Normal

Allergi mot mat

Sunn skepsis er viktig i jungelen av alternative terapeuter som tester om du har matallergi. Det mener allmennlege Jørgen Skavlan. 

Valgets kvaler: hvilke matvarer skal man velge og hva er egentlig sunt?
Foto: Zdenka Micka

 

 

 

Spørsmål

Forskning tyder på at tilstanden proteinintoleranse gjør at blant annet melke- og glutenproteiner virker i kroppen slik opium og heroin gjør. Ikke like sterkt, men dog.

Forskning tyder også på at en lang rekke syndromsykdommer, ADHD, depresjoner, ME og lignende kan utløses og vedlikeholdes av intoleranse. Hvorfor tror du legestanden er så restriktiv med å sette seg inn i dette fagområdet og være positivt nyskjerrig på muligheten?

Hilsen mor med alvorlig tretthetssyndrom og med et barn med ADHD-symptomer - begge i full fart mot flott og solid helse igjen etter å ha fått konstatert proteinintoleranse og startet diett.

Jørgen svarer

Dette er et viktig og samtidig vanskelig spørsmål. Intoleranse for og allergi mot matvarer, inkludert proteiner er et stort tema og det har, i motsetning til hva du sier, blitt lagt ned store forskningsressurser internasjonalt for å lære mer om dette.

Mandelsjekk
Foto: ScanStockPhoto

Samtidig har det vokst frem et stort kommersielt, og til dels useriøst marked, med testing, terapier, tilskudd og annet. Det er helt sikkert mange som ikke får riktig diagnose. De kunne hatt stor nytte av kostveiledning og dietter, men problemet er nok ofte også det motsatte.

Mange tusen barn og voksne lever i dag på dietter som begrenser ernæringsmessige inntak og samtidig begrenser deres livsutfoldelse.

Det senteret i Norden som har mest ekspertise på dette, Voksentoppen senter for astma og allergi, har funnet at opp til 80 prosent av de barn som er satt på dietter i Norge ikke har noen som helst intoleranse eller allergier, og diettene har ingen annen effekt enn å begrense deres livsutfoldelse. Jeg har selv møtt barn som har fått cøliakidiagnose uten at de var syke.

Dette er vanskelige diagnoser fordi prøver av blod, hår og annet har en meget begrenset verdi. Likevel tas det masse slike prøver og TV2 avslørte nylig at prøver tatt av samme pasient, samme uke på fire alternative sentre ga vidt forskjellige svar.

Det var ingen sammenheng i resultatene og det viser at slike prøver er verdiløse og bare koster penger og sykeliggjør mennesker. Om man mistenker intoleranse eller allergi for næringsstoffer må man grundig vurderes og eliminasjonsdietter og observasjon må til over tid.

Flott at dere opplever effekt på de tiltak dere har iverksatt, men dessverre er det ofte ikke så enkelt.

Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin

 

 

 

 

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.