Avslører julenisse-prisene

Noen flybilletter fremstår som rene julegaver før man legger til gebyrkostnadene. Nå skal en ny gebyrkalkulator hjelpe deg å avsløre hva flybillettene egentlig koster.

– En god nyvinning, mener Forbrukerrådet.

SAS-julenisse

Norwegian er blant flyselskapene som inngår i den nye gebyrberegneren. Her markedsfører en SAS-julenisse selskapet på Gardermoen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Innsjekking, setereservasjoner, bagasje og betaling med kort. Alt dette må du ofte betale ekstragebyr for når du skal reise med fly. Flybilletten som ved første øyekast virket superbillig, viser seg ofte å bli alt annet enn det når alle gebyr er lagt til.

En ny søkemotor skal hjelpe deg med å sammenligne de reelle prisene på flybilletter.

Les også:

Gir deg totalprisene

Travelmarket, som er en uavhengig markedsplass for reiser på Internett, tilbyr en gebyrberegner som tar de aktuelle gebyrene med i regningen og gir deg totalprisene på flybillettene.

– Forbrukerne har etter hvert begynt å venne seg til å skulle betale gebyrer for tilleggsytelser når de bestiller flybilletter. Derfor er det viktig å kunne tilby et verktøy hvor man ved hjelp av få klikk kan se hva sluttprisen reelt vil bli. Vi synes at vi gjør en stor innsats for pålitelig forbrukeropplysning her, forklarer Svein Erik Søgård, daglig leder i Travelmarket.

Gebyrberegner

Slik kan du beregne totalprisen på flyreisene dine og unngå prissjokk.

Foto: Travelmarket.com / Skjermdump

Oppgir ulike priser

Prisene til ulike flyselskaper blir markedsført utfra forskjellige prinsipper. Noen opererer med enkeltprisbilletter, andre med tur-retur. Det er spesielt lavprisselskaper som opererer med gebyrtillegg til prisene sine. Kalkulatoren kan derfor være nyttig om man vil sammenligne lavprisselskaper med andre selskaper.

Blant annet Norwegian, Ryanair, easyJet og AirBaltic inngår i søkemotoren.

Ved å krysse av for hvilke tjenester du vil benytte deg av på flyreisen, for eksempel om du vil reservere sete, får du presentert den prisen som vil være aktuell for deg.

– Økende kreativitet i prissetting

– Det er blitt en økende kreativitet når det gjelder prising og hva en kaller gebyr blant flyselskapene. Derfor er det positivt at forbrukerne får en reell prisinformasjon gjennom slike tjenester, sier direktør for samferdsel i Forbrukerrådet, Anne Rygg.

Anne Rygg

Direktør for samferdsel i Forbrukerrådet, Anne Rygg, ser positivt på gebyrberegningstjenesten.

Foto: Forbrukerrådet

Hun ser på Travelmarket som «en god nyvinning».

– Det er en økende tendens til å prise ting som tidligere lå normalt inne i prisen som tilleggstjenester, sier Rygg.

Hun sier at Forbrukerrådet får en god del henvendelser om flyreiser, men har ikke noen statistikk på hvor mange av henvendelsene som gjelder prissetting.

– Viktig at reell pris kommer frem

Flere av gebyrene gjelder grunnleggende ting når man skal ut og reise, som bagasjeinnsjekk.

– Det er viktig at forbrukeren forespeiles en reell pris på det produktet han eller hun skal kjøpe. Om det her er snakk om deler av tjenesten som alle åpenbart må gjennom, burde det ligge inne i totalprisen, sier Rygg i Forbrukerrådet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)