Hopp til innhold

Så lenge holder solkremen

Med dette symbolet kan du enkelt sjekke om solkremen er for gammel.

Holdbarhetsmerking av solkrem

Krukkesymbolet forteller hvor lenge du kan bruke solkremen etter at den er åpnet.

Foto: Maria Elsness / NRK

Det varsles om drømmepåske, i hvert fall i Sør-Norge. Da er det ekstra viktig å beskytte kroppen mot skadelige solstråler. Men kan du bruke den dyre solkremen fra i fjor?

– Du trenger egentlig ikke å tenke på holdbarhet før du åpner tuben første gang hvis den er merket med krukkesymbol. En uåpnet solkrem holder i teorien svært lenge, sier fagsjef Ingrid Fallet hos solkremprodusenten ACO Hud Norge.

Det er først når du skrur av korken at "klokka" begynner å tikke. Kremen får luft hver gang den åpnes, noe som gjør at den til slutt kan harskne. Levetida avhenger av hvordan du oppbevarer solkremen og hvor ofte du åpner den.

Her kan du sjekke det daglige UV-varselet

Holdbarhetsmerking

Solkremer

Alle solkremer skal ha holdbarhetsmerking.

Foto: Maria Elsness / NRK

– I likhet med all annen kosmetikk skal også solkremene merkes med holdbarhet. Enten med krukkesymbolet eller med "best før"-dato, sier Karianne Slåtta Haugen til NRK.no. Hun er rådgiver i Mattilsynet, som har ansvaret for å kontrollere at bransjen overholder den norske kosmetikkforskriften.

Haugen forteller at regelen om merking gjelder for hele EU/EØS-området. Dermed skal det være enkelt å kjøpe solkrem som ikke er for gammel også når du er i utlandet.

Ingrid Fallet

Solkrem som har skilt seg er vanskelig å påføre jevnt. Da blir beskyttelsen dårligere, sier Ingrid Fallet i ACO.

Foto: Aco

– De fleste produsentene bruker krukkesymbolet, som garanterer holdbarhet i et visst antall måneder etter at kremen blir åpnet første gang. 12 måneder er det vanligste, men noen har også seks måneders holdbarhet, sier Ingrid Fallet i ACO til NRK.no.

I likhet med matvarer kan også solkremer og annen kosmetikk ha en holdbarhetsdato. En eventuell "best før"-dato gjelder enten tuben er åpnet eller ikke. Men på de fleste solkremene er det altså krukkesymbolet som angir holdbarheten.

– Betyr det at man bør kaste krem som man begynte å bruke for ett år siden, hvis den har krukkesymbol med 12 måneders holdbarhet?

– Vanligvis anbefales det å kjøpe ny solkrem hvert år, men bruk gjerne litt skjønn, sier Fallet.

LES OGSÅ:

Temperaturen er viktig

– Solkremen skiller seg hvis den oppbevares veldig varmt, for eksempel i bakvinduet på en bil eller i solskinnet på badestranda. Og den krystalliseres hvis den ligger veldig kaldt, som i hytta om vinteren, forteller Fallet.

– Solfilteret kan holde seg like bra, men en krem som har skilt seg er vanskelig å påføre jevnt. Da blir beskyttelsen dårligere. En krem som har skilt seg eller blitt kornete bør byttes ut med en ny, sier hun.

Solkrem

Hvis du har oppbevart den riktig, er denne kremen holdbar i 12 måneder etter at du åpnet den første gang.

Foto: Kim Jansson / NRK

– Derfor er det viktig å oppbevare solkremene på riktig måte. De tåler mye, men får ofte veldig røff behandling, sier Fallet.

Et smart tips er å merke solkremen med tusj den dagen du åpner den. Da blir det enklere å sjekke krukkesymbolets utløpsdato.

Mange bruker solkremen uriktig. Den største feilen er å smøre seg inn med altfor lite krem, mener eksperter. En håndfull må til for å beskytte en voksen kropp.

– Sjekk lukta!

Da Forbrugerrådet i Danmark testet ett år gamle solkremer i 2009, viste det seg at beskyttelsesfaktoren var uendret både for UVA- og UVB-stråling. Kremene var lagret i romtemperatur.

Lill Tove Nilsen

Smør deg litt oftere hvis solkremen ikke er helt ny, lyder rådet fra Lill Tove Nilsen i Strålevernet.

Foto: Statens strålevern

Den danske Kreftforeningens konklusjon var at de fleste solkremer er brukbare i inntil to år hvis lagringstemperaturen er under 25 grader.

– Du kan fint bruke fjorårets solkrem hvis den ikke lukter rart eller har en merkelig konsistens. Men husk å smøre deg litt oftere for å være på den sikre siden, sier seniorforsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern til NRK.no.

– Det er med solkrem som med mat. Hvis lukten og konsistensen endrer seg, er kremen definitivt for gammel. Da bør du kjøpe en ny, sier hun.

– Men det aller viktigste med solkrem er selvsagt at man husker å bruke den, legger Nilsen til.

– Dette er spesielt viktig for dem som skal ha påskeferie ved sjøen, i Syden eller i snøen på fjellet. Husk også at solbriller er "øynenes solkrem", minner hun om.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)