Hopp til innhold

Norske app-suksesser håver inn penger

- Jeg var nysgjerrig og ville teste ut noe nytt. Slik er forklaringen på hvordan Norges to største app-suksesser ble til.

apps

Appene 'Wordfeud' og 'Illumination' er begge norske suksesser på app-store.

Foto: NRK

Flere nordmenn har de siste årene utviklet nye applikasjoner til smarttelefoner. Noen av dem har også tjent seg rike på det.

Norske Håkon Bertheussen (28) kan for tiden innkassere rundt 75.000 kroner dagen på sin selvutviklede mobilapp ”Wordfeud”. Applikasjonen er en moderne utgave av brettspillet Scrabble, og ligger i dag på topp 10-listen over de mest populære gratisspillene til Iphone og Ipad.

Startet som en hobby

- Jeg var rett og slett nysgjerrig på å lage en applikasjon, sier Bertheussen til Adressa om hvorfor han laget spillet.

- Det startet som en hobby. Jeg hadde ingen idé om at jeg kunne leve av dette, forklarer han til Adressa.

I løpet av et knapt år har nesten 700.000 mennesker lastet ned applikasjonen, og spillet brer stadig om seg. 90% av brukerne amerikanske, men også i Sverige har folk fått øynene opp for spillet.

Lommelykt-suksess

Erik Storli

Erik Storli fikk stor suksess med sin lommelykt-app-

Foto: Håvard Karlsen / NRK

21 år gamle Erik Storli fikk i fjor en enkel, men genial idé. Han lagde en lommelykt-applikasjon for Iphone. Også Storli forklarer at han lagde appen i et forsøk på å gjøre noe nytt, og å teste ut et område han ikke hadde vært innom tidligere. Et år etter har over to millioner mennesker lastet ned lommelykten.

- Jeg hadde et håp om å tjene litt penger på dette, men jeg hadde på ingen måter trodd at det skulle bli så stort som det ble. Jeg hadde ikke engang trodd det skulle bli stort i Norge, forteller Storli.

Hvor mye han har tjent på applikasjonen totalt vil han ikke ut med, men bekrefter at tallet ligger godt over to millioner kroner. Fra før av hadde Storli informatikk valgfag fra videregående skole, resten er selvlært.

- Vi hører stadig historier om folk som får en god idé, utvikler en app og tjener masse penger på den. Er det så enkelt?

- Det er klart at du må ha kunnskap og interesse innen feltet for å lage en app som denne, men jeg vil si at det er ganske enkelt.

- Du finner mye informasjon i bøker og på internett. Om ideen er enkel og god, er det ikke så vanskelig, forklarer han.

Les også: Tjente to millioner på Iphone-app

- Blir litt som Sudoku

Angry Birds

Angry Birds er den mest populære appen til Iphone og Ipad.

Foto: Rovio.com

Storli regner med å ha brukt rundt en måned på utviklingen av applikasjonen. Et år etter at appen Illumination ble lansert, har Storli gått fra å jobbe hos Rema 1000 til en full stilling som systemutvikler. Han tror han vil fortsette med å lage apper på fritiden.

- Jeg syns det er spennende. Det blir en måte å utfordre seg selv på. Å forstå logikk, og løse problemer. Det blir litt som å spille Sudoku, forklarer han.

Andre suksesser

Listen over nordmenn som lykkes med applikasjoner blir stadig lengre. I sommer lanserte studentbedriften Codefish fra NHH i Bergen appen ”Ølpriser”. Den oppnådde raskt stor suksess, og lanseres i disse dager i Danmark og Sverige.

Andre norske app-suksesser er blant annet «Zedge Ringtones & Wallpapers»som er utviklet i Trondheim, fotballprogrammet «FotMob» som er utviklet av et brødrepar fra Bergen, og katalogtjenesten «Finder» som er laget i Oslo.

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB
 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen