Hopp til innhold

Vanskelig å bli kvitt mollusker

Mollusker sprer seg svært fort, og viruset blir også regnet som en kjønnssykdom. - Mollusker er en veldig vanlig virusinfeksjon, sier hudlege Kjetil Guldbakke.

Mollusker

Molluskene er irriterende, og sprer seg fort. Irriterende er det også at det ikke finnes noen behandling som garanterer at du blir kvitt dem.

Foto: (User Evanherk (Wikimedia Commons)) (Bildet publisert under Creative Commons-lisens)

Mollusk

Mollusker kalles for vannvorter på dansk, og det er akkurat det de ser ut som.

Foto: (User Evanherk (Wikimedia Commons)) (Bildet publisert under Creative Commons-lisens)

Har du hørt om mollusker? Det høres nesten ut som en Pippi-sykdom. Men for dem som får mollusker, er det ikke særlig morsomt. De små klumpene sprer seg nemlig fort over hele kroppen. Det verste er at du kan ha dem i flere år.

Men trøsten er at virusinfeksjonen ikke er farlig, bare ubehagelig:

- Mollusker i seg selv er ikke farlige, og trenger i utgangspunktet ingen behandling. Aktiv behandling kan være ubehagelig, og gi økt risiko for arr. Særlig hos barn er det ofte best å vente til molluskene forsvinner av seg selv, sier Kjetil Guldbakke, hudlege ved Oslo Hudlegesenter, til NRK.no.

På dansk kalles mollusker for vannvorter, og det er akkurat det de ser ut som.

- Mollusker ser ut som harde kuler i huden, som ofte har et lite krater i midten. De varierer i farge fra å være hudfargede til lyserosa, med en skinnende overflate. I størrelse kan de bli opp til rundt en centimeter, forteller hudekspert Guldbakke.

Kjetil Guldbakke

- Aktiv behandling av mollusker kan være ubehagelig, og gi økt risiko for arr, sier hudlege Kjetil Guldbakke.

Foto: Oslo Hudlegesenter

Mest utbredt blant barn

Det er stort sett barn som får mollusker, eller molluscum contagiousum. Akkurat hvor mange som får det, er usikkert. Men at det er veldig vanlig, er helt klart.

En studie fra 1984 viste at 5,6 prosent av barn i barnehage, og 7,4 prosent av barn på barneskolen har mollusker.

- Jeg tror ikke det finnes ferskere tall enn dette for molluscum contagiousum. Siden dette er en helt ufarlig hudinfeksjon, er det ingen som registrerer hvor mange tilfeller det er av molluscum contagiosum per år, sier Turid Thune, leder av Norsk hudlegeforening, til NRK.no. Hun er også seksjonsoverlege ved Haukeland universitetssykehus.

Folkehelseinstituttet har heller ikke noen ny statistikk eller tall på mollusker i Norge.

Også en kjønnssykdom

Barn og voksne med redusert immunforsvar vil ofte får mer utbredde forandringer og en lengre infeksjon.

- Molluscum contagiosum smitter ved hudkontakt, og vi ser at mange unge blir smittet ved seksuell kontakt, forteller Thune.

- Er det da også en kjønnssykdom?

- Mollusker blir av mange regnet som en kjønnssykdom når den er overført ved seksuell kontakt, men det er et definisjonsspørsmål, sier hun.

- Det er viktig å informere om at virus for eksempel sprer seg ved barbering. Når ungdommene har mollusker genitalt og driver med intimbarbering, lager de små rifter og sår i huden. Dette får virus til å spre seg til et mye større område, opplyser seksjonsoverlegen.

Eksembarn kan få over hundre

Hudlege Kjetil Guldbakke har ofte pasienter med mollusker. Hans erfaring er at barn med eksem blir hardere angrepet.

- Ja, det er en noe høyere forekomst hos barn med atopisk eksem. De fleste som får mollusker utvikler 1-20 slike forandringer, mens andre er uheldige og får over hundre mollusker, sier Guldbakke.

Alle blir utsatt for molluskvirus en eller annen gang, og det er lite du kan gjøre for å unngå å få det.

- Det er med mollusker som med vorter, at det er vanskelig å forebygge smitte. Enkelte vil få mollusker når de blir utsatt for smitte, og andre ikke, opplyser hudlege Guldbakke.

I tillegg til at mollusker smitter ved hudkontakt, kan det også smitte via håndklær og bruk av svømmebasseng.

- Forekomst av mollusker er høyere hos dem som driver med idrett, som bryting der hudkontakt er vanlig. Inkubasjonstiden varierer fra noen få uker til flere måneder, fortsetter hudeksperten.

Turid Thune

- Molluscum contagiosum smitter ved hudkontakt, og vi ser at mange unge blir smittet ved seksuell kontakt, sier seksjonsoverlege Turid Thune.

Foto: Privat

De fleste mollusker forsvinner i løpet av 6-9 måneder. I mer sjeldne tilfeller kan mollusker var i flere år. Derfor kan man ikke akkurat holde barn hjemme fra barnehage og skole på grunn av mollusker.

Anbefaler ikke behandling

Det finnes noen måter å behandle mollusker på, se faktarammen. Men behandlingen er ofte ubehagelig, og kan øke risikoen for arr.

- Det er ingen grunn til å oppsøke lege dersom en person har mollusker. La dem bare være ubehandlet, så forsvinnner de til slutt, sier Turid Thune.

- Hvis man utvikler kløende eksem rundt molluskene, kan dette behandles med svake kortisonkremer og fuktighet, avslutter Kjetil Guldbakke.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)