Hopp til innhold

Oppskriften som kan redde forholdet

Ekspertens egen huskeregel kan hjelpe deg når avstanden til partneren din vokser. – Oppskriften har vært en god veiledning i hverdagen, sier Mathilde (28) og Daniel (29).

Daniel og Mathilde

Daniel og Mathilde har kommet enda nærmere hverandre etter deltakelsen i «Bør de gifte seg».

Foto: Halvard Jakobsen/NRK

Hvor godt passer du sammen med partneren din? Ta partesten her!

I kveldens program av «Bør de gifte seg», møter vi Daniel (29) og Mathilde (28).

Sammen har de datteren Pernille (1), og de innrømmer at de på et punkt har følt seg mer som venner enn kjærester. Foreldrerollen mer eller mindre styrte hverdagen og Daniel og Mathildes forhold til hverandre. Det måtte de gjøre noe med.

– Det viktigste har vært å prate om ting, og faktisk forstå situasjonen vi var i, sier Daniel til NRK.no.

Da de deltok i programmet ble de introdusert til en gylden huskeregel som har blitt en god veiledning i en travel hverdag – den såkalte KR55-regelen:

Kom hverandre i møte
Reparer etter uenigheter eller krangler
5 positive for hver negativ
5 timer i uka sammen – minst!

Andreas Løes Narum

Ifølge samlivsterapeut Andreas Løes Narum er den såkalte KR55-regelen nyttig for par som mangler gode vaner i forholdet.

Foto: Arild Opheim / NRK

– Hvis mye er ødelagt i et forhold, må man først reparere. Men dersom man går inn med disse vanene før skaden har skjedd eller avstanden blir for stor, kan det redde forholdet, sier psykolog og samlivsterapeut Andreas Løes Narum til NRK.no.

Han er en av ekspertene i «Bør de gifte seg», og mener alle par bør lære seg flere gode vaner fordi det gjør hverdagen til et mye bedre sted å være.

En god påminnelse

Selv om Daniel og Mathilde ikke bruker huskeregelen veldig aktivt i dag, innrømmer de at den er en god påminnelse i hverdagen. Samtidig er den en god bremse på det som kan bli tilløp til krangler.

– For eksempel kan den ene minne den andre på at vi må komme hverandre i møte, sier Daniel.

– Vi bruker den også med litt glimt i øyet. At vi flytter hverandre med kjærtegn, og ikke med dytt, legger Mathilde til.

Det som likevel har vært blant det vanskeligste er å finne tid til fem timer sammen i uka. Men de har noen ting de gjør for å bevare kjærligheten i en travel hverdag.

– Nå er vi flinkere til å be om barnevakt, og utnytte muligheter som dukker opp, sier Daniel, mens Mathilde legger til:

– Og så kan det være kjekt å ha noen dager hvor vi ikke spiser middag sammen med Pernille, men kan nyte god mat bare som kjærester etter at hun har lagt seg.

Mathilde, Pernille og Daniel

Mathilde og Daniel sammen med datteren Pernille.

Foto: Martin Bechmann/NRK

– Gi hverandre fri fra foreldrerollen

Eva Mohn

Samlivsterapeut Eva Mohn mener det er viktig å gi hverandre fri fra foreldrerollen når barna er lagt for dagen.

Foto: Charlotte Mohn

Sexolog og samlivsekspert Eva Mohn forteller at mye av det vi gjør i livet går på automatikk – også det å være gode kjærester. Blant annet det å få barn utfordrer denne automatikken, og det kan være vanskelig for mange par.

Ifølge Mohn blir man ikke bare foreldre når man får barn, man blir et arbeidsteam. Da kan mye av gnisten forsvinne.

– Det å få barn er så altoppslukende at man kan miste tiden til å være både kjærester og venner. Man driver nærmest et firma, og da er det viktig å ha evnen til å slå seg av når arbeidsdagen er over, sier hun til NRK.no.

Derfor mener hun det er viktig å gi hverandre fri fra foreldrerollen når barna er lagt.

– Kanskje har den ene eller begge behov for å snakke om dagen, barnet og bekymringer. Bli enige om å bruke tid på å snakke om disse temaene, men avgrens det og vær kun kjærester etterpå.

Hva legger dere i det å være kjærester?

Et forhold endrer seg med årene man er sammen. Og hvis nærheten dabber av, og avstanden mellom dere øker, kan det være lurt å tenke over hva den andre setter pris på.

– Hvis du vet at partneren din setter pris på massasje, gi massasje! oppfordrer samlivsterapeuten.

Men det er også viktig å spørre hverandre og seg selv; hva legger vi i det å være kjærester?

– Man må komme hverandre i møte. Kanskje han trenger å være alene, og lade ut før han er klar til å tilbringe tid med henne etter jobb, mens hun trenger at han er glad for å se henne og med en gang lurer på hvordan dagen hennes har vært. Da er det fint å vite hvor dere har hverandre, sier Mohn.

– Vær oppmerksomt til stede

Ifølge Andreas Løes Narum trenger ikke kjærestetiden være alenetid for paret. Det kan for eksempel være en middag, selv om barna er til stede.

Det handler om å gi partneren oppmerksomt nærvær og omsorg slik at han eller hun skjønner at du er der, og vil partneren din vel, sier samlivsterapeuten.

Men tilbake til punkt 1: Kom hverandre i møte.

– Sett av et kvarter om dagen til nysgjerrighet og spørsmål. Det får dere mye igjen for, sier han.

Men vedlikehold og reparasjoner glir ofte over i hverandre. Og reparasjoner bør man ifølge «Bør de gifte seg»-eksperten øve på før de blir nødvendige.

Samlivsterapeuten mener det bare er fantasien som setter grenser, men det viktigste er at du anerkjenner din partners reparasjonsforsøk. For eksempel kan du være veldig klar og tydelig, og si at «her kommer et reparasjonsforsøk», eller sette ord på det du synes er vanskelig.

– Vær på jakt etter det positive

Løes Narum viser til psykolog og forsker John Gottman som i et prosjekt observerte par på veien mot brudd. Han fant at det var flere negative hendelser hos disse parene enn hos par som hadde det bra sammen.

Ut fra dette fant han ut at det må være omtrent fem positive hendelser for hver negative. Dette kan for eksempel være en hyggelig kommentar, en uoppfordret tjeneste eller latter. Ifølge «Bør de gifte seg»-eksperten bør man derfor hele tiden være på jakt etter det positive i et forhold.

– Legg merke til de positive tingene i hverdagen og ved partneren din, og fortell om dem. Gi hverandre ros, og ikke si like fort ifra om det negative.

«Bør de gifte seg» ser du mandager på NRK 1 klokken 19.45, eller i NRKs nett-TV.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)