assosierer det å ha kort lunte med å lett bli sint og irritert, noe jeg sjeldent kjenner på. Men det å ha kort lunte kan også være at man er bestemt og rask med å si det man mener, og det stemmer jo, sier hun til NRK.no.

I kveldens program får paret vite at de er like på temperament, men de understreker at de opplever det svært forskjellig.

– Vi krangler sjelden, men de gangene jeg blir frustrert kan jeg bli sint, og trenger tid til å samle meg. Marte Marlene blir derimot veldig engasjert og ønsker å løse konflikten med én gang, sier Fredrik til NRK.no.

Men paret har blitt flinkere til å ha «gode» krangler når de først er uenige.

– Etter «Bør de gifte seg» har vi blitt enda bedre kjent og forstår bedre hvordan den andre tenker og fungerer. Dette bruker vi til å tilpasse oss hverandres behov. Når vi aktivt forsøker å komme hverandre i møte, går alt mye smidigere, sier Marte Marlene.

En felles fiende

Frøydis Lilledalen

Frøydis Lilledalen er en av ekspertene i «Bør de gifte seg».

Foto: Ole Kaland / NRK

I et parforhold er det ofte en fordel at man er like på mye, men når det kommer til temperamentet, er det ikke nødvendigvis en fordel å være for like.

– Det kan føre til at man som par vikles inn i et vanskelig samspill der man hele tiden er på vakt og ute etter å «ta hverandre» for noe. Gjør heller vanskene til en felles fiende, og ikke legg skylda for at det ikke fungerer på partneren din, sier psykolog og samlivsterapeut Frøydis Lilledalen til NRK.no.

Ifølge «Bør de gifte seg»-eksperten finnes det ingen sikker oppskrift på hva som er optimalt når det kommer til mengde krangling og temperament i et parforhold.

– Det er for eksempel ikke bra å godta alt, da kan man i verste fall fremstå som likegyldig. Men det er definitivt heller ikke bra å hisse seg opp eller reagere på alt av stort og smått.

– At det er sunt å krangle er en overdrivelse

Måten man krangler på påvirkes av temperamentet. Det er i mange tilfeller viktigere enn om hva og hvor ofte. Lilledalen mener det er en overdrivelse at det er sunt å krangle.

– Det er nyttig for paret å finne gode måter å formidle egne tanker og følelser på. Men da uten at de legges frem som angrep eller anklager. Samtidig er det viktig at man går inn for å tolke innspill eller refleksjoner i beste mening.

– Hva bør man jobbe med i et forhold hvis begge parter har kort lunte?

– Ta kontroll over følelsene. Når emosjonene går opp, går rasjonaliteten ned. Så ta en time out før dere reagerer. Da er sannsynligheten større for at situasjonen bringer dere nærmere, i stedet for fra hverandre.

  • Er du og partneren din uenige om selv de minste ting? Bestem hvem som har rett – prøv «Kranglehjelpen»!

Fastlåst mønster

Frode Thuen ser i kamera

Ifølge psykolog Frode Thuen kan mye temperament i et forhold føre til dårlig kommunikasjon.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

Psykolog Frode Thuen er professor ved Høgskolen i Bergen. Han er enig i at det kan være lurt å ta seg en time out når det står på som verst.

– Hvis begge har høyt temperament er det veldig lett for at den enes sinne og oppfarenhet får frem det samme hos den andre. Slike forhold er ofte ganske turbulente og konfliktfylte, sier Thuen til NRK.no.

Og det kan ifølge ham føre til mye krangling, skuffelse, såre følelser og dårlig kommunikasjon. Særlig i møte med ting begge parter er uenige om.

– Dersom man reagerer med sinne eller er aggressiv og oppfarende, er dette av erfaring et mønster som gjør at mye blir veldig fastlåst, i stedet for at partene i forholdet klarer å løse konflikten på en ok måte, sier psykologen.

Ifølge Thuen er det viktig å anerkjenne at problemet ligger hos dere begge, samtidig som du prøver å forstå hvorfor du blir sint og opprørt.

– Identifiser de såre triggerpunktene, og prøv så godt som mulig å styre unna dem. Vær proaktiv. Jo mer man vet om hverandre, jo lettere er det, sier han, og legger til:

– Det gjelder å nærme dere hverandre på en hensiktsmessig måte, men det krever bevissthet til problemene, og evne til å overstyre egne reaksjoner.

«Bør de gifte seg» ser du mandager på NRK 1 klokken 19.45, eller i NRKs nett-TV.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.