Hopp til innhold

Full krangel om parfyme

Norges Astma og Allergiforbund reagerer på at produkter med miljømerket Svanen kan inneholde parfyme.

Svanemerket og Geir Endregard

KRITISK: Geir Endregard i Norges Astma og Allergiforbund er kritisk til at produkter med Svanemerket kan komme til å inneholde parfyme.

Foto: NRK

Stiftelsen Miljømerking tar ikke hensyn til parfymeallergikere, ifølge Norges Astma og Allergiforbund.

– Svane skal stå for ting som er helse- og miljøvennlig. Produktene skal ikke da kunne påføre andre plager når man bruker de, sier generalsekretær Geir Endregard i Norges Astma og Allergiforbund.

Vil inneholde parfyme

Geir Endregard

Generalsekretær Geir Endregard i Norges Astma og Allergiforbund.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Han reagerer kraftig på de nye kriteriene til Svanemerket som har vært ute på høring. Blir de nye kravene som er foreslått vedtatt, vil produkter med miljømerket Svanen inneholde parfyme. Det mener Endregard er helt bak mål.

– Med økende antall mennesker som reagerer på det, mener vi det er helt feil, sier han.

Direktør Alvhild Hedstein i Stiftelsen Miljømerking mener Svaneprodukter ikke inneholder de mest allergifremkallende parfymestoffene og sier at etterspørselen etter parfyme er stor.

– Veldig mange voksne ønsker produkter med parfyme og vi mener at det er riktig å ha et miljømerket alternativ også til de som ønsker parfymestoffer, men at de da kan være trygge på at de verste er luket bort. Også de verste andre andre helse- og miljøfarlige kjemikaliene skal ikke være med, sier hun.

Vil trekke anbefaling

Alvhild Hedstein

Alvhild Hedstein i Stiftelsen Miljømerking.

Foto: Stiftelsen miljømerking

Generalsekretær Geir Endregard mener det største problemet er at parfyme er til sjenanse for mange.

Og blir kravene vedtatt vil ikke Norges Astma og Allergiforbund lenger anbefale produkter med miljømerket Svanen.

– Det er fordi vi risikerer at vi anbefaler produkter som vil være til plage og direkte skadelig for mange mennesker, sier Endregard.

– Om vi hadde fjernet parfyme totalt fra våre produkter, noe jeg ikke vil utelukke at skjer i fremtiden, så vil ikke det hjelpe for den som sjeneres av parfyme så lenge ikke hele markedet er fullt av svanemerkede produkter. Det vil det jo aldri bli, sier Alvhild Hedstein i Stiftelsen Miljømerking.

PARFYMEALLERGI

ØDELEGGER DAGEN: Den er i utgangspunktet ment for å pirre luktesansen, men for mange blir dagen helt ødelagt ved ferten av kraftige odører.