- Farlige barnevogner

Nye barnevogner kan være farlige i bruk. Denne testen avslører både forbudte kjemikalier, velting og bremsesvikt.

Fire av testens sportsvogner.

Fire av vognene som er testet: Fra venstre ABC Design Cobra (testvinner), Carena Swing (sisteplass), Quinny Speedi (som tok tredjeplassen) og iCandy Apple Jogger (andreplass).

Foto: Forbrukerportalen

Når du skal kjøpe ny sportsvogn er det mye å tenke på og mange varianter å velge mellom.

Hvor skal vogna brukes? Skal den mye ut og inn av bilen? Tar den mye plass, veier den mye og ikke minst: er vogna trygg?

Forbrukerportalens test av 11 sportsvogner avdekker store forskjeller i både kvalitet og pris. Vognene har tre hjul og er beregnet på barn mellom seks måneder og tre år.

Testen er gjennomført i et samarbeid mellom de europeiske forbrukerorganisasjonene (International Consumer Research & Testing, ICRT), som det norske Forbrukerrådet er en del av.

Her er det lagt mest vekt på hvordan vognene er å håndtere både i bygater og i marka. Trilling på jevne og ujevne underlag samt i trapper og over fortauskanter er blant de viktigste kriteriene.

Brukervennlighet i trange omgivelser, for eksempel i butikken og på bussen, teller også med.

Farlige kjemikalier

Phil & Teds Sport

Phil & Teds Sport inneholder giftige kjemikalier, ifølge forbrukermyndighetens test.

Foto: Forbrukerportalen

Sikkerhet har også vært avgjørende for testresultatet. Dessuten er det undersøkt om trehjulingene inneholder forbudte og farlige kjemiske stoffer utover de tillatte maksgrenseverdiene.

I Norge er det forbudt å produsere, importere og selge småbarnsprodukter som inneholder en viss mengde av enkelte ftalater, en gruppe kjemiske stoffer som brukes til mykgjøring av plast og som kan skade både helse og miljø.

Testen avslører at én av barnevognene (Phil & Teds-modellen Sport) inneholder ett av de mest helseskadelige ftalatene (DEHP som er giftig og kan skade fosteret og evnen til å få barn). Mengden DEHP ligger over de lovlige grenseverdiene både i vognens plastvindu og i logoen.

Forbrukerrådet har nå meldt dette funnet inn til Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif), som skal vurdere saken videre.

Også to andre vogner (logoen på Maxi-Cosi Mura 3 og plastregndekket på Easy Walker Sky Set) inneholdt ftalater, men av en annen type (DINP, som også er forbudt å bruke i produkter for små barn).

Ber importører undersøke

ABC Design Cobra

Best i test: ABC Design Cobra.

Det betenkelige med slike kjemikalier i barnevogner er muligheten for at barn vil suge eller tygge på deler, og dermed få i seg uheldige stoffer.

- Klif har tilsynsmyndighet i dette tilfellet, og har sagt at de skal se nærmere på saken, forteller underdirektør i Forbrukerrådet Gro Tvedt Anderssen.

Hun presiserer at dette ikke er akutt farlige stoffer, men Forbrukerrådet frykter at de kan ha konsekvenser over lang tid.

De testede vognene er kjøpt i Danmark, men Forbrukerrådet ser ikke bort fra at de er i salg i Norge også. - Vi oppfordrer importører til å undersøke om vognene selges her i landet, sier Anderssen.

- Produkter som selges i Norge skal ikke inneholde ulovlige stoffer. Forbrukerrådet vil fortsette sitt arbeid med å sikre at produkter som tilbys norske forbrukere er fri for ulovlige og farlige kjemikalier. Vi vil gjennomføre flere tester og melde inn nye funn til det rette tilsynet, forteller Anderssen.

Testen er foretatt i samarbeid med det danske Forbrugerrådet, som har meldt inn den samme Phil & Teds-vogna til den danske Miljøstyrelsen.

Produsenten tester selv

Arild Myrvoll er daglig leder av Phil & Teds Norway AS, som importerer barnevognene til Norge.

- Jeg kan bekrefte at vi har egne tester av våre produkter som er utført av en tredjepart hver annen måned. Disse testene viser ingen tegn til ftalater i henhold til lovverket, sier han.

Myrvoll legger til at han ikke har vært involvert i det som har pågått i Danmark.

- Men jeg vet at det danske Forurensingstilsynet har trukket saken, men jeg vet ikke på hvilken bakgrunn, forteller Myrvoll.

Han understreker at selv om Forbrukerrådet har funnet ftalater i barnevognene kjøpt i Danmark, har importøren i Norge gjort jobben med å sjekke opp om deres vogner er i orden.

Emmaljunga Cangaroo City

Emmaljunga Cangaroo City er en av de to vognene som får testens dårligste poengsum.

Foto: Forbrukerportalen

SE OGSÅ DISSE TESTENE:

Dårlig brems

Den nye testen avdekker også problemer med en vogn fra Emmaljunga. I en tilsvarende test i fjor strøk deres modell Scooter på sikkerhet fordi barnet kunne klemme fingrene i en av vognens låsemekanismer.

I år er det parkeringsbremsen på Emmaljunga Cangaroo City som er problemet. Under sikkerhetstesten begynte én av vognene å skli med bremsen på, til tross for et underlag med stor friksjon og en helning på bare ni grader.

En liten metallpinne som enkelt skal gli inn i hullene på hjulnavet når bremsen tråkkes ned, traff aldri der den skulle fordi pinnen ikke var slipt til konisk form.

Feilen ble kun oppdaget i én av de testede vognene, og er derfor trolig en produksjonsfeil. Men Forbrukerrådet mener dette kan tyde på dårlig kvalitetskontroll. Emmaljunga-vognen var kjøpt i en vanlig babyutstyrsbutikk.

Heller ikke Carena Swing fikk bestått i flere av sikkerhetstestene. Vognen veltet da den ble parkert i motbakke allerede ved 12 graders helning. Både denne og Emmaljunga-vognen får imidlertid godkjent karakter for manøvrering og håndterbarhet, forutsatt altså at man holder et godt tak i dem.

I de to vognene Baby Jogger City Elite og Phil & Teds Dash viser testen at barnet risikerer å klemme seg eller sette fast fingrene i noen smådeler.

Her er noen av de viktigste testresultatene:

Test av sportsvogner

MERKE OG
MODELL

PRIS
CA. KR.

BRUKER-
VENNLIG-
HET
(max 5 poeng)
  

SIKKER-
HET
(max 5 poeng)
 

FTALATER
over grense-verdiene

POENG OG
TOTAL-
VURDERING
(max 100 poeng)

ABC Design Cobra

3700

4 poeng

5 poeng

Bestått

 • 68 poeng
 • Bra
 • Best i test!

iCandy Apple Jogger

 

4 poeng

5 poeng

Bestått

 • 66 poeng
 • Bra

Quinny Speedi

4000

3,5 poeng

5 poeng

Bestått

 • 64 poeng
 • Bra

Quinny Buzz

5800

3,5 poeng

5 poeng

Bestått

 • 62 poeng
 • Bra

Phil & Teds Sport 

5300

3 poeng

5 poeng

Ikke bestått

 • 40 poeng
 • Under middels

Carena Swing 

2300

4 poeng

1 poeng

Bestått

 • 20 poeng
 • Dårlig

Emmaljunga Cangaroo City 

5900

3,5 poeng

1 poeng

Bestått

 • 20 poeng
 • Dårlig

Disse vognene er også undersøkt:

 • Maxi-Cosi Mura 3
 • Easy Walker Sky Set
 • Baby Jogger City Elite Single
 • Phil & Teds Dash.

Se hele testen hos Forbrukerportalen her!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)