NRK Meny
Normal

Allergi beskytter mot kreft

Høysnue og kløende øyne er ikke bare negativt for helsa.

Pollenallergi
Foto: RIEDINGER Philippe / PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN

Les også:

Allergikere har et overaktivt immunforsvar. Det kan gi ekstreme plager for dem det gjelder, men gjør dem også mindre mottakelige for en rekke kreftformer, skriver Berlingske Tidende .

Allergikerne har betydelig lavere risiko for kreft i vev som er i kontakt med miljøet rundt, viser forskningen fra Cornell-universitet i USA. Det innbefatter blant annet hudkreft, kreft i munn og svelg, livmorhalskreft, lungekreft, spiserørskreft, blære- og tykktarmkreft.

Men det er en hake ved de gode nyhetene: Effekten uteblir dersom man behandler allergien med antihistamin.

Bedre forsvar

Forskerne tror at allergikere har en bedre evne til å kvitte seg med fremmede partikler. Immunforsvaret har lettere for å kapsle inn og fjerne sykdomsfremkallende stoffer før de fører til celleforandringer.

Sammenhengen mellom allergi og lavere kreftrisiko gjelder særlig høysnue, helvetesild, eksem og allergi mot mat og pelsdyr. Astmatikere kommer dårlig ut i studien, som viser at de har økt risiko for lungekreft.

Forskerne understreker at de ikke vil anbefale plagede allergikere å legge medisinene sine på hylla.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.