Hopp til innhold

Den skjulte tannsykdommen

De fleste av oss får i løpet av livet betennelse i tannfestet, og for 5-10 prosent blir det så alvorlig at tennene løsner. Her er tegnene du skal se etter.

Periodontitt

For dårlig tannhygiene kan føre til at bakteriebelegg får etablere seg under tannkjøttet, slik vi ser ved pilen på bildet.

Foto: Tannlegehøgskolen

Periodontitt

Eksempel på periodontitt.

Foto: Tannlegehøgskolen
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

At tenner skal flytte på seg eller falle ut, forbinder de fleste av oss med tidligere tiders tannhygiene.

Men faktum er at betennelser i tannkjøttet er svært vanlig. Disse betennelsene kan utvikle seg videre og angripe tannfestet. De fleste får en mild form for periodontitt, det vil si at tannen bare sitter litt dårligere. Men for noen blir slike betennelser et stort problem.

- Det er umulig å si på et tidlig stadium hvem det gjelder, sier Bjørn Frode Hansen, fagleder ved Avdeling for periodonti ved Odontologisk fakultet, UiO, til NRK Puls.

Han understreker at det derfor er viktig med en tidlig diagnose.

Bakterier under tannkjøttet

Periodontitt gir vanligvis svake symptomer i starten, slik at de færreste vil bli bekymret.

Lidelsen skyldes i utgangspunktet bakteriebelegg på tannen som vokser nedover tannen og gjemmer seg under tannkjøttet, der det er umulig å pusse det bort med tannbørsten.

Når først bakteriene har kommet seg nedenfor tannkjøttranden, oppstår det en betennelse.

Tennene våre er festet til kjevebeinet ved hjelp av fibre. Fibrene dekker hele tannroten, og det er dette festet som blir angrepet.

God nok tannhygiene er svært viktig for å unngå sykdommen. Bakteriebelegget fjernes daglig dersom man pusser og renser godt nok.

Få og svake tegn

Men selv om periodontitt kan være vanskelig å oppdage selv, finnes det enkelte ting du bør være oppmerksom på.

Tidlig stadium:

  • Hovent tannkjøtt
  • Rødt tannkjøtt
  • Tannkjøtt som blør lett
  • Dårlig ånde

- Periodontitt starter med en overfladisk betennelse i tannkjøttet som gradvis blir verre. Dette er tidlige tegn, forklarer Bjørn Frode Hansen.

Utvikler betennelsen seg videre, kan man få flere symptomer:

  • Tenner som flytter på seg (i voksen alder)
  • Tenner som er løse

Kan ikke helbredes

Har man først fått en betennelse i tannfestet, er det vanskelig å reversere skaden.

- Målet med behandlingen er å hindre at det blir verre, sier Bjørn Frode Hansen.

Vellykket behandling går ut på at tannlegen fjerner tannstein og bakteriebelegg på tennene og under tannkjøttet, mens pasienten selv må rengjøre tennene, grundig og ofte nok.

- Det er avgjørende at tilstanden blir oppdaget så tidlig som mulig, slik at man får hjelp til å stanse utviklingen, sier Hansen.

Røyking øker risikoen

Noen grupper er mer utsatt for periodontitt enn andre.

- Det gjelder særlig personer som røyker, har diabetes eller er utsatt for langvarig stress. Har man andre i familien med alvorlig periodontitt, bør man også være spesielt oppmerksom, ifølge Hansen.

Røykere har hele tre ganger så høy risiko for å utvikle periodontitt. Er man under 30 år, er risikoen i utgangspunktet svært lav, men 14 ganger høyere hvis man røyker.

I tillegg viser det seg at røykere ikke får like stort utbytte av behandlingen.

- Derfor prøver vi å motivere røykere med periodontitt til å slutte, sier Hansen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)