Hopp til innhold

Ånden kan avsløre helsen din

Dårlig ånde kan også være nyttig. Nå foreslår sveitsiske forskere at munnånde kan brukes for å stille diagnoser.

Far og barn

Hva gir dårlig ånde? Småbarnsforeldre vet at det gjerne lukter annerledes av barnas av munn når de har feber - dette er aceton. Tannkjøttbetennelser lukter også av munnen.

Foto: Scanstock photo

Dårlig ånde forbindes ikke akkurat med noe positivt. Men i fremtiden kan kanskje illeluktende pust brukes til noe nyttig. Ånden din er nemlig like unik som et fingeravtrykk.

Når du puster, skiller du samtidig ut avfallsstoffer. Disse stoffene kan brukes til å avsløre blant annet kreft i magen, viser nye resultater fra sveitsiske forskere.

Forskerne foreslår at ånden kan brukes medisinsk på samme måte som urin og blod for å stille diagnoser, melder danske Berlingske Tidende.

Marit Hermansen

- Dårlig munnånde kan være et symptom på flere sykdommer eller tilstander, sier Marit Hermansen i Norsk forening for allmennmedisin.

Foto: Legeforeningen
Munn

De sveitsiske forskerne forstår ikke hvorfor ikke ånde brukes mer for å stille diagnoser.

Foto: Scanstock
Alix Young Vik

- Dårlig ånde fra munnhulen skyldes som oftest en overproduksjon av flyktige svovelholdige gasser, sier Alix Young Vik ved Odontologisk fakultet.

Foto: Det odontologiske fakultet, UiO
Gasskromatograf

Gasskromatografapparatet på Odontologisk fakultet er stilt inn for å måle svovelinnholdet i pusten.

Foto: Fotoseksjon, Det odontologiske fakultetet, UiO
Margrethe Aulie

- Det lukter aceton av ånden til en person som har diabetes type 1 og syreforgiftning, opplyser Margrethe Aulie i Diabetsforbundet.

Foto: Linn Elise Frenningsmoen

– Jeg forstår ikke hvorfor ånde ikke allerede brukes til å stille medisinske diagnoser, sier forskningsleder Renato Zenobi fra Swiss Federal Institute of Technology, til BBC.

– Lukter feber

NRK.no har prøvd å finne ut om det er noen planer om å bruke ånden for å stille diagnoser i Norge.

– Jeg tror ikke munnånde er mye brukt for å stille diagnoser. Men dårlig munnånde kan være et symptom på flere sykdommer eller tilstander, sier Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin, til NRK.no.

– Har man diabetes, kan man lukte aceton av ånden – det samme kan man lukte hos helt små barn som for eksempel har feber og spiser lite. Tannkjøttbetennelse gir dårlig ånde, og syreproblemer i magen kan også gi dårlig ånde, fortsetter Hermansen.

Måler dårlig ånde

Ved Odontologisk fakultet i Oslo finnes det utstyr som kan sjekke ånden din. Gasskromatograf heter apparatet som er stilt inn for å måle svovelinnholdet i pusten.

– Dårlig ånde fra munnhulen skyldes som oftest en overproduksjon av flyktige svovelholdige gasser. Det finnes mange bakterier i munnhulen som kan lage disse, spesielt de forbundet med tannkjøttbetennelse, sier Alix Young Vik, professor ved fakultetet, til NRK.no.

Maskinen brukes oftest for å sjekke om pasienten har dårlig ånde.

– Gasskromatografapparatet kan måle hvor mye svovelholdig gass det er i pusten din. Ofte må pasienten overbevises om at hun ikke har dårlig ånde, og det er lettere å tro på det når man ser resultatet fra maskinen, forteller professoren videre.

Vanskelig å bedømme egen ånde

Det er vanskelig å bedømme sin egen ånde. Derfor er det nyttig med en objektiv måling fra gasskromatografen. Mange tror de har dårlig ånde uten grunn.

– Hvis man får utslag på mye svovelholdig gass, sjekker vi om pasienten har friskt tannkjøtt og god tannhygiene. Vi sjekker også om hun er forkjølet, eller har betennelse i mandlene. Tungebelegg er det også lurt å fjerne, fortsetter professor Vik.

Hvis man har lite spytt, og er tørr i munnen, kan det også gi stort utslag på dårlig ånde. Da kan man bruke produkter som stimulerer spyttproduksjonen, samt drikke mye vann.

Kostholdet kan også påvirke pusten. Mye proteiner og lite karbohydrater er for eksempel kjent for å gi dårlig ånde.

– Hvis vi ikke finner noen betennelser i munnen, kan det tyde på at ånden skyldes en annen medisinsk tilstand. Dette bør da sjekkes nærmere med allmennlege, opplyser professoren.

– En drøm for alle med diabetes

Det lukter aceton av ånden til en person som har diabetes type 1 og syreforgiftning. Syreforgiftning kan oppstå når blodsukkeret blir veldig høyt. Diabetesforbundet liker tanken på et apparat som kan sjekke blodsukkeret via pusten.

– Det hadde vært en drøm for mange å slippe å sjekke blodsukkeret, tenk å slippe å stikke seg i fingeren mange ganger per dag! Men nei, dessverre, vi har ikke hørt om noe magisk apparat man kan puste inni, sier Margrethe Aulie, kommunikasjonsrådgiver i Diabetesforbundet, til NRK.no.

– I startgropen

I tradisjonell kinesisk medisin sjekker de pulsen, ser på tungen og lukter på pusten din. Det finnes trente hunder som kan lukte kreft, og som ofte lukter riktig, skriver BBC videre.

Lungeinfeksjoner og magekreft har bakterier som skal kunne luktes på en persons ånde. I dag sjekkes man for magekreft ved ubehagelig biopsi av magen ved hjelp av sonde og kamera. Men resultatene fra den nye testen kan bety at det finnes en enklere måte å oppdage magekreft på, melder Berlingske Tidende.

– Vi er i bare i startgropen av å lære om dette, så det er mye arbeid igjen som må gjøres, sier forskningsleder Renato Zenobi til BBC.