Hopp til innhold

Halvparten av lekene er farlige

En stikkprøve viser at halvparten av småbarnslekene kan være farlige å bruke for barn under tre år. Myndighetene truer med politianmeldelse og ber leketøybransjen skjerpe seg.

Leker testet av DSB
Foto: DSB

12 av 25 lekesaker som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ( DSB ) har testet består ikke kravene til sikkerhet. Og bare fem leker har korrekt alders-, advarsels- og sikkerhetsmerking.

Det er nå nedlagt forbud mot å selge fire av lekene i testen. De har små deler som kan løsne og føre til kvelning hvis ungene svelger dem.

Direktoratet varsler også omsetningsforbud for de øvrige lekene hvis ikke importørene kan påvise at de er sikre for de minste barna.

Testsylinder

Med denne testsylinderen blir sikkerheten kontrollert. Hvis en del av leketøyet er så liten at den går inn i sylinderen, kan den være livsfarlig for barn under tre år.

Foto: Tor Risberg / NRK

Det siste året har sikkerhetsekspertene i DSB jobbet målrettet med informasjon og veiledning til importører og forhandlere om regler og lover, og om betydningen av produkt- og internkontroll.

Derfor er etaten ekstra skuffet over det dårlige testresultatet.

- Vi hadde forventet at den etablerte delen av bransjen hadde bedre kompetanse og rutiner. Importører og forhandlere har et klart definert ansvar for produktsikkerhet. Dette bør være godt kjent for alle involverte. Nå må de skjerpe seg, sier avdelingsleder Bente Tornsjø i DSB.

Markeder og tivoli

Noen av lekene i testen er merket med en advarsel om at de ikke skal brukes av barn under tre år. Men direktoratet mener dette er uholdbart.

- Slik merking er lite gunstig ettersom det er innlysende at disse lekene appellerer til de minste barna og vil bli brukt også av dem. Det er vanskelig å si om dette er en bevisst framgangsmåte, men man skal altså ikke kunne "merke seg bort fra" sikkerhetskravene, sier seinorrådgiver Sverre Limtun i DSB.

En ikke ubetydelig del av den norske leketøybransjen selger varene sine utenom vanlige butikker. Mange leker skifter eiere på messer, markeder og tivoli, og selges ofte av bedrifter som masseimporterer en rekke ulike produkter.

Gjennom den nye sikkerhetstesten har direktoratet fått bekreftet sitt inntrykk av at mange av disse firmaene mangler tilstrekkelig gode rutiner og systemer for å unngå at potensielt farlige produkter slippes ut på markedet.

18 av de 25 lekene i testen har DSB plukket ut fra ordinære utsalgssteder, først og fremst butikker. De sju andre har Tollvesenet hentet fra de såkalte masseimportørene.

LES OGSÅ:

Hadde mistanker

Stikkprøvene er ikke helt tilfeldige, ettersom utvalget er basert på antatt risiko. Man ville altså teste mistanker om at de aktuelle lekene faktisk kan være farlige. Det nedslående resultatet er med andre ord ikke nødvendigvis representativt for hele lekemarkedet i Norge.

Testen er en del av en større europeisk kontrollaksjon for tryggere leketøy, gjennomført i 13 land i regi av PROSAFE (the Product Safety Enforcement Forum of Europe).

Bøter og anmeldelse

Når sikkerhetsforskriftene brytes kan DSB vedta omsetningsforbud og kreve at leketøyet trekkes tilbake fra det norske markedet. - Og dersom vi oppdager gjentatte brudd vil vi vurdere bøter og politianmeldelse, forteller Bente Tornsjø i DSB.

Det er altså produsenter, importører og forhandlere som har hovedansvaret for at leketøy ikke er farlige for barna.

Men direktoratet mener at også forbrukerne har et selvstendig ansvar for at leketøyet brukes på en fornuftig måte. DSB oppfordrer folk flest til økt bevissthet når man kjøper barneleker.

- Det er en viss sammenheng mellom pris og kvalitet. Spesielt når man kjøper til små barn bør man sjekke at lekene ikke har smådeler som kan løsne. Det er også viktig å kontrollere at leken virker solid.

- Det er ikke alltid så lett, men nøl ikke med å stille betjeningen kritiske spørsmål hvis du er i tvil, oppfordrer avdelingsleder Bente Tornsjø.

Er vurdert på forhånd

- Dette er en helt forferdelig situasjon for oss, sier Torbjørn Skalleberg. Han er styreleder i Norwegian Toy Import, som selger noen av lekene som har strøket i sikkerhetstesten.

- Men vi er ikke overbevist om at dette er riktig, legger han til. - Også vi har vurdert disse produktene, og fått dem godkjent og sertifisert. Fabrikkene, altså produsentene, støtter vår oppfatning av sikkerheten.

Firmaet hans har stanset salget av det aktuelle leketøyet inntil saken med direktoratet er endelig avgjort. Skalleberg sier han ikke ønsker å ha produkter som er tvilsomme eller ulovlige i sine egne butikker.

- Vi bruker mye tid på sikkerhetsklarering og vurdering av produktene. Til dette benytter vi sikkerhetsfirmaer i Østen som er godkjent av europeiske sikkerhetsanordninger, så dette er dobbelsjekket.

- Vi ønsker overhodet ikke å havne i situasjoner som den vi nå er kommet i. Vi vil være seriøse leketøyforhandlere. Og vi er seriøse, forsikrer Skalleberg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)