Hopp til innhold

Derfor gråter Anders på vei til trening

– Det startet med at jeg tenkte at jo mindre jeg veide, jo bedre var det, forteller Anders (19). Han har slitt med spiseforstyrrelser i flere år.

Anders gråter

I serien «Jeg mot meg» forteller Anders (19) om hvordan det er å ha spiseforstyrrelser.

Foto: Anders Lillesæther / Skjermdump fra «Jeg mot meg»

Anders Lillesæther fra Bjørkelangen har slått på videokameraet. Den muskuløse gutten står og ser seg selv i speilet på gutterommet.

Anders i bilen

For ett år siden slet Anders med spiseforstyrrelser og depresjon.

Foto: Anders Lillesæther / Skjermdump fra «Jeg mot meg»

– Når jeg ser meg i speilet ser jeg kun forbedringer. Jeg er aldri fornøyd, sier Anders tungt til kameraet.

For ett år siden dokumenterte Anders (19) og sju andre sine psykiske utfordringer i den nye tv-serien «Jeg mot meg», som har premiere i dag.

I programmet sliter Anders blant annet med spiseforstyrrelser og depresjon.

Følte meg veldig annerledes

– Det startet med at jeg tenkte at desto mindre jeg veide, jo bedre var det. Jeg måtte sette meg noen regler for å bli tynn, og da jeg ble tynn fortsatte jeg å følge dem, forteller Anders til NRK.no.

Våren 2012 la Anders merke til at han hadde fått magemuskler. Han tenkte at hvis han løp enda mer, og spiste enda mindre, så ville de bli enda tydeligere. Anders utviklet tvangstanker knyttet til trening.

– Jeg følte meg veldig annerledes, særlig da spiseforstyrrelsen kom. Jeg tenkte at det var et jenteproblem. Jeg var redd for å være åpen om det, og synes det var flaut, forteller Anders.

Før serien begynte, hadde han aldri snakket med noen som sliter selv.

– Serien var en fin prosess. Det hjalp å se at andre også har problemer, det gjorde at jeg klarte å sette mine egne problemer i perspektiv, forteller Anders.

Anders foran speilet

Anders sliter med tvangstanker knyttet til mat og trening.

Foto: Anders Lillesæther / Skjermdump fra «Jeg mot meg»

Psykolog: – Verdifullt å se at andre har det vanskelig

– Det kan være veldig verdifullt å se at andre også har det vanskelig, sier Peder Kjøs, psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi.

Peder Kjøs

Psykolog Peder Kjøs har ansvaret for gruppeterapien i «Jeg mot meg».

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Kjøs er ansvarlig for gruppeterapien i tv-serien, og han synes det er bra at interessen rundt psykiske utfordringer har økt.

Psykologen synes også er viktig å få frem hvordan utfordringene kan håndteres, se tips i faktarammen.

Reglene tar ikke over

– Jeg ble med i serien for å hjelpe andre med psykiske problemer. Jeg ønsker å bidra til å få bort tabuet, sånn at det blir lettere å snakke med venner og familie, sier Anders.

Han forteller at de som kjenner han, ikke er forberedt på alt som kommer frem på tv.

Da Anders ble med i serien, var han allerede på bedringens vei. Nå føler han seg bra nok til å kunne friskmelde seg selv.

– Reglene tar ikke over livet mitt lenger. Jeg trener fortsatt, men nå kan jeg gjøre hva jeg vil, og nyte livet, forteller han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)