Hopp til innhold

Hvor mye penger får du?

- Jeg kommer ikke til å få råd til å fjerne skjegget engang når jeg blir gammel, frykter Christine Koht. Hvor mye pensjon får du? Les ekspertenes svar i vårt nettmøte.

Christine Koht

Knekkpunkt og innskuddspensjon. Hva er hva? Christine Koht er forvirret av de nye pensjonreglene.

Foto: Rune A. Hansen / NRK

- Jeg vil helst snakke om andre ting enn pensjonsreformen, det er så vanskelig, sier Christine Koht når NRK Forbrukerinspektørene forsøker å intervjue henne om pensjon. FBI hadde en times tv-sending om pensjon onsdag kveld.

For pensjon er noe som angår oss alle. Enten du er 25 år og vil reise jorda rundt, eller 35 og vurderer å jobbe mindre for å få tid til ungene.

Valgene i ung alder kan få stor betydning for hvor mye penger du sitter igjen med som pensjonist.

- Drikker vitaminer for å jobbe lenge

Kjenner du den nye pensjonsreformen? Eller er du som Christine Koht som tror hun må jobbe til hun blir 83 år for å få mest mulig penger som pensjonist?

- For å orke å jobbe så lenge, drikker jeg en grønn vitamindrikk hver dag, innrømmer Koht.

Christine Koht

Christine Koht drikker grønne vitaminer hver dag for å skyve på pensjonisttilværelsen.

Foto: Rune A. Hansen / NRK

Programlederen synes økonomien i alderdommen ser dårlig ut.

- Når jeg blir gammel, får jeg vel ikke råd til å fjerne skjegget engang, frykter hun.

Reformen innledes fra nyttår, og spørsmålene er mange. Noen lurer for eksempel på om det er mest lønnsomt å jobbe i offentlig sektor for å få en bra pensjon.

Hva er riktig?

Mange mener at det er de årene man tjener mest som er avgjørende for pensjonen, mens andre sier at all jobbing teller med. Hva er riktig?

Og hvordan kan man være sikker på at all pensjonssparing blir registrert hvis man har jobbet mange forskjellige steder?

Eksperter fra NAV svarte på spørsmål i nettmøtet sammen med representanter for Statens pensjonskasse, Storebrand, LO, Kommunal Landspensjonskasse og Finansnæringens hovedorganisasjon.

TA TESTEN: Hva kan du om pensjonsordningen?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)