Hopp til innhold

Derfor begår noen selvmord

Nesten 40 prosent er påvirket av alkohol når de tar sitt eget liv. Perfeksjonisme og svekket selvfølelse kan være knyttet til selvmordsadferd.

ILLUSTRASJONSFOTO SELVMORD
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Stadig flere opplever å miste noen nære i selvmord. De siste 15 årene har det vært en svakt fallende trend i selvmordsdødelighet i Norge.

Men så snudde det. I 2009 tok 573 personer sitt eget liv, og det er nesten tre ganger så mange som antall dødsfall i trafikken. Foreløpig vet vi ikke hvorfor denne trenden er brutt.

Perfeksjonisme knyttet til selvmordsadferd

Men vi vet noe om hvorfor folk tar livet sitt. Det forteller Gudrun Dieserud, avdelingsdirektør for avdeling for selvmordsforskning og forebygging ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Gudrun Dieserud

Gudrun Dieserud.

Foto: Lene Solbakken / Folkehelseinstituttet

Det er ofte et samspill mellom flere uheldige faktorer, og må forstås ut fra hvert enkelt individ.

- Det er forhøyet fare ved psykiske lidelser. I tillegg viser en del undersøkelser at svekket selvfølelse kan være en årsak. For eksempel hvis selvfølelsen er basert på at en skal være veldig flink og prestere maksimalt. Man har så høye krav til seg selv at det brister den dagen en ikke yter topp, sier Dieserud til NRK Puls.

- Perfeksjonisme kan være knyttet til selvmordsatferd. Man går fra situasjonen til en global vurdering av seg selv: jeg er jo helt håpløs, jeg. Jo sterkere press man føler innenfra og utenfra, jo farligere er det, fortsetter hun.

Svart/hvitt-tenkning

Danmark har hatt en tilsvarende økning i selvmordstallene, og der spekuleres det i om det skyldes finanskrisen. Dieserud vet ikke om det også kan være medvirkende på norske tall.

- Det kan vi ikke si noe om. Men selvmordsforsøk kan være knyttet til store endringer i livet, og økonomisk ruin eller samlivsbrudd som gjør at selvfølelsen blir alvorlig truet, er eksempler på det, sier Dieserud.

Svak toleranse for å tåle psykisk smerte kan være en annen faktor, og at en ikke har gode problemløsningsstrategier i krisesituasjoner. Selvmordstruete mennesker har en tendens til svart/hvitt-tenkning, forteller Dieserud.

Som lyn fra klar himmel

Ofte kommer selvmordet som et sjokk. Nasjonalt folkehelseinstitutt har startet et prosjekt som har som formål å finne ut hvorfor mennesker har tatt livet av seg, uten at de har hatt kontakt med psykisk helsevern eller har forsøkt å ta livet sitt tidligere. Metoden er å dybdeintervjue pårørende.

- I mitt arbeid som spesialpsykolog i kommunehelsetjenesten i Bærum har jeg blitt slått av at det er en del etterlatte som forteller om selvmord som kommer som lyn fra klar himmel. Det har kanskje vært noen signaler, men de pårørende har ikke tenkt på det som en alvorlig sinnslidelse. Klinikeren i meg har sett dette i mange år, derfor har vi startet dette prosjektet, sier Dieserud til NRK Puls.

Påvirket av alkohol

Nesten 40 prosent er påvirket av alkohol når de tar sitt eget liv.

- Når en er i en kritisk situasjon, for eksempel hvis man er ulykkelig fordi kjæresten har slått opp, bør en nok være forsiktig med alkohol, sier Dieserud.

Mer om selvmord på Puls på NRK1 mandag 21. mars kl. 19.45.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)