Vær din egen vaktbikkje

En rekke meldinger om farlige produkter er sendt inn til myndighetene etter at et nytt og enklere varslingssystem på nettet ble innført fra nyttår.

Stopp!

Veien er blitt kortere for forbrukere som vil varsle om farlige produkter.

Foto: ScanStockPhoto

Hvis du er bekymret for et produkt som du tror kan være farlig og har opplevd uønskede hendelser med dette produktet, kan du nå varsle myndighetene elektronisk.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har nylig vedtatt salgsforbud mot en elektrisk nattlyslampe for barn.

Forbudet kom etter at en forbruker slo alarm via direktoratets nye varslingstjeneste på nettet.

- Etter at denne tjenesten startet ved nyttår, har vi fått inn 121 bekymringsmeldinger. Vi er godt fornøyd med responsen. Tallet er ganske høyt ettersom vi ikke aktivt har markedsført det nye tilbudet ennå, sier overingeniør Hege Haslestad i DSB.

Elektriske artikler

90 av de 121 meldingene som hittil er sendt inn, handler om elektriske artikler.

- Alle bekymringsmeldinger blir registrert og vurdert i vårt system. Dette skal fungere kjapt og enkelt for alle parter. Forebygging er det viktigste stikkordet, sier Haslestad.

- Etter å ha mottatt melding, går vi videre med saken hvis vi finner grunn til det. Flere uavhengige meldinger om samme produkt er også en grunn for oss til å granske forholdet nærmere.

Private og eksperter

Både privatpersoner og fagfolk kan benytte den nye tjenesten . Bekymringsmeldingene som kan sendes til DSB omfatter tre kategorier: elektriske produkter, andre produkter, samt forbrukertjenester som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko.

Eksempler på det siste kan være slike ting som et ridesenter eller raftingutleie.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)