Iphone-svindlene tar av

Når det kommer en ny versjon av mobtiltelefonen Iphone tar svindlene av, tilfeldig?

Iphone 4s
Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

– Iphonen min ble ødelagt ,og da meldte jeg at den var stjålet til forsikringsselskapet, så fikk jeg penger som jeg brukte til å kjøpe ny, forteller ei som ikke legger skjul på at litt løgn kommer langt når man vil ha ny telefon.

– Gjorde du dette i forbindelse med at det kom en ny Iphone?

– Nei, det var veldig tilfeldig at den kom når den nyeste var kommet, svarer hun.

Les også: Sikkerhetssvikt gjør det mulig å ringe med låst Iphone

Les også: Snart kan mobilen vite at den er stjålet

Økning på 30 prosent

I august 2010 ble Apples Iphone 4 lansert med brask og bram. Flere lå i kø for å skaffe seg den nye telefonen, men muligheten for at flere ikke hadde helt rent mel i posen var stor.

Codan forsikring opplevde en økning på nesten 30 prosent av forsikringssaker som gjaldt Iphone rundt lanseringen det året forteller skadesjef i Codan, Henrik Næss.

– Du kan si at det ikke kommer som noen overraskelse at antall saker går opp når Apple lanserer ny Iphone. Ja, det kan du definitivt si, understreker Næss.

Apple iPhone 4 & Samsung Galaxy S

Smarttelefoner som Iphone og Samsung Galaxy friste mange, og flere synes det er lett å svindle til seg penger for å kjøpe ny.

Foto: JO YONG-HAK / Reuters

Skadesjefen er også sikker på at det kommer en ny økning nå snart når den nye Iphone-variantene entrer markedet.

– Det er vel naivt å tro noe annet enn at økningen er rett og slett et resultat av at enkelte ser muligheten til å oppgradere telefonen sin når det kommer nye modeller, og spesielt iPhone, forteller han.

Jeg tror det er veldig mange som gjør akkurat dette. Det er ganske dyrt å kjøpe Iphone, og det er ikke alle som har råd til å kjøpe en ny.

Lett å utnytte?

Også blant unge i Stavanger er det klart at dette ikke er et ukjent fenomen.

– Det er jo litt for lett å utnytte.

– Hvordan da?

– Det er jo bare å skrive en fin forklaring om at du hadde den i veska også forsvant veska. Også er det plutselig snakk om x antall tusen, forteller en vi møter.

Også kameraten er enig.

– Jeg tror det er veldig mange som gjør akkurat dette. Det er ganske dyrt å kjøpe Iphone, og det er ikke alle som har råd til å kjøpe en ny.

Også If forsikring merker skiftet av mobilttelefonvarianter på økning i skadesaker. Assisterende informasjonsdirektør, Emma Elisabeth Vennesland forteller at 2011 ser ut til å bli et rekordår for tyveri av mobiltelefoner.

Følger nøye med

Informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring

Emma Elisabeth Vennesland i If forsikring følger nøye med når det nå kommer en ny Iphonevariant på markedet.

Foto: Pressebilde / If

– Nå vet vi jo at det kommer et versjonsskifte, så hos oss følger vi ekstra med for å se om det er en ytterligere økning fra den ene versjonen til den andre, sier Vennesland.

– Det er klart at de som velger å lage en skadesak ikke ringer inn til oss for å melde det før de vet om de får tak i en av de nye modellene. Vi regner med at det skjer noe når den kommer for salg, sier Næss.

Når forsikringsselskapene får en slik oppgang i skader og tyveri av mobiltelefontypen blir det dyrere forsikring for alle. Strafferammen for forsikringssvindel er seks år, men om svindlerne vet dette er ikke sikkert.

– Vet du hva som kan skje hvis du blir tatt for svindel?

– Nei, men jeg tror det er veldig alvorlig, forteller jenta som svindlet til seg ny Iphone.

Er det lett å svindle til seg ny telefon?