Hopp til innhold

Derfor bør du egentlig tøye

Det er ikke sikkert at du blir mindre støl hvis du tøyer etter treningsøkten. Men tøying er bra for bevegeligheten. Her er tre øvelser som gir bedre kroppsholdning.

Tøying

Tøying hører med etter trening, men er ingen vidunderkur mot stølhet. Her er det Arsenals tyske forsvarsspiller Per Mertesacker som tøyer ut.

Foto: Justin Tallis / NTB Scanpix/AFP

Mange plages av stølhet etter en god treningsøkt, og lurer på om det kan unngås hvis man tøyer ut etter trening.

Svaret er nei, ifølge stipendiat Marie Moltubakk ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole.

– Det er ikke vist med forskning at man blir mindre støl av å tøye etter trening, sier hun til NRK.no.

Men det betyr ikke at tøying er bortkastet.

– Man blir mer bevegelig, altså mykere, av å tøye, sier Moltubakk, og forklarer:

– Skal du løpe, kan du for eksempel ta lengre løpesteg. Og når du er 80 år kan du fortsatt bøye deg ned og knyte skolissene selv. Tøying gir også en avslappende effekt og en følelse av velbehag som kan være nyttig for mange.

Lenger ned i artikkelen ser du tre gode øvelser som myker opp kroppen etter trening.

Vil finne ut hva som skjer i kroppen

Marie Moltubakk

Det er ikke bevist at tøying motvirker stølhet. Men tøyingen gjør kroppen mykere og mer bevegelig, sier Marie Moltubakk på Idrettshøgskolen.

Foto: NIH

Som en del av doktorgraden sin er Moltubakk nå i gang med en studie om tøying og bevegelighet.

Målet er blant annet å finne ut hva som gjør at man blir mykere ved tøying.

26 personer har fullført forsøket. De har tøyd systematisk med bestemte øvelser hver dag i et halvt år.

– Det at man blir mykere og for eksempel kan løfte bena høyere eller bøye seg dypere framover er dokumentert fra før, men vi vet ikke helt hva som skjer i kroppen.

– Er det muskelen som blir lenger, eller senen som blir mer elastisk? Eller kanskje noe helt annet? Det ønsker vi å finne svar på, sier stipendiaten.

Tidligere studier har ikke funnet noen fysiske forandringer i kroppen, og man har antatt at det er kroppens toleranse som har forandret seg.

– Men disse studiene har vært mindre enn vår, og har ikke pågått over så lang tid, sier Moltubakk. Hun er nå ferdig med å samle inn data, og er i gang med analysen.

LES OGSÅ:

Må tøye ofte for å få varig effekt

Hvor mye og hvor ofte må man tøye for å se en effekt, lurer du kanskje på.

– Jeg vil si at ved statisk tøying så bør man holde hver stilling i minst 60 sekunder, sier Moltubakk.

Når det gjelder hvor ofte man må tøye for å få en varig effekt, har ikke forskningen klare svar ennå.

– Med en gang man har gjennomført bevegelighetstrening merker man en umiddelbar effekt, men den forsvinner i løpet av en times tid.

– For å få en varig effekt, vil jeg anta at én gang i uka er for lite. Man må nok helst opp i annenhver dag for å se endring over tid, sier Marie Moltubakk.

Tre øvelser for smidighet og mykhet

– Streching eller tøying er bra for bevegeligheten og holdningen, bekrefter Vibeke Klemetsen som har vært hekta på yoga i flere år.

– Tøying gjør at man føler seg smidigere i kroppen. Det å bli mykere kan også hjelpe deg med å utføre andre treningsformer bedre, sier hun.

– Og så føles det godt!

Her viser hun tre øvelser for å myke opp kroppen:

1. Sittende rumpestrekk: Sitt på en stol/bord, legg ankelen og hælen på motsatt kne og bøy fremover. Dette er en intens strekk i setemuskulaturen og på utsiden av hoften, og en veldig bra tøyeøvelse for dem som løper mye, ifølge yogainstruktøren.

Vibeke Klemetsen viser øvelsen sittende rumpestrekk

Dette er en god tøyeøvelse for dem som løper mye.

Foto: Anders Leines / NRK

2. Lavt utfall: Sett det høyre kneet i gulvet, legg gjerne en pute eller et teppe under. Det venstre benet er i 90 graders vinkel, og pass på at du har leggen i en rett linje, altså kneet over hælen. Strekk høyre hånd opp mot taket og len deg litt over til motsatt side. Denne øvelsen strekker godt på forside lår, hofteleddsbøyer, midjen og hele yttersiden av kroppen når du tar med hånden og lener deg over mot motsatt side.

Vibeke Klemetsen viser øvelsen lavt utfall

Yogainstruktør Vibeke Klemetsen viser øvelsen lavt utfall.

Foto: Anders Leines / NRK

3. Hode til kne: Sitt på gulvet. Strekk høyre fot rett frem, bøy venstre fot og legg fotbladet inn mot høyre lår. Bøy deg fremover over høyre fot, ta tak i tærne eller legg hendene på leggen. Strekk ryggsøylen så godt du kan. Strekker bakside lår, korsryggen og med den lille rotasjonen vil den også gi en liten strekk i hofter og midje.

Vibeke Klemetsen viser øvelsen hode til kne

Med øvelsen 'hode til kne' strekker du blant annet korsryggen og lårets bakside.

Foto: Anders Leines / NRK

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)