Allergi gir dårligere sexliv

Snufsing og nysing gjør mye negativt for kjærlighetslivet.

Nysing
Foto: Sinar 2

Høysnue virker også inn på seksuallivet, sier 83 prosent av allergikerne i en ny studie.

- Hvis du nesten ikke får puste, nesa renner, øynene klør, du nyser og føler deg ekkel og trøtt, da føler du deg ikke særlig sexy, sier hovedforfatteren av studien Michael S. Benninger til CNN.com .

Han håper studien vil få flere til å se nærmere på hvordan allergi påvirker livskvaliteten.

Uklart hva som spiller inn

700 personer deltok i studien fra Cleveland-klinikken i Ohio. Deltakerne var inndelt i tre grupper: allergikere, folk med lignende symptomer uten å være allergikere, og en kontrollgruppe.

Allergikerne rapporterte i større grad enn de andre om søvnproblemer, utmattethet og ubehag ved seksuell aktivitet.

Forsøkspersonene ble imidlertid ikke spurt om hva det var som spilte inn på seksuallivet.

Forskerne spekulerer på om symptomene i luftveiene reduserer tilfredsstillelsen ved å ha sex. Og man kan tenke seg at selv et kyss kan være vanskelig å gjennomføre uten ubehag.

Bare 17 prosent av allergikerne oppga at høysnuen aldri påvirket kjærlighetslivet.

Orker ikke trene, heller ikke i senga

Mange allergikere orker ikke være fysisk aktive når symptomene er som verst. Nesa renner, hele ansiktet klør og man kjemper med pusten.

- Det er viktig at man finner ut hva man er allergisk mot, slik at man kan prøve å unngå disse allergenene på soverommet. Er man pollenallergiker, bør man for eksempel lukke vinduet. Visse ting kan man kontrollere, sier Benninger.

Han legger til at medisiner kan hjelpe mange, og at allergikere med et vaklende sexliv bør forsikre seg om at antihistaminene ikke er av den gamle, søvndyssende typen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)