Hopp til innhold

Derfor bør du lufte dyna nå

Lei av kulda? Bruk den til noe fornuftig, som å bli kvitt husstøvmidden som bor i senga.

Lufte dyne

UT I KULDA: Gi sengetøyet en real gjennomlufting i vinterkulda. Jo flere minusgrader, jo bedre.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

Når temperaturen synker, er det en ypperlig anledning til å lufta dyna. Og jo kaldere, jo bedre. Da kan du nemlig bli kvitt husstøvmidden.

Preben Ottesen

Preben Ottesen er avdelingsdirektør ved skadedyrkontrollen ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Husstøvmidd dør etter ett døgn med minus 18 grader, men det er lurt å lufte sengetøyet i kulda uansett hvor mange minusgrader det er. Ligger temperaturen litt høyere, er det bare å la dyna ligge ute noen timer til, sier Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet, til NRK.

En skikkelig god gjennomlufting i kulda gjør at du kan bli kvitt både midd og middens avføring, som er kjernen til problemet. Det er nemlig i avføringen at allergenene sitter.

Kent Hart

Kent Hart er fagsjef for biologi og kjemi i Norges Astma- og Allergiforbund.

Foto: Tore Fjeld / Norges Astma- og Allergiforbund

– Restene av døde midd og all den avføring de har produsert, blir igjen på soverommet i lang tid. Derfor er det ekstra viktig å støvsuge madrassen og lufte dyna, forklarer Kent Hart i Norges Astma- og Allergiforbund.

Det anslås at omtrent 14 prosent av den norske befolkningen har allergi mot husstøvmidd.

Symptomer på middallergi er tett og rennende nese, særlig om natten. Allergiske øyereaksjoner og atopisk eksem kan også forekomme.

– De som sliter med luftveisplager kan bli tettere i pusten om de sover med støvete dyne og pute, sier Hart.

Husstøvmidd

HUSSTØVMIDD: Slik ser den ut i mikroskop. Denne husstøvmidden ble funnet i en støvsuger.

Foto: Science Photo Library / Scanpix

Lever av hudavfall

Ifølge Norsk Helseinformatikk lever husstøvmidd hovedsaklig av hudavfall fra mennesker. Derfor er det aller mest av arten i sengetøy, madrasser og sengebunn.

– Det er viktig å banke og riste dyna godt etter luftingen, og du bør skifte sengetøy samtidig, da det alltid kan være en mulighet for at midden blir med inn igjen. På denne måten kan du også bli kvitt støv, påpeker Hart.

Og du, ikke glem madrassen. Den bør luftes i samme slengen, om du har mulighet til det.

– Husk bare å ta hensyn til bostedet ditt. Det er ikke lurt å lufte sengetøyet ute hvis du bor ved en trafikkert vei med høy luftforurensning.

Da kan fryseboksen eller en runde i vaskemaskinen være et bedre alternativ.

– Dyner og puter bør vaskes på minimum 60 grader. Det er en temperatur husstøvmidd og de fleste bakterier ikke vil overleve, tipser Hart.

Å legge i dyna og madrassen i snøen anbefales derimot ikke.

– Jeg ville ikke gjort det, fordi du da vil miste kontrollen på fuktigheten, advarer Ottesen ved Folkehelseinstituttet.

Det er inneklimaet og renholdet i boligen som avgjør om du får mye husstøvmidd eller ei.

– Er det høy luftfuktighet og mye hudavfall i senga, vil husstøvmidden trives godt. Lufting og godt renhold er dårlig nytt for husstøvmidden, avslutter Ottesen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)