Hopp til innhold

Lager allergi-vennlige peanøtter

Danske forskere vil genmodifisere epler og peanøtter.

Peanøtter
Foto: ScanStockPhoto

Danske forskere fra Københavns Universitet skal nå prøve å genmodifisere epler og peanøtter for å gjøre de mer allergi-vennlige, melder Politiken.dk.

- I prinsippet kan vi gjøre aller våre matvarer lav-allergene ved å genmodifisere og foredle - både animals og organisk - mat. Den største utfordringen er kompleksiteten, sier professor i planteforedling, Sven Bode Andersen.

Tåler ikke peanøtter

Peanøtter er proppfulle av såkalte allergener, og derfor er det svært mange som er allergiske for denne belgfrukten.

- Det er lagerproteinene som er allergifremkallende. Men peanøtt-plantene trenger disse proteinene for å vokse, så vi kan ikke fjerne de helt. Men vi kan erstatte de med noe litt mindre allergifremkallende, skriver Bode Andersen i tidsskriftet FoodCulture.

Allergi-vennlig eple

Eple med vanndråper
Foto: Tor Erik Urdahl, LIllehammer

Når det gjelder eplene, er professor i sykdomsforebyggende ernæring, Lars O. Dragsted i gang med å lage allergivennlige epler.

 - Vi genmodifiserer epleplanten, så den selv hemmer det allergifremkallende proteinet. Man nøytraliserer det allergifremgallende genet ved å bygge et hemmende genetisk speilbilde, forklarer Dragsted.

Disse genmodifiserte epletrærne er nå tre meter høye og forskerne håper at kan høste de første eplene til neste sommer.

Ørliten mengde nok

Matvareallergi og matvareintoleranse kan føre til en rekke symptomber, men de vanligste er eksem, utslett, oppkast, diaré, forstoppelse og magesmerter.

Men ved matallergi er reaksjonen gjerne kraftigere og kommer like etter at matvaren er spist.

Reaksjonen kan komme selv om allergikeren bare har spist ørsmå mengder. I noen tilfeller kan det oppstå livstruende reaksjoner, som i sjeldne tilfeller kan føre til hjertestans.

Flest barn

Omkring seks prosent av norske barn fra null til tre år reagerer på mat, mens bare tre prosent av den voksne befolkningen har matallergi eller matintoleranse.

Rundt to til fem prosent av alle småbarna reagerer på kumelk det første leveåret, men de fleste vokser dette av seg.

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)