NRK Meny
Normal

Coop og Rema endrer merking

Ingen av matvarekjedene opplyser i dag hvem som har produsert billigvarene deres. Nå lover Rema 1000 og Coop at de skal begynne å merke alle egne merkevarer med hvem som har laget dem.

Prix-butikk
Foto: Erlend Aas, Aas, Erlend / Scanpix

Se i nett-TV: Diskusjon om de "hemmelige" billigvarene.

Coops billigmerker heter Xtra og Coop. Rema 1000 sine billigmerker bærer navnene Landlord, Solvinge og Godehav. I dag står det ingenting på disse produktene om hvem som har produsert dem.

Men da FBI stilte kjedene spørsmål om dette i vår spesialsending om matkvalitet, svarte Rema 1000 og Coop at de nå vil innføre merking av dette. Norgesgruppen og ICA/Rimi fortsetter imidlertid som før.

Hemmelighetene skal bort

Xtra

Coops billigmerke Xtra.

Foto: NRK

Coop, som for eksempel får billigostene sine produsert av Tine, skal dermed merke dette tydelig på pakningene. Det sier Ole André Myhrvold, som er informasjonssjef i Coop.

- Nå endrer vi det slik at dette også vil stå på pakningene. Folk har krav på å få vite hvor billigvarene produseres.

- Fram til nå har det vært slik at vi stadig evaluerer leverandørene våre. Det betyr at osten kan være produsert av én leverandør det ene året og en annen det neste. Når vi har produsert opp mye emballasje har det ikke lønt seg å ta med produsentnavn på pakningene, forklarer Myhrvold.

Landlord

Landlord fra Rema 1000.

Foto: NRK

Rema 1000 sin Landlord makrell i tomat produseres nå i Skottland, uten at kundene får vite det på pakningen. Dette skal det nå bli endringer på, lover innkjøpssjef Martin Klafstad i Rema 1000.

- At det ikke står på emballasjen er for dårlig av oss. Det skal sporenstreks komme på informasjon om dette på pakningene. Vi er stolte av dem som lager produktene for oss, sier Klafstad.

- Gjelder det syltetøyet også?

-Ja, Lerum produserer syltetøy for oss, og det skal komme på emballasjen. Dette er ingen hemmelighet i det hele tatt, sier Klafstad.

First Price fortsatt hemmelig

First price

First Price er Norgesgruppens egen merkevare.

Foto: NRK

Norgesgruppen fortsetter imidlertid å skjule for forbruker hvem som har laget deres First Price-produkter. Det bekrefter konserndirektør Per Roskifte når FBI spør ham om hvem som produserer deres First Price hvitost.

- Det er veldig hemmelig. Vi står for produktutvikling og markedsføring selv, og opplyser prinsipielt ikke hvilke underleverandører vi har. Dette er sensitiv informasjon, sier Roskifte.

I FBIs spesialsending om matkvalitet begrunnet han dette ytterligere:

- Vi er opptatt av forbrukerinteresse. Når forbrukerne får et produkt som de for eksempel ikke er fornøyd med, så er det viktig for dem å kunne henvende seg ett og ikke to steder.

ICA henviser til kundetelefonen

Euroshopper

Euroshopper fra ICA og Rimi.

Foto: NRK

ICAs kvalitetsdirektør Bengt Ove Hagen sier at også han er stolt av produsentene bak deres Euroshopper-varer. Men han ber kunder som vil vite hvem som har produsert varene om å ringe ICAs kundetelefon.

- Vi er kjempestolte av de produktene. Det er ikke noe vanskelig å få vite hvor de er produsert. På baksiden av pakningen, rett over EFTA-merket, står det et telefonnummer. Der sitter Eva, Tom, Solveig og Ellen og kan forklare deg med én gang hvor produktet er produsert, sier Hagen.

LES OGSÅ:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.