NRK Meny

Advarer mot iPhone-kopi

«SciPhone» og elleve andre mobiltelefoner får salgsforbud av Post- og teletilsynet. Felles for alle er at de ligner på kjente merker.

Sciphone i68

Sciphone i68 ligner til forveksling på en iPhone, men inneholder ikke samme programvare.

Artikkelen er flere år gammel.

Felles for de elleve mobiltelefonene som nå får salgsforbud, er at de ligner svært mye på kjente modeller som iPhone, HTC, Nokia, Samsung og SonyEricsson.

Slike telefoner har ifølge Post- og teletilsynet (PT) blitt stadig vanligere.

Selv om telefonene ligner av utseende, er de ikke produsert på de samme fabrikkene og inneholder heller ikke samme programvare.

For dårlig kvalitet

Samtlige av de elleve modellene har dårlig kvalitet, konkluderer Post- og teletilsynet.

De har sjekket telefonene for korrekt merking, om de overholder regelverket og om informasjonen til brukerne er god nok. Seks av dem ble også sendt til laboratorium for måling.

I laboratoriet ble telefonene sjekket for sendereffekt. Den var for lav for alle de seks telefonene, noe som betyr at dekningen for brukerne blir dårligere enn den skulle vært.

Mangler CE-merking

Typisk for billig-telefonene var at de manglet CE-merking, enten på telefonen, emballasjen eller i brukermanualen.

Merket gir et signal om at utstyret er godt nok, selv om merket alene ikke gir noen forsikring.

– Vi tolererer ikke aktører som undergraver merkeordningen, og på den måten lurer folk til å kjøpe produkter som ikke overholder kravene som regelverket stiller, sier direktør Torstein Olsen i PT.

Selges over internett

De elleve telefonmodellene blir stort sett markedsført i mindre nettbutikker. Post- og teletilsynet har ingen mistanke om at de store kjedene omsetter disse telefonene.

Torstein Olsen er klar på at slike produkter ikke er velkommen i markedet.

– Utstyret undergraver lovlig handel, sender trafikk i det norske mobilnettet uten at standardene følges, og tilbyr brukerne for dårlig kvalitet. Slik vil vi ikke ha det, sier han.

Olsen legger til at tilsynet vil fortsette kontrollen av dette markedet.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.