NRK Meny
Normal

Nå kan du sjekke selvangivelsen igjen

Etter å ha vært nede i flere dager, er Altinn nå åpen igjen.

Sjekekr selvangivselsen

Nå skal det være mulig å sjekke den elektroniske versjonen av selvangivelsen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Anette Bjerke

Får du opp venteplakaten når du logger deg inn, er det fordi det er for mange inne innlogget samtidig, sier Anette Bjerke.

Foto: Skatteetaten
Svein Ragnar Kristensen

Vi har full forståelse at stengingen av portalen har vært en ulempe for mange, men det er fortsatt god tid til å sjekke selvangivelsen før fristen, sier Svein Kristensen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Altinn har vært nede siden sikkerhetsbruddet 20. mars.

Etter en vurdering fra Brønnøysundregistrene har Skattedirektoratet besluttet å åpne portalen igjen, skriver Skatteetaten i en pressemelding.

– Vi er veldig glade for at vi nå har funnet feilen slik at vi kan åpne Altinn igjen. Vi beklager de problemene det har medført for brukerne våre, men vi måtte ivareta sikkerheten. Folk kan nå føle seg trygge på at personopplysninger ikke kommer på avveie, sier fungerende direktør i Brønnøysundregistrene Håkon Olderbakk.

Fremdeles treg innlogging

Selv om Altinn nå er åpnet igjen, vil trolig ikke alle som forsøker å logge seg inn få det til.

– Det vil fremdeles være risiko for treghet, hvilket er løst med en venteplakat, sier Anette Bjerke senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten til NRK.no.

Får du opp denne venteplakaten betyr det at det er for mange innlogget, og du må vente.

– Vent noen minutter før du forsøker å logge deg inn igjen, legger hun til.

Har funnet feilen

Etter å ha vært nede i tre dager, ble portalen åpnet i dag klokken 11:00.

Brønnøysundregistrene og leverandørene har funnet at sikkerhetsbruddet skyldes en teknisk feil, og denne er nå eliminert.

– Feilen er funnet og fjernet, og vi føler oss nå trygge på at vi kan åpne for selvangivelsen på Altinn igjen, sier skattedirektør Svein Kristensen.

Skattedirektoratet har fått en skriftlig redegjørelse om årsak, omfang og hvilke tiltak som er iverksatt. Rapportene har dannet grunnlaget for beslutningen om å gjenåpne løsningen for publikum.

– Grundig redegjørelse, dokumentasjon, og tester har vært helt nødvendig for at vi kan stille oss bak beslutningen om å gjenåpne Altinn, legger han til.

Rapportene vil være offentlige og gjøres tilgjengelige på skatteetaten.no og altinn.no.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.